Rondreizen in Zambia

Victoria falls Zambia
Victoria falls Zambia

Zambia is gelegen in zuidelijk Centraal-Afrika. De hoofdstad is Lusaka en het land heeft vele grenslanden, namelijk Tanzania, Malawi, Zimbabwe, Mozambique, Namibië, Angola, Botswana en Congo-Kinshasa. De oppervlakte van Zambia is 752.614 km² en er wonen ongeveer 12.927.000 mensen.

Sinds 1964 is het land onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. De grote steden die hier te vinden zijn, zijn Kitwe, Livingstone, Kabwe, Ndola en Chingola. Het landschap bestaat voornamelijk uit moerassen en uitgestrekte wouden. Ook liggen er meerdere nationale parken en wildreservaten waar dieren als nijlpaarden, giraffes, olifanten en zebra's leven. De Victoriawatervallen, wat de breedste waterval van Afrika is, ligt op de grens met Zimbabwe.

safari
safari

Heb je weinig kennis van Zambia? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Praktische informatie

Bij een rondreis door Zambia is het verstandig om van tevoren op de hoogte te zijn van verschillende zaken. Hieronder worden enkele belangrijke punten besproken.

Visum & inentingen
Als je op vakantie gaat naar Zambia is het verplicht om een visum te hebben. Het visum is geldig voor een verblijf van maximaal 90 dagen, wanneer je langer wilt blijven kun je het visum ter plaatse verlengen. Ook dien je een paspoort in je bezit te hebben wat nog minimaal 6 maanden geldig is na je vertrek.

Voor de bestemming zijn geen vaccinaties verplicht, wel zijn er een aantal inentingen die aangeraden worden. Een bescherming tegen DTP en hepatitis A is verstandig. Wanneer je langer dan 3 maanden verblijft is ook een vaccinatie tegen buiktyfus aanbevolen. In verschillende gebieden in dit land heb je een bescherming nodig tegen malaria. Dit hangt af van de duur, je persoonlijke medische achtergrond en het gebied waar je heen gaat. Voor een persoonlijk advies kun je contact opnemen met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Victoria Falls in Zambia
Victoria Falls in Zambia

Vervoer
Zambia heeft 112 verschillende luchthavens. De vluchten uit Europa komen aan op Lusaka international, in de hoofdstad van het land.

In het land zelf rijden er 2 soorten treinen; de normale staatstreinen, die erg langzaam gaan, en TAZARA treinen, die erg populair zijn onder de backpackers. De bussen in het land zijn erg goedkoop, rijden constant en hier maakt vooral de lokale bevolking gebruik van. Wel zijn ze vaak overvol, rumoerig en oncomfortabel.

Je kunt ervoor kiezen om een auto te huren in Zambia, maar je dient dan wel voorzichtig te zijn. Het wegennet is buiten de grote steden van het land niet erg goed. Wegen zitten vol met kuilen en zijn slecht begaanbaar.

Klimaat
De gemiddelde temperaturen van Zambia zijn lager dan in andere Afrikaanse landen, wat komt doordat het land redelijk hoog ligt. Zambia heeft een gematigd klimaat met kenmerken van een savanne klimaat. De gemiddelde jaartemperatuur is ongeveer 22 graden Celsius.

Bevolking
De bevolking in Zambia staat erom bekend dat ze erg gastvrij en vriendelijk zijn. 47,1 procent van de bevolking is tussen de 0 en 14 jaar, 50,4 procent tussen de 15 en 64 jaar en slechts 13,8 procent is ouder dan 65. Belangrijke stammen zijn Bemba, Tonga, Ngoni, Chenga, Nsenga, Lozi, Lala, Kaonde, Mambwe, Lamba, Lunda en Luvale. Ongeveer 45 procent van de bevolking leeft in de stedelijke gebieden.

Wat je niet mag missen

* De meest populaire sport in het land is voetbal. Je kunt een kijkje nemen in het Chambishi Stadium, een groot voetbalstadion wat de thuisbasis voor voetbalclub Chambishi F.C. is en waar regelmatig voetbalwedstrijden gespeeld worden.
* In de hoofdstad Lusaka worden elke dag verschillende, kleurrijke markten gehouden, bijvoorbeeld de Town Centre Markt.
* Het Lusaka National Museum is een cultuurhistorisch museum waar Zambiaanse kunst te bezichtigen is.
* Het Luangwa National Park is een groot en mooi nationaal park waar je safari's kunt maken en wilde dieren kunt zien.
* De Victoria watervallen of Victoria Falls zijn 108 meter hoog en hebben een lengte van 1.708 meter. Dit zijn de grootste en een van de meest bekende watervallen ter wereld. Vraag gratis een offerte aan

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen