De vlag van Uruguay

De vlag van Uruguay
De vlag van Uruguay

De vlag van Uruguay wordt al sinds 1851 gebruikt. Hij heeft 4 blauwe en 5 witte horizontale strepen. In de linker bovenhoek zit een wit vlak met een zon: Sol de Mayo. Ken jij het verhaal achter de vlag van Uruguay? Reisgraag.nl legt het uit.

Heb je weinig kennis van Uruguay? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Geschiedenis

Vanaf 16 december 1828 heeft Uruguay zijn eerste vlag. Deze vlag was eigenlijk een combinatie van de Argentijnse vlag, met de kleuren en de zon, en Amerikaanse vlag, met de horizontale strepen. De vlag had 17 strepen en op 12 juli 1830 zijn dit er 9 geworden. In 1839 kwam er een kleine verandering in de vlag. De strepen werden omgedraaid zodat er, in plaats van 4, 5 blauwe strepen waren en 4 witte. In 1843 werd de zon van de vlag verplaatst. Hij ging van linksboven naar het midden. Uiteindelijk zijn de wijzigingen in 1839 en 1843 voor niets geweest. Op 8 oktober 1851 werden de veranderingen teruggedraaid en werd de vlag van 1830 weer gebruikt. Deze vlag wordt is nu nog steeds de officiële vlag van Uruguay.

Ontwerp en symboliek

De vlag heeft een ratio van 2:3 en begint en eindigt met een witte, horizontale streep. Daartussen wisselen de witte en blauwe strepen om. De banen hebben gelijke hoogtes. In de linker bovenhoek zit een wit, vierkant vlak. Midden in dat vlak is een zon te zien. De zon heeft een gezicht met 16 stralen. Deze stralen bestaan uit 8 kromme en 8 rechte stralen met in het midden van elke straal een zwarte lijn. De banen op de vlag staan voor het aantal departementen dat het land toen had. In 1830 had Uruguay 9 departementen. Inmiddels zijn het er al 19. De zon op de vlag stelt de Meizon voor die uit de Inca-mythologie komt. Vraag gratis een offerte aan

Meerdere vlaggen

Uruguay heeft eigenlijk 3 vlaggen. De vlag die hierboven beschreven is, is de nationale vlag. De andere 2 worden wel herkend maar niet veel meer gebruikt. Bij de overheidsgebouwen in Uruguay hangen alle vlaggen bij elkaar. Naast de bekende vlag heb je de vlag van Artigas, die de 'vader des vaderlands' van Uruguay eert. Deze vlag heeft 3 horizontale strepen met de kleuren blauw-wit-blauw. Daar overheen loopt een rode streep van de linksboven naar rechtsonder. De derde vlag is de vlag van de Treinta y Tres. Deze vlag eert de opstandelingen die Uruguay binnen vielen om de bijvoeging van Brazilië ongedaan te maken. De vlag heeft 3 horizontale banen met de kleuren blauw-wit-rood. In de witte baan staat de tekst 'Libertad o Muerte'. Dit betekent 'vrijheid of dood'.

Het wapen van Uruguay

Op 19 maart 1829 werd het wapen van Uruguay aangenomen. Het wapen heeft in het midden een ovaal dat in 4 kwarten is verdeeld. Achter het ovaal zie je de Meizon omhoog komen. Om het ovaal liggen 2 olijftakken die de vrede symboliseren. In het bovenste linkerdeel van het ovaal is een weegschaal te zien. Deze weegschaal stelt de gelijkheid en rechtvaardigheid voor. In het bovenste rechterdeel zie je de Cerro de Montevideo (heuvel) met bovenop een gebouw. Dit plaatje symboliseert kracht. Het onderste linkerdeel toont een paard, dat voor vrijheid staat en het onderste rechterdeel laat een os zien, dat voor overvloed staat.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen