Damascus

Moskee in Damascus, SyriŽ
Moskee in Damascus, SyriŽ

Damascus is een stad in het zuidwesten van Syrië. Het is de hoofdstad van het land en de tweede grootste stad. Mogelijk is het de oudste bewoonde stad van de wereld. Er wonen ongeveer 1,7 miljoen mensen in de stad die in de volksmond Sjam wordt genoemd. Doordat Syrië waarschijnlijk de oudste stad van de wereld is, zijn er veel oude gebouwen en dingen te bezoeken in de stad die een trip naar Damascus zeker de moeite waard maken.

Aanbieders van vakanties naar SyriŽ
Booking.com (hotel) Klik

Landkaart Damascus
Plaatsen in de buurt van Damascus:

Ervaringen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Damascus

Damascus Gate Restaurant (Damascus)

Damascus Gate Restaurant
Damascus Gate Restaurant

Volgens het Guinness boek of records staat het Damascus Gate Restaurant beschreven als grootste restaurant ter wereld. Het restaurant telt dan ook iets meer als 6.000 zitplaatsen, ongeveer 1.000 zitplaatsen meer dan de vorige recordhouder uit Bangkok. Om een plek te bemachtigen in het Guinness boek of records moesten ze niet alleen veel zitplaatsen hebben, de tafels moeten goed verzorgd zijn en het eten moest ook van een bepaalde standaard zijn. In de drukke zomermaanden werken er op een moment soms wel 1.800 mensen op 56.500 m².

Huiskapel van Ananias (Damascus)

In Damascus staat de huiskapel van Ananias, waarschijnlijk is deze huiskapel het huis van één van de eerste christenen. Het huis vind je in de christelijke wijk van de hoofdstad. In 2009 lag de kapel al zo'n 5 meter onder het huidige straatniveau van Damascus doordat de vroegere Romeinse weg 5 meter lager lag. Tegenwoordig worden er nog steeds regelmatig diensten gehouden die ook voor toeristen te bezoeken zijn.

Nationaal Museum Damascus (Damascus)

Het Nationaal Museum in Damascus herbergt een aantal zeer interessante stukken uit de geschiedenis van Syrië. Het museum stond in 2009 in de top 10 van beste museums ter wereld. Je kunt er werkelijk van alles zien, zo zijn er veel sarcofagen die je kunt bezichtigen en sommige sarcofagen zijn zelfs open. Ieder tijdperk heeft in het museum zijn eigen ruimte gekregen. Ook worden er diverse archeologische vondsten tentoongesteld. Het museum is erg interessant en je kunt je hier prima een hele dag vermaken.

Souq al- bizuriyyah (Damascus)

Souq al- bizuriyyah
Souq al- bizuriyyah

De Souq al- bizuriyyah in Damascus is een interessante markt om naar toe te gaan. Je kunt hier echt van alles krijgen en je kunt er zelfs naar de kapper. Vanaf 10.00 uur worden de meeste kraampjes opgebouwd en komt de geur van specerijen en lekker eten je al tegemoet. Net als veel andere markten is ook deze gesloten op vrijdag. De markt is erg populair bij zowel toeristen als bij de lokale bevolking, niet alleen door de heerlijke geuren, maar ook de Umayyad moskee zich in de bazaar bevindt.

Umayyad Mosque (Damascus)

Umayyad Mosque
Umayyad Mosque

De Grote Moskee van Damascus, ook wel de Umayyad Mosque genoemd, is de belangrijkste moskee van de Syrische hoofdstad. De moskee is zowel geestelijk als qua architectuur een belangrijk gebouw. Het is één van de oudste en grootste moskeeën ter wereld en staat bekend als de op drie na heiligste plaats van de Islam. De moskee is rechthoekig en beschikt over 3 minaretten die je vanaf de binnenplaats van de moskee pas echt goed kunt zien.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van SyriŽ bekijken.

Vervoer

In de buurt van Damascus ligt het drukste vliegveld van Syrië: Damascus International Airport. In het oude gedeelte van Damascus kun je je alleen te voet verplaatsen, wat wel de beste manier is om alles goed te kunnen bekijken. Verder rijden er ook taxi’s en servees (minibussen) rond die je kunt gebruiken om door het nieuwe gedeelte van de stad te reizen.

Geschiedenis

Al in de 15e eeuw voor Christus was er een nederzetting op de plek van het huidige Damascus aanwezig. Dit was gebouwd door de farao Thutmosis III. De stad heeft onder de leiding gestaan van onder andere het Aramese koninkrijk, de hebreeuwen, de assyriërs, het koninkrijk van Judea en het is vernield door de Babyloniërs. In 66 voor Christus behoorde het tot de provincie van Syrië. Onder het Byzantijnse Rijk was Damascus een belangrijke basis om toezicht te houden over de Syrische woestijn, maar het werd geplunderd door de Sassanidische Perzen. Hierna onderging de stad een radicale verandering, omdat het eerst Byzantijns en christelijk was, maar daarna oosters en seminitisch werd. De meest glorieuze tijd was in de eerste decennia van de islam, toen het de hoofdstad werd van het Ummayad Rijk. Toen de hoofdstad verplaatst werd naar Baghdad, heeft het onder verschillende islamitische machthebbers gestaan. Toen Damascus onder het Ottomaanse Rijk viel, werd de stad steeds minder belangrijk. Tussen 1920 en 1945 bezetten de Fransen de stad. In 1946 trokken alle troepen uit Damascus en werd het de hoofdstad van een onafhankelijk Syrië.

Vakantieverhalen / reisverslagen

Heb je interesse in een reis naar Damascus? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Damascus, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Heeft u interesse in een reis naar SyriŽ? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Artikelen