Op safari in Zambia

Victoria falls Zambia
Victoria falls Zambia

Zambia staat niet bekend als safaribestemming, maar is dit toch zeker! Meer dan 30% van het land in Zambia bestaat uit beschermde natuurgebieden. Er zijn dan ook vele nationale parken te vinden. De 3 grootste rivieren van het land, de Luangwa, Zambezi en Kafue vormen hierbij de slagader van de bekendste parken. Dit zijn North en South Luangwa, Lower Zambezi en Kafue. Zambia is een land met prachtige zonsondergangen, oude tradities, vriendelijke mensen en mysterieuze legenden.


Er zijn vele mogelijkheden in Zambia voor een safari. Zo kan je er voor kiezen om zelf te rijden en een auto te huren, maar je kan natuurlijk ook een georganiseerde safari-reis maken. Hierbij kan je weer kiezen uit kampeersafari's, familiesafari's, wandelsafari's en lodge-safari's. Tijdens deze safari-reizen zijn er altijd een aantal bestemmingen die je gezien zou moeten hebben. De meeste georganiseerde reizen komen zeker langs een aantal van deze hoogtepunten. Als je zelf een safari maakt kan je je reis zo uitstippelen, dat je een bezoekje brengt aan een van de volgende bezienswaardigheden.

Heb je weinig kennis van Zambia? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Victoria Watervallen

Een onvergetelijke ervaring is een bezoek aan de Victoria watervallen. De Zambezi rivier stort, op de grens met Zimbabwe, bij Livingstone naar beneden. Hij is op sommige plaatsen 128  meter hoog en heeft een breedte van iets meer dan 1,7 kilometer. Een zeer indrukwekkende belevenis. Naast dat je deze mooie waterval kan bekijken, kan je ook kanovaren of raften op de wilde Zambezi rivier.

Chimfunshi Chimpansee Orphanage

Het Chimfunshi Chimpansee Orphanage in de stad Chingola, centraal Zambia, is een van de grootste opvangreservaten van de wereld. Het is in 1983 opgericht en vangt chimpansees en andere apen op. Dit reservaat is een goede manier om in contact te kunnen komen met deze leuke en intelligente dieren. Op het moment verblijven er 126 chimpansees in het opvangcentrum. De meeste  komen uit dierentuinen en circussen of zijn in beslag genomen bij handelaren en jagers. De 30.000 bezoekers die het park jaarlijks trekt, zorgen voor inkomsten van de regio en de verzorgers, zodat ze de chimpansees kunnen blijven verzorgen. 

Nationale parken

Als je op safari-vakantie gaat naar Zimbabwe moet je natuurlijk naar een nationaal park geweest zijn om alle prachtige dieren van Zambia te kunnen bewonderen. De 4 mooiste parken zijn de North en South Luangwa, Lower Zambezi en Kafue. 

South Luangwa
Je hebt het South en het North Luangwa National Park. South Luangwa is het grootste park van de twee en heeft daarbij ook veel meer bezoekers. Het is bijna 9000 km² groot en zeker een van de mooiste parken van Afrika. Het landschap wisselt zich af met savannen en open vlaktes. Hier vinden soms overstromingen plaats. Alle dieren in Afrika, op de neushoorn na, komen in dit park voor. Hierbij horen de olifanten, leeuwen, zebra's, buffels, kudu's, wilde honden en hartebeesten. Ook de Thornicroft giraf, de gnoe en het luipaard leven in dit park. In de Luanga rivier wemelt het weer van de krokodillen en de nijlpaarden. Bijzonder aan dit park is dat je, als een van de weinige parken in Afrika, hier een night drive kan maken door het park. In het park kan je ook wandelsafari's maken.

North Luangwa
In het North Luangwa National Park tref je het echte ruige en wilde Afrika aan. Het park is 4.500 km² groot en kent haast geen wegen. Het is daarom vooral geschikt voor wandelaars. De wildpopulatie is bijna net zo hoog als in South Luangwa.

Lower Zambezi National Park
Het Lower Zambezi National Park is naast het South Luangwa National Park een van de meest bekende parken van Zambia. Het heeft een oppervlakte van 4.100 km² en het landschap is er schitterend! Er zijn verschillende lodges in het park, die over de Zambezi rivier uitkijken, met aan de horizon de Muchinga bergen. Bijzonder aan dit park is, is dat je er alle soorten safari's kan maken: het kan te voet, per kano, per auto of per boot. Het park is zo bijzonder en staat  bekend om haar grote kuddes buffels, olifanten, nijlpaarden en krokodillen.


Kafue National Park
Een van de grootste nationale parken, 22.000 km², is het ongerepte Kafue National Park. Doordat het zo groot is, is er zeer veel variatie in flora en fauna. Zo zijn er graslanden en rivierwouden waar veel roofdieren en antilopensoorten voorkomen. Maar ook leeuwen, cheeta's en luipaarden zijn er in grote aantallen te vinden. Er worden in het park wandelsafari's, boottochten, game drives en night drives georganiseerd. Het park is het beste te bereiken vanaf Lusaka.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen