Klimaat Zambia

Kabweluma Falls
Kabweluma Falls

Zambia ligt in het zuiden van Afrika en grenst niet aan een zee, maar wel aan andere landen. Zo grenst Zambia aan Angola, Botswana, Congo-Kinshasa, Malawi, Mozambique, Namibië, Mozambique, Tanzania en Zimbabwe. Zambia ligt op een hoogte van minimaal 329 meter tot maximaal 2.300 meter boven de zeespiegel. Het laagste punt van Zambia is de Zambezi rivier. Het hoogste punt daarentegen zijn de Matinga heuvels. Het landschap van Zambia is heel divers. Zo vind je in het land een variatie van heuvels, plateaus, bassins en rivieren. Mede dankzij het aanwezige water en de hoogteverschillen vind je in dit land prachtige natuurverschijnselen, denk aan de Victoria watervallen waar het water van de Zambezi rivier over een hoogte van 100 meter recht naar beneden valt. Ook het klimaat van Zambia zorgt voor veel variatie in de flora en fauna. De meeste toeristen die het land hebben ontdekt zien Zambia als rustig maar ook zeker een fraai alternatief voor de populaire bestemmingen als Mozambique en Zuid-Afrika.

Livingstone
Livingstone

Heb je weinig kennis van Zambia? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Veel regen in Zambia

Zambia heeft een seizoen waarbij er zeer veel regen valt. Dit natte seizoen loopt gelijk met de klimatologische zomer van Zambia. Van het einde van oktober neemt de neerslagkans fors toe en ook in de maanden december, januari en februari valt er veel regen in Zambia. De meeste neerslag valt dan in het noorden van Zambia. Zo valt er in Kasama maar liefst 4 maanden regen waarbij de totale hoeveelheid uitreikt tot de tweehonderd millimeter. Daarnaast zorgt het natte seizoen ook voor de afname van het aantal zonnen-uren. Zo is duidelijk te zien dat de winter met gemiddeld 10 uur zonneschijn aanzienlijk zonniger is, waarbij de zon gemiddeld 4 tot 7 uur schijnt in de zomermaanden. Hierbij moet je wel rekening houden met het feit dat de zomermaanden en de wintermaanden in Zambia omgedraaid zijn met die van Nederland. Als het in Zambia zomer is, dan is het in Nederland hartje winter.

Victoria watervallen
Victoria watervallen

Klimaatzones Zambia

Zambia heeft met name te maken met een warm chinaklimaat, die zich over vrijwel het hele land uitstrekt. Bij dit klimaattype valt de meeste neerslag in de zomer.  De natste maand in de zomer is vrijwel 10 keer zo nat als de droogste maand in de winter. Een aanzienlijk verschil dus. In het noorden van Zambia vind je hoger gelegen gebieden. Hierdoor is er sprake van een gematigd chinaklimaat en liggen de temperaturen lager. Het westelijke gedeelte van Zambia dat grenst aan Angola is een stuk warmer. Hier heerst dan ook een ander klimaat dan in de rest van Zambia, namelijk een tropisch steppeklimaat. In het zuidwesten van Zambia, ter hoogte van de Victoria watervallen is er sprake van een overgang en heerst dan ook een warm steppeklimaat.

De natuur van Zambia
De natuur van Zambia

Temperaturen

De temperatuur in Zambia is over hele jaar vrij constant. Zo is het in de zomermaanden wel iets warmer dan in de wintermaanden, maar de temperatuur verschilt niet veel. In de zomermaanden valt er wel aanzienlijk meer regen. Toch verschilt de gemiddelde temperatuur met die van de winter maar 5 graden. In de zomermaanden kun je een temperatuur verwachten van 28 graden. In de winter is dit echter rond de 23 graden. Ondanks het temperatuurverschil schijnt de zon wel veel meer in de wintermaanden.

Resort in de natuur
Resort in de natuur


Wil je al vast een voorproefje van hoe een safari in Zambia er uit ziet? Bekijk dan dit filmpje. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen