Uruguay

Nationaal Park Santa Teresa in Uruguay
Nationaal Park Santa Teresa in Uruguay

Uruguay is een van de kleinste landen in Zuid-Amerika. Het heeft zijn naam te danken aan de gelijknamige rivier. Uruguay grenst in het westen en zuiden aan Argentinië en in het noorden aan Brazilië. Aan de oostkant ligt de Atlantische Oceaan. Het land heeft een oppervlakte van 175.016 km² en ca. 3,5 miljoen inwoners.

Uruguay is sinds 1967 een republiek met een tweekamer-parlement. Ze behoren tot de vrijste politieke omstandigheden van het continent. Ook zijn zij lid van de Zuid-Amerikaanse Statengemeenschap.

Het landschap van Uruguay is veelal verschillend. Het is heuvelachtig, heeft vruchtbaar laagland, veel grasland en is ook nog een ideaal voor de veeteelt. Het hoogste punt van Uruguay ligt op 514 meter. Dit wordt de Cerro Catedral genoemd.

De bevolking van Uruguay heette oorspronkelijk de Charrúa. Hier zijn bijna geen afstammelingen meer van te vinden. De Charrúa zijn vermoord door verschillende Europese kolonisten en de Uruguayaanse president José Fructuoso Rivera en zijn gevolg. Het volk bestaat nu uit afstammelingen van verschillende immigranten die destijds naar Uruguay zijn gekomen. Naast deze afstammelingen wonen er veel mestiezen. Zo`n 6% van de bevolking bestaat uit zwarten, 90% van hen woont in steden. In de hoofdstad Montevideo woont 50% van alle bewoners van Uruguay.
De officiële taal in Uruguay is Spaans. Dit komt doordat Uruguay van de 16e tot de 18e eeuw een Spaanse kolonie is geweest.

Uruguay is veel bezig met het exporteren van producten. De meeste producten die geëxporteerd worden zijn vlees, wol en wijn. Doordat er tussen 1870 en 1970 veel rust, stabiliteit en welvaart was, werd het land ook wel het Zwitserland van Zuid-Amerika genoemd.

In Uruguay is het 4 uur eerder dan in Nederland. Ook hebben zij geen zomer- en wintertijd, dus in de zomer is het 5 uur vroeger.

Heb je weinig kennis van Uruguay? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Uruguay
Officiele naam:
Republiek ten oosten van de Uruguay
ISO:
UY
Ligging:
oost
Hoofdstad:
Montevideo
Inwoners:
+/- 3500000
Taal:
spaans
Godsdienst:
Rooms-Katholiek
Tijdzone:
UTC -3
Munteenheid:
Peso
Klimaat:
Gematigd klimaat
Oppervlakte:
175016 km�

Ervaringen

Uruguay krijgt gemiddeld een 8,5 uit 10 op basis van 2 ervaringen.

8,5  2 ervaringen + Ervaring delen

Mt op 6 juli 2015 plaats: Montevideo, reisperiode: augustus 2014

Montevideo: mooie bezienswaardigheden, prachtige stranden en uitstekende restaurants

  • Algemeen 9
  • Uitgaan 8
  • Cultuur 9
  • Restaurants 9
  • Bezienswaardigheden 8
Elsbeth Wijdemans op 1 mei 2014 plaats: Punta del Este, reisperiode: mei 2014

Een juppen plaats van Uruguay waar veel Argentijnen komen.Alleen dit jaar niet en dit komt door de economische crisis in Argentinië.

  • Algemeen 8
  • Cultuur 8
  • Bezienswaardigheden 8

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Uruguay

Museo del Mar (Punta del Este)

Museo del Mar is een maritiem museum, gelegen in La Barra de Maldonado. De collectie van dit museum beslaat meer dan 10.000 soorten authentieke fauna van over heel de wereld. Ook kun je er prachtige foto's uit de collectie van Punta del Esta bewonderen en is er een groot aquarium. Het museum opende de deuren in 1996 en de vele objecten, foto's en tekeningen zijn het resultaat van Paul Etchegaray.

Le Mano (Punta del Este)

Le Mano is een wel heel apart kunstwerk. Op Playa Brava steken ineens vijf enorm grote cementen vinger uit het zand. Deze hand die begraven is op het strand staat symbool voor de stad. Le Mano is dan ook een gewilde plaats voor vakantiekiekjes en professionele modefoto's. Het kunstwerk is zeker de moeite waard om eens te bezoeken en als je naar het strand bij Punta del Este gaat kun je er ook bijna niet aan ontsnappen.

Strand (Punta del Este)

Strand
Strand
Kaart met locatie Strand

Het strand van Punta del Este is de grootste reden waarom de meeste toeristen in dit plaatsje rondlopen. Het gaat om zien en gezien worden. Of je nu visser bent of fotomodel: voor iedereen is er wel wat te beleven op de boulevard met palmbomen en stranden. Je kunt zwemmen in een helderblauwe zee, of een bruin kleurtje krijgen op een van de vele ligbedjes.

Basílica del Santísimo Sacramento (Colonia del Sacramento)

Basílica del Santísimo Sacramento is een interessante kerk. Deze Basiliek van het Heilig Sacrament werd in 1808 gebouwd door de Portugezen en bevindt zich op het Plaza Mayor. Ondanks dat de kerk meerdere malen verbouwd is wordt het toch beschouwd als de oudste kerk van Uruguay. De kerk ligt in de historische wijk van de stad. Binnen in de Basiliek bevinden zich de graven van Rama en Vader Barredo.

Barrio Histórico (Colonia del Sacramento)

Barrio Histórico
Barrio Histórico
Kaart met locatie Barrio Histórico

De historische wijk (Barrio Histórico) staat al een tijdje op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is een populaire toeristische attractie. Veel bezoekers combineren een bezoek aan deze wijk met Buenos Aires, er is namelijk een frequente veerdienst over de Río de la Plata tussen de twee steden, waarbij je binnen 50 minuten in de andere stad bent. Het historische deel van Colonia is gebouwd in de 17e eeuw door de Portugezen.

Stranden van Uruguay

Stranden van Uruguay
Stranden van Uruguay

In Uruguay vind je veel prachtig mooie stranden. Vooral in Montevideo en Punta del Este zijn ze een lust voor het oog: uitgestrekte witte zandstranden zover je kunt kijken. Je kunt er zonnen en in de oceaan zwemmen, maar er zijn ook verschillende watersportmogelijkheden. Ga bijvoorbeeld snorkelen en ontdek de mooie onderwaterwereld van de Atlantische Oceaan. Of ga windsurfen onder de strakblauwe hemel. Er is genoeg te doen in het water. Als afsluiter van de dag kun je op veel plekken genieten van een prachtige zonsondergang.

Winkelen in Uruguay

Winkelen in Uruguay kun je goed in de Punta Carretas Shopping Mall. Het winkelcentrum ligt in Montevideo en is gebouwd in een voormalige gevangenis. Het idee hiervan is dat gebouwen als het ware gerecycled worden. De structuur van de gevangenis is nog grotendeels bewaard gebleven. Je vindt er allerlei verschillende winkels, dus voor ieder wat wils.

De winkels in Uruguay zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 19.00 uur. Op zaterdag zijn ze geopend van 09.00 tot 13.00 uur.

Koloniaal Colonia del Sacramento (Colonia del Sacramento)

De oudste stad van Uruguay is Colonia del Sacramento. De stad is gesticht door de Portugezen in 1680. Als je er rondloopt, zie je nog veel van de oude koloniale tijd. Voorbeelden hiervan zijn de stadspoort en de houten ophaalbrug, een basiliek uit 1808, een vuurtoren uit de 17e eeuw en de oudste kerk van Uruguay, gebouwd rond 1695. Ook is er een museum in de stad die onder andere Portugese meubels, juwelen, uniformen en oude Portugese kaarten tentoonstelt.

Wijn uit Uruguay

Wijn uit Uruguay
Wijn uit Uruguay

Uruguay is een grote wijnproducent, het staat zelfs op de vierde plaats van wijnproducenten van Zuid-Amerika. Het land heeft 9.000 hectare wijngaarden die er prachtig uitzien, ze liggen voornamelijk rond Colonia del Sacramento en Montevideo. De wijnen doen door de invloed van de Atlantische Oceaan aan Bordeaux denken. Ook worden ze wel eens vergeleken met wijnen uit Nieuw-Zeeland, door de hoge vochtigheidsgraad die er heerst. Op sommige wijnbodega's in het achterland van Montevideo kun je zelfs een nachtje blijven slapen om de wijn perfect te leren kennen.

Cabo Polonia

Cabo Polonia
Cabo Polonia
Kaart met locatie Cabo Polonia

Cabo Polonia in Rocha staat bekend om zijn reusachtige zandduinen. Je vindt er kilometerslange mooie stranden en veel scheepswrakken. Er leeft een grote kolonie zeeleeuwen en pelsrobben op het eiland in de buurt en het is een van de weinige plaatsen van Uruguay waar geen openbare voertuigen mogen komen. Er leven ongeveer 88 personen die geheel afgesloten zijn van de buitenwereld, ze leven zonder wateraansluiting en zonder elektriciteit. Het is een stap terug in het verleden.

Mercado del Puerto (Montevideo)

Mercado del Puerto
Mercado del Puerto
Kaart met locatie Mercado del Puerto

De Mercado del Puerto is een markt in de haven van Montevideo. De markt is altijd open. Je vindt er vooral veel restaurants. Ook zijn er allemaal kraampjes met plaatselijke producten. Wanneer er te weinig toeristen zijn, kopen de bewoners zelf de spullen. Het is een erg populaire plaats voor toeristen, maar er komen ook veel inwoners van Montevideo op af.

Lunarejo Valley

Gelegen tussen de steden Rivera en Artigas ligt de Lunarejo Valley, een van de meest indrukwekkende landschappen van Uruguay. Je vindt er graslanden en heuvels met stukken subtropische vegetatie in de valleien. Er groeien een aantal plantensoorten die nergens anders in Uruguay te vinden zijn. Je vindt er 200 vogelsoorten, 31 zoogdiersoorten, 38 reptielensoorten en 22 amfibiesoorten.

Arequita National Park

Het Arequita National Park ligt in het departement Lavalleja. Het park beschermt Cerro Arequita, een grote ronde berg van vulkanisch gesteente dat uitsteekt boven het omringende landschap. Een bos van Ombu-bomen en andere boomsoorten groeien aan de westkant van de berg, waar verschillende inheemse diersoorten leven. Er is een grot aan de zuidwestkant van de berg.

Museo del Carnaval (Montevideo)

Een ander museum in Montevideo is het Museo del Carnaval. Dit museum is geheel gewijd aan carnaval in Uruguay. Je komt er alles te weten over de geschiedenis en over de verschillende carnavalskostuums. De carnaval in Uruguay wordt het langste van alle landen gevierd: het duurt daar van januari tot maart. Het museum is zo ingericht dat bezoekers na het bezoek begrijpen dat carnaval meer is dan alleen een festival, het is een manier van leven.

National Museum of Visual Arts (Montevideo)

National Museum of Visual Arts
National Museum of Visual Arts
Kaart met locatie National Museum of Visual Arts

In Montevideo vind je het National Museum of Visual Arts. Dit museum heeft de grootste collectie kunstwerken van beroemde Uruguayaanse artiesten. Je vindt er werken van bijvoorbeeld Pedro Figari, Joaquín Torres García en Pablo Serrano. Ook zijn er regelmatig tentoonstellingen van internationale artiesten.

Artikelen

Eten en drinken

Een barbecue is niet te missen in het huis van een Uruguayaan. Vele soorten vlees worden hier op gegrild zoals asado, chorizoen en morcilla. In Uruguay is vooral rundvlees populair, daarna komt de kip en het varkens- en schapenvlees. Deze vleessoorten eten ze het hele jaar door, maar het is vooral populair tijdens de feestdagen. Ook heel erg populair is de chivito. Dit is een eigen gemaakte hamburger, van rundvlees. Op dit broodje zit een mengsel van olijven, paprika en tomatensaus, tomaten, sla, gebakken ei, rundvlees, mayonaise en ui. Andere bekende etenswaren zijn de empanadas (bladerdeeg met gehakt of ham/kaas), panchos (hotdog met kaas, mayonaise/mosterd) en torta (hartige taart met ham en kaas).

Een populair drankje in Uruguay is maté oftewel yerba. Dat is een thee die hier veel gedronken word. Dit is erg sterk en bitter. Je ziet vele mensen met een thermosfles op straat lopen waar het drankje in zit.

Vervoer

Om in Uruaguay te komen kun je het beste met het vliegtuig reizen. Uruguay heeft een internationaal vliegveld genaamd Carrasco. Dit ligt in Montevideo. American Airlines vliegt continue op en neer tussen Miami en Montevideo. Iberia uit Spanje biedt ook vele vluchten aan tussen Europa en Uruguay. Het is niet mogelijk om van Nederland direct te vliegen naar Uruguay. Er zal vaak overgestapt moeten worden in Spanje. Door deze overstap, duurt de vliegreis langer.

Trein

Je hebt vrij veel mogelijkheden om rond te reizen in Uruguay. De eerste optie is met de trein. Deze rijd niet vaak en niet op een bepaalde tijd. Wanneer je met de trein wilt reizen, zul je bij het Montevideo station eerst informatie moeten vragen.

Auto

Met de auto kun je goed rondreizen door Uruguay. Doordat de snelwegen in goede staat zijn, is rijden makkelijk. Ze rijden in Uruguay ook aan de rechterkant van de weg. Om te mogen rijden heb je een licentie nodig, een zogenaamde Carta Verde. Deze kun je vinden bij de ambassade. In de zomer vindt je veel lifters. Pas hiermee op.

Bus

De bus is een van de meest gebruikte vervoersmiddelen in Uruguay. Deze rijden vaak en ook op tijd. Wanneer er gereisd wordt naar Argentinië, kan men beter niet de bus nemen, vanwege de conflicten. De brug is afgesloten, waardoor de reis dus niet voorspoedig verloopt.

Boot

Ook kan er naar bepaalde steden gereisd worden met een boot. Dit kan met de Buquebus, Colonia Express of de Seacat. Sommige boten doen langer over de tocht. Wanneer je kiest om te reizen met een boot die sneller gaat, betaal je ook meer.

Visum

Voor een vakantie in Uruguay heb je een paspoort nodig dat bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig is. En als je niet langer dan 3 maanden blijft heb je geen visum nodig.

Prijsniveau

In Uruguay hebben ze de munteenheid peso. De peso is onderverdeeld in munten van 1, 2, 5 en 10. Eén peso is honderd centémiso. Ook hebben zij papiergeld, verdeeld in 20, 50, 100, 200, 500, 1000 en 2000 peso.

Het prijsniveau ligt lager dan in Nederland.

Veiligheid

Het is nu veilig om op vakantie te gaan naar Uruguay. Wel moet er rekening gehouden worden met het feit dat er een verhoogd risico is op terroristische aanslagen. Dit wordt op plaatsen gedaan waar veel buitenlanders samenkomen. Daarnaast adviseren wij om 's nachts niet naar het oude centrum van Montevideo te gaan. Hier is de kans groot dat je wordt overvallen. Let overal waar je bent goed op je spullen.

Medische informatie

Over het algemeen is de gezondheidszorg in Uruguay van redelijk goede kwaliteit. De apotheken en ziekenhuizen zijn vooral te vinden in de grote steden. In dorpen is vaak een dokter aanwezig.

Er zijn een aantal verplichte inentingen voor Uruguay.

Neem contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic voor actuele adviezen.

Het wordt afgeraden om kraanwater te drinken. Wanneer er geen andere mogelijkheid is kun je het water koken en af laten koelen, anders flessen water kopen.

Bevolking

De inwoners van Uruguay bestaan voor meer dan 90% uit blanken. Dit zijn vooral mensen van Spaanse en Italiaanse afkomst. Er wonen slechts 5% mestiezen en 3% mulatten of Afrikanen in Uruguay. Meer dan de helft woont in de hoofdstad Montevideo. Ca. 25% van de inwoners is jonger dan 15 jaar oud. De levensverwachting van de bevolking is gemiddeld 75 jaar.

In Uruguay heerst een actieve cultuur. In Europa kennen veel mensen de muziek. De dansen polka, walsen en volksliederen zijn erg populair. Aan deze dansen is wel een eigen twist gegeven. Naast muziek en dans vinden ze theater ook erg leuk. Dit behoort tot een van de belangrijkste onderwerpen in deze cultuur.

Feestdagen in Uruguay:
* Nieuwjaarsdag: Op 1 januari 2011 vieren zij het nieuwe jaar, zoals in vele landen ook op deze dag gebeurd.
* Driekoningen: Op 6 januari vieren de christenen dat de drie wijzen een bezoek hebben gebracht aan Jezus.
* Carnaval: Net zoals in Nederland, viert een Uruguayaan ook carnaval.
* Desembarco de los 33 Orientales: Jaarlijks herdenken de inwoners van Uruguay het keerpunt in de vrijheidsstrijd in 1825.
* Goede vrijdag: Op deze dag herdenken zij de kruisiging van Jezus. Dit is altijd de vrijdag na Witte Donderdag.
* Dag van de arbeid: Hier vieren zij jaarlijks op 1 mei de strijd en de waardigheid van de arbeidersklasse.
* Slag bij Las Piedras: Jaarlijks herdenken zij hier de overwinning op de Spaanse troepen. Dit was in de slag bij Las Piedras op 18 mei 1811. De dag dat zij dit herdenken, is elk jaar op 18 mei.
* Verjaardag van Artigas: Op 19 juni viert het volk de verjaardag van José Gervasio Artigas. Hij was de stichter en bevrijder van Uruguay.
* Beëdiging van de grondwet: Jaarlijks hebben zij een vrije dag op 18 juli om de beëdiging van de grondwet te vieren.
* Onafhankelijkheidsdag: Elk jaar viert de bevolking op 25 augustus de onafhankelijkheid van Uruguay.
* Dag van het Ras: Op 12 oktober heeft iedereen een vrije dag. Op deze dag ontdekte Columbus Amerika.
* Allerzielen: Op 2 november worden alle rooms-katholieke worden alle gelovige gestorvenen herdacht.
* Kerstmis: Op 25 en 26 december is de bevolking vrij. Zij vieren dan de geboorte van Christus.

De taal

De officiële taal die gesproken wordt in Uruguay is Spaans. Dit is vaak wel net iets anders als het Spaans van Spanje. Bepaalde woorden en klanken moeten anders uitgesproken worden. Buiten de toeristische gebieden wordt er geen Engels gesproken. Weinig mensen spreken deze taal. Op school wordt hier nu meer aandacht aan besteed. Ook worden de talen Frans, Portugees en Italiaans gesproken.

Flora & Fauna

In Uruguay zijn vele uitgestrekte graslanden en galerijwouden te zien. Deze bestaan uit wilgen, eucalyptus bomen, acasia's en populieren. Uruguay heeft ook een zeer aparte boom. Dit is de Ombú. Als je hem aanraakt, zul je voelen dat de bast zacht en pluizig is. Er is bijna niks bebost in het land. Wel staan er veel struiken en kokospalmen.

Uruguay heeft weinig grote dieren in het land. In de graslanden zijn een aantal dieren te vinden. Dit zijn de ñandu en de patrijzen hornero/ovenvogel. Vissen zijn erg populair in Uruguay. Van piranha's, zalm, pejerrey tot pacú, tararira en de surubí. Een van de bekenste is de criolla, die wel 32 kilo kan wegen. In het zout-/zoetwater komen veel haaien, roggen, ansjovis en corvina voor. De echte jachtdieren zoals jaguars zijn al uitgestorven. De witlippekaries, armadollis, capibara's, drieteenmiereneters komen nog wel voor als zoogdier.

Uruguay heeft ook vele nationale parken. Hier zijn vele verschillende dieren te bewonderen. Een van die nationale parken heeft een grote zeehondenkolonie.

Geschiedenis

De eerste bewoners van Uruguay waren de Charrúa. Uruguay behoorde bij het Spaanse koninkrijk onder Río de Plata. Dit was vanaf het begin van de 16e eeuw. In 1810 ontstond er door het hele land onrust. Dit kwam omdat het moederland bezet was door de Fransen. Na deze bezetting was Uruguay een onderdeel van de Verenigde Provincies van de Río de la Plata. Dit duurde van 1816 tot 1828. In 1828 is het land officieel onafhankelijk geworden. Er zijn ook vele burgeroorlogen geweest in Uruguay. Het leger maakte hier een einde aan in 1870. Ook wilden zij graag de verschillen tussen arm en rijk verkleinen.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen