Wales van A tot Z

Brecon Beacons Nationaal Park, Wales
Brecon Beacons Nationaal Park, Wales

Wales is een onafhankelijke staat in het westen van Groot-Brittannië en grenst in het oosten aan Engeland. Wales wordt omgeven door vier wateren: het Bristol Kanaal, de Ierse Zee, het St. George’s Kanaal en de Cardigan Baai.

Heb je weinig kennis van Wales? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

A van Anglesey

Anglesey is een eiland aan de noordwestkust van Wales. Het is beroemd om de duizenden zeevogels die aan het begin van de zomer op de kliffen nestelen. Er loopt een mooie wandelroute van 200 km langs de kust van het eiland.

B van Brecon Beacons gebergte

In het Brecon Beacons gebergte die in 1957 tot Nationaal Park zijn uitgeroepen ervaar je het buitenleven van Wales op zijn best. Je kunt er prachtige wandelingen maken en er zijn fantastische fietsmogelijkheden. Breng ook eens een bezoek aan de karakteristieke steden. De Pen y Fan is de hoogste piek in het zuiden van Wales. Vraag gratis een offerte aan

C van Croeso i Gymru

Creoso betekent 'Welkom in Wales' is het Welsh. En een hartelijk welkom is gegarandeerd in het prachtige Wales. De inwoners zijn trots op hun land en willen dat graag aan je laten zien.

D van Dinefwr

Dinefwr is een Welshe burcht in het westen van Wales. Hier graast al 1000 jaar een kudde met White Park vee, vandaag de dag zijn deze dieren zeldzaam in Wales.

E van Elvis festival

Jaarlijks reizen in september vele Elvis-fans uit de hele wereld naar Porthcawl om het grootste Elvisfestival van Europa bij te wonen. Er worden vele imitaties gedaan en zo leeft de 'King' nog altijd voort.

F van Ffestiniog Railway

De spoortrein van Ffestiniog Railway rijdt over een interessant traject van 22 km van Porthmadog Harbour naar de bergen en het leisteencentrum Blaenau Ffestiniog. In 1863 werd de paardentram vervangen door een stoomlocomotief om de leisteen te vervoeren. Vanaf 1955 worden de locomotieven ingezet om toeristen te vervoeren.

G van golfen

Golf is een enorm populaire sport en het lijkt wel of het landschap van Wales er speciaal voor gemaakt is. Er zijn inmiddels al 200 schitterende golfbanen, maar er zijn maar weinig golfbanen met zo'n indrukwekkende achtergrond als die van Royal St. David's. De beroemde golfbanen ligt in de schaduw van de prachtige kantelen van het kasteel Harlech.

Golfbal op golfterrein
Golfbal op golfterrein

H van hoofdstad van Wales

Sinds 1955 is Cardiff de hoofdstad van Wales. Cardiff ligt in het zuiden van het land aan het Bristolkanaal. De plaats is ontstaan in 1093 rond een kasteel van de Noormannen. In de jongste hoofdsdtad van Europa kun je goed winkelen en heerlijk dineren in een van de vele restaurants. Als je van kunst houdt dan is het National Museum and Gallery een aanrader.

I van invasie van 1797

Net buiten Fishguard staat een standbeeld dat herinnert aan de ondertekening van het vredesverdrag na de Franse invasie van 1797. Het plaatsje Fishguard staat bekend om haar haringvisserij en interessante flora en fauna

J van James, Jesper en Jones

James Burt is eigenaar van Plas Maenan Country House Hotel en voormalig lid van de hofhouding van de koningin in Buckingham Palace. Jasper Fforde is een populaire romanschrijver uit Wales en Tom Jones is een bekende zanger die ook afkomstig is uit Wales.

K van kastelen

In Wales vind je meer dan 600 romantische, middeleeuwse kastelen. Het laatste kasteel van Edward I is Beaumaris Castle, het werd gebouwd om als de veerdienst van en naar het eiland te beheersen. Naast Beaumaris Castle staan er middeleeuwse kastelen in o.a. Conwy, Flint, Harlech en Pembroke. Sommige kastelen zijn in de late middeleeuwen tot landhuis verbouwd.

Cardiff Castle, Wales
Cardiff Castle, Wales

L van Llywelyn de Grote

Onder leiding van Llywelyn de Grote (tot 1240) was Noord-Wales zo goed als onafhankelijk. In 1267 werd zijn kleinzoon Llywelyn de Laatste erkend als prins van Wales. In 1272 kwam Edward I op de Engelse troon en hij veroverde in 1283 Wales.

M van mountainbiken

Wales is erg geschikt om te mountainbiken. Het prachtige landschap van Wales varieert van geweldige stranden met ruige kliffen tot aan de bergachtige omgeving van Snowdonia en Brecon Beacons. In Wales zijn vele kilometers 'all-weather trails' te vinden, die geschikt zijn voor beginners tot zeer gevorderden.

N van Noord-Wales

Het noorden van Wales is voornamelijk bekend om zijn prachtige natuur. Je vindt er bossen, grasland en weiden, kilometers kustlijn en stromende rivieren. Voor vogelliefhebbers is Noord-Wales een must, meer dan 200 verschillende vogelsoorten bezoeken regelmatig het RSPB-reservaat bij Conwy. Ook om te golfen of vissen ben je op de juiste plek in Noord-Wales.

O van Owain Glyndwr

Owain Glyndwr is de laatste inheemse inwoner van Wales met de titel Prince of Wales. In het jaar 1400 organiseerde hij een opstand tegen de Engelse overheersing. Glyndwr werd in 1412 voor het laatst gezien maar werd nooit gevangen genomen.

P van Pembrokeshire Coast National Park

Door zijn speciale ligging (invloed v/d Gulf Stream) kan Pembrokeshire Coast National Park genieten van een relatief zacht klimaat. Het park is een paradijs voor de liefhebbers van flora en fauna. Lopend over het Pembrokeshire Coastpath zie je een schitterende afwisseling van beschutte baaien, steile kliffen met zeevogelkolonies en uitgestrekte zandstranden.

Q van New Quay

De beste plaats in Wales om plaatselijke dolfijnen en zeehonden te ontmoeten, het eind van de golfbreker in New Quay. Er wordt gezegd dat ze op de live muziek in de Seahorse Inn afkomen.

R van Ryder Cup

Wales is gastheer van één van de meest prestigieuze sporttoernooien ter wereld, The Ryder Cup. In de laatste week van september begint in Newport het grootste golftoernooi van Wales.

S van Snowdonia

Snowdonia is een bergachtig gebied in Noord-Wales. Er is tevens een Nationaal Park van ongeveer 2.170 km². Het park is genoemd naar de hoogste berg van Wales, Snowdon (1.085 m). De bergtop kan je bereiken door een stevige wandeling te maken maar ook met een tandradtreintje dat je in een half uurtje van Llanberis Station tot op enkele meters van de top brengt.

Zippline Snowdonia, Wales
Zippline Snowdonia, Wales

T van taal

In Wales wordt door vele inwoners Welsh gesproken. Welsh is een Keltische taal en is verwant met het Bretons, het Cornisch, het Iers-Gaelisch, het Manx en het Schots-Gaelisch. De oudste bronnen van het Welsh gaan terug tot in de 6e eeuw, dit wordt ook wel Vroeg-Welsh genoemd. Hiervan is weinig overgebleven. De 9e tot de 11e eeuw noemen we het Oud-Welsh. Van de 12e tot de 14e eeuw kunnen we spreken van het Middel-Welsh. Daarna komt het Modern-Welsh, dat in 2 periodes kan worden ingedeeld. Van de 14e tot de 16e eeuw een Vroeg-Modern-Welsh en daarna een Laat-Modern-Welsh dat begon in 1588 bij de Bijbelvertaling van William Morgan.

U van Undeb yr Annibynwyr Cymraeg

Undeb yr Annibynwyr Cymraeg (Unie van onafhankelijke Welshmen) is een congregationalistische kerk met ongeveer 36.000 leden (1 % van de bevolking).

V van the Valleys

Het landschap van 'the Valleys' in Zuid-Wales staat bekend om zijn cultuur en natuur. Helaas is een groot gedeelte van de natuur behoorlijk aangetast door de winning van kolen en de bouw van ijzer- en staalfabrieken. De bekendste ‘valleys’ zijn Dulais Valley, Taff en Cynon Valleys, de Rhondda Valleys, Rhymney Valley en Sirhowey Valley.

W van wandelen

Wales is de ideale bestemming voor een wandelvakantie. Het landschap wordt doorkruist door een groot netwerk van wandelpaden waar je de prachtige natuur van dichtbij kunt bewonderen. Lange afstandspaden, zoals de 212 km lange Glyndŵr’s Way, vormen een unieke uitdaging voor ervaren wandelaars. De beginnende wandelaar kan het natuurlijk ook in gedeeltes lopen.

X van ?

Y van Y Ddraig Goch

Ofwel The Red Dragon, de nationale vlag die in 1959 de officiele status toegekend kreeg. Volgens sommigen is het de oudste nationale vlag die nog in gebruik is en gebruikt werd door King Arthur en andere oude Keltische leiders.

Z van Zuid-Wales

In Zuid-Wales woont zo`n 65% van de Welshe bevolking en dit is een perfecte bestemming voor een actieve vakantie, een stedentrip of om ons rijke erfgoed te ontdekken. De steden Cardiff en Newport zijn zeker een bezoek waard net zoals de rustige, groene velden van de Glamorgan Coast & Countryside.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen