Wales en Rugby

Cardiff Millenium Stadium
Cardiff Millenium Stadium

Wie zegt Wales, zegt rugby. Rugby is met stip de nummer één sport van het land. De sport wordt zelfs beschouwd als onderdeel van de cultuur van Wales. Het nationale rugby team is ook immens populair. Duizenden mensen gaan zelfs met de uitwedstrijden mee om het team aan te moedigen. De thuiswedstrijden zijn ook altijd volledig uitverkocht.

Aanbieders van vakanties naar Wales
Bolderman Excursiereizen (excursiereizen) Klik
Buro Scanbrit (landenspecialist) Klik
De Jong Intra Vakanties (allround) Klik
Sunny Cars (autohuur) Klik
Belvilla (vakantiehuizen) Klik
House of Britain (landenspecialist) Klik
Oad (excursiereizen) Klik
Interhome (vakantiehuizen) Klik

Populaire sport

Tijdens de rugbywedstrijden in Wales is er dus altijd veel publiek. Dit publiek zorgt ook voor veel sfeer in het stadion. Traditionele rugby liederen worden afgewisseld met juigen en schreeuwen. Een populair lied wat veel gezongen wordt is Delilah van Tom Jones.
Dat rugby in Wales populair is blijkt niet alleen uit de grote aantallen supporters, maar ook aan het feit dat veel mensen deze sport beoefenen of bij de sport betrokken zijn. Wales telt wel meer dan 200 rugby clubs en er zijn ongeveer 70.000 mensen die de sport beoefenen. Daarnaast zijn er ook nog rond de 2.000 scheidsrechters actief.

Nationale team

De thuiswedstrijden worden door het nationale team van Wales afgewerkt in het Millenium Stadium in Cardiff. Dit is een ultra-modern stadion die plaatst biedt aan 74.500 toeschouwers. Het stadion beschikt over één van de grootste schuifdaken in een stadion. Het stadion behoort tot de Welsch Rugbybond. Naast het bekijken van een rugby wedstrijd, kun je in één van de bars genieten van een pint. De bars in het Millenium Stadium beschikken over tapinstallaties die in 20 seconden maar liefst 12 biertjes kunnen tappen. Geen lange wachttijden dus in de pauzes.

Het nationale rugbyteam van Wales behoort tot één van de beste van de wereld. Ze hebben nog nooit een wereldkampioenschap gemist. Opmerkelijk detail is dat het team nog nooit wereldkampioen is geworden. Een derde plaats is de beste prestatie op het wereldkampioenschap. Het tenue waarin het team van Wales de wedstrijden speelt bestaat uit rode shirts en kousen en een witte broek. Op de borst prijkt bierbrouwer Brains als sponsor. Als Wales in Frankrijk speelt dan staat er Brawn op het shirt, omdat in Frankrijk sponsoruitingen met alcohol verboden zijn.

Belangrijke toernooien

Het prestigieuze zes-landen-toernooi wordt wel redelijk vaak gewonnen door het team van Wales. Op dit toernooi wordt er door de landen Wales, Engeland, Schotland, Ierland, Frankrijk en Italië gestreden om de titel. Het is mogelijk dit toernooi nog meer glans te geven door alle wedstrijden te winnen. Dit wordt dan een grand slam genoemd. Wales heeft dit al een aantal malen mogen mee maken. Het toernooi werd voor het eerst gehouden in 1883. Toen bestond het toernooi nog maar uit vier landen: Engeland, Wales, Ierland en Schotland. In het jaar 1910 werd Frankrijk toegelaten tot het toernooi, en sinds 2000 ook Italië.

De geschiedenis van het Welshe rugby kent enkele hoogte- en dieptepunten. De eerste interland in 1881 die Wales speelde werd gelijk verloren met 30-0 van aartsrivaal Engeland. In het jaar 1900 braken de gouden jaren van het Welshe rugby aan. In deze jaren was het nationale rugby team van Wales thuis ongeslagen. Het grootste hoogtepunt tot op heden was de winst op de 'All Blacks', het nationale team van Nieuw-Zeeland. Wales was het eerste land die dit team wist te verslaan. Ook was Wales het eerste land die een Grand Slam wist te behalen.

Zien hoe mooi Wales is? kijk dan dit filmpje 

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,5

Gerelateerde artikelen