De hoofdsteden van Swaziland

Swaziland
Swaziland

Swaziland is een van de weinige landen in de hele wereld met twee hoofdsteden: Mbabane en Lobamba. In Swaziland hebben ze de bestuurlijke en de koninklijke hoofdstad in twee verschillende steden. Zo is Mbabane de bestuurlijke hoofdstad en is Lobamba de koninklijke hoofdstad. Hier leeft de koning en de koningin-moeder. Ook is dit de wettelijke hoofdstad van het land. De hoofdsteden van Swaziland zijn totaal verschillend maar beide erg indrukwekkend. 

Heb je weinig kennis van Swaziland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Mbabane

Mbabane is de grootste stad van de twee hoofdsteden en heeft 70.000 inwoners. De stad ligt aan de rivieren de Polinjane en de Mbabane. Het district waar Mbabane in ligt is Hhohho, dat weer in het Mdimbagebergte is gelegen. Mbabane is echter niet altijd de bestuurlijke hoofdstad van het land geweest. Vroeger was Manzini namelijk de hoofdstad. In 1902 is Mbabane tot hoofdstad benoemd. Dit zou gedaan zijn om het koelere en betere klimaat in Mbabane en omdat een deel van Manzini geplunderd en platgebrand was. Tegenwoordig worden alle bestuurlijke beslissingen die met het land te maken hebben hier genomen.

Het centrum
Mbabane is in vergelijking met de afmetingen van dit kleine landje erg groot. De stad is prachtig gelegen in een groene en bergachtige omgeving, op een hoogte van 1.200 meter. Tegenwoordig is Mbabane een moderne stad met veel voorzieningen als banken, winkels, autoverhuurbedrijven en lokale souvenirwinkels. Op veel plaatsen zie je de geschiedenis van de stad gelukkig ook nog terug. De oude hoofdweg Gwamile Street is bijvoorbeeld erg mooi. Hier zie je de nog oorspronkelijke huizen met tinnen daken. Ook de Mbabane Market is het waard om een bezoek aan te brengen. Helaas heeft deze markt door het weghalen van de originele gebouwen zijn charme verloren. Wel zijn er nog leuke producten te koop als handgemaakte souvenirs en fruit. Als je wil overnachten in Mbabane zijn er genoeg lodges, hotels en Bed & Breakfast.

De omgeving
In de nabije omgeving van Mbabane zijn leuke dingen te ondernemen. Zo ligt er 65 kilometer verderop een natuurreservaat genaamd Mkhaya. Hier leeft een grote populatie aan zwarte neushoorns maar ook de buffel. Dit is bovendien de enige buffelsoort die je in heel Swaziland kunt vinden. Je kunt het park verkennen met een terreinwagen maar ook lopend.

Lobamba

De wettelijke en traditionele hoofdstad van Swaziland is Lobamba. Op zo'n 16 kilometer afstand van Mbabane ligt deze kleine stad met 5.800 inwoners. Lobamba is de residentie van de koning Mswati III en de koningin-moeder. Dit is Ntombi la Twala. Tevens staat de zetel van het parlement hier, die weer uit het huis van afgevaardigden en de Senaat bestaat. Ook Lobamba ligt in het district Hhohho.

Het centrum
Lobamba is een kleine stad, met veel historische gebouwen. Zo vind je in de stad de Royal Kraal, de Embo State Palace, het parlement van Swaziland en verschillende musea. Ook is er een musea dat helemaal gewijd is aan Sobhuza II van Swaziland. De stad staat bekend om twee belangrijke ceremonies. Als eerste is de Reed Dance, dat gevierd wordt in augustus en september, zeer populair. Hierbij wordt de koningin-moeder geëerd. Ook wordt de koning geëerd in december en januari, tijdens de Incwala. Bij deze ceremonies wordt er gezongen, gefeest en gedanst in traditionele kleding. In Lobamba zijn verder veel historische en archeologische tentoonstellingen in het Nationaal Museum. In het museum, dat in 1972 werd opgericht, leer je meer over de geschiedenis en de cultuur van Swaziland.

De omgeving
Vlakbij Lobamba ligt het Mlilwane Wildlife Sanctuary. Dit is Swazilands oudste beschermde gebied, dat dient als hoofdkwartier voor de Big Game Parks Mlilwane reserves Hlane Royal National Park en het Mkhaya Game Reserve. Het Mlilwane Wildlife Sanctuary heeft een oppervlakte van 4.560 hectare en is het meest bezochte reservaat van Swaziland. Op de grasvlaktes van het park zijn veel dieren te vinden die je kunt bewonderen tijdens een safari.

Vraag gratis een offerte aan

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen