Zambia

Zambia
Zambia

Zambia is een land in Afrika dat grenst aan Congo-Kinshasa, Tanzania, Malawi, Mozambique, Zimbabwe, Botswana, Namibië en Angola. Twee van de grootste rivieren van Afrika ontspringen in Zambia, de Zambezi en de Congorivier. De Zambezi is de vierde rivier van Afrika, na de Nijl, de Congo en de Niger. De Zambezi vormt in het zuiden een grensrivier met Namibië en Zimbabwe en stroomt uiteindelijk na een lange weg in de Indische Oceaan.

Het toerisme is in Zambia met name geconcentreerd in het Zuiden, rond de stad Livingstone. Deze stad bevindt zich aan de oever van de rivier de Zambezi vlakbij de bekende Victoriavallen. Omdat er relatief weinig toeristen vanuit de Zambiaanse kant naar deze watervallen gaan, is het hier veel rustiger en kun je meer van de natuur genieten. Bovendien zijn de watervallen vanaf deze zijde minstens zo mooi als van de Zimbabwaanse zijde.

Heb je weinig kennis van Zambia? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Zambia
Officiele naam:
Zambia
ISO:
ZM
Ligging:
midden
Hoofdstad:
Lusaka
Inwoners:
+/- 9885000
Taal:
Engels
Godsdienst:
Christendom
Tijdzone:
UTC +1
Munteenheid:
Zambiaanse kwacha
Klimaat:
Gematigd klimaat
Oppervlakte:
752618 km�

Ervaringen

Zambia krijgt gemiddeld een 9,0 uit 10 op basis van 3 ervaringen.

9,0  3 ervaringen + Ervaring delen

Johnny Groen op 25 maart 2020 plaats: Lusaka, reisperiode: maart 2019

Gewoon schitterend Mooi land

 • Algemeen 10
 • Cultuur 10
 • Restaurants 10
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
Tieske Schroer op 28 oktober 2014 plaats: Livingstone, reisperiode: april 2014

Mijn reis naar Livingstone ondernam ik om vrijwilligerswerk te gaan doen in een weeshuis. Je hoeft echter geen vrijwilliger te worden om Livingstone te kunnen bezoeken. Dit stadje is warm, bruisend, gastvrij, relaxed en maakt dat je je snel thuisvoelt. De mensen zijn nog van het echte, pure, behulpzame soort dat je niet zomaar in Nederland aantreft. Ik voelde me er, zelfs ´s avonds, veiliger dan in Eindhoven, waar ik vandaan kom. Het stadje is klein en relatief arm, als je het vergelijkt met Nederland, maar heeft alle voorzieningen en zelfs een handvol geweldige uitgaansmogelijkheden. Ook is de ligging ideaal: een uurtje verwijderd van de majestueuze Victoria Falls. Iedereen moet naar Livingstone.

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 10
 • Cultuur 10
 • Restaurants 10
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
Kirya op 25 april 2014 plaats: Livingstone, reisperiode: september 2013

Livingstone is een redelijk drukke, levendige stad. Gezien de ligging ten opzichte van de Victoria Watervallen en diverse nationaal parken is het een uitstekende uitvalsbasis voor toeristen. Er zijn volop restaurantjes waar je lekker kunt eten en er zijn ook een aantal uitgaansmogelijkheden. Ik heb me niet onveilig gevoeld in de stad, zolang je je gezond verstand gebruikt is er niets aan de hand. De inwoners zijn uiterst vriendelijk, hoewel ze soms wel wat gericht lijken op de grote denkbeeldige zakken met geld die je als westerling met je mee schijnt te slepen. Echter, ze accepteren 'nee' zonder al te veel problemen en ik vond ze persoonlijk lang niet zo opdringerig als bijvoorbeeld in het noorden van Afrika (Tunesië, Egypte).

 • Algemeen 7
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 7
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 7
 • Ligging 8

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Zambia

Voetbal in Zambia

Voetbal in Zambia
Voetbal in Zambia

Voetbal is de meest populaire sport in Zambia. In iedere plaats zijn er in het weekend voetbalwedstrijden en deze worden goed bezocht. Ook staat er in Chambishi een groot voetbalstadion, genaamd het Chambishi Stadium. Er worden nog regelmatig voetbalwedstrijden gespeeld en het is de thuisbasis voor de voetbalclub Chambishi F.C. Er kunnen 5.000 mensen in het stadion. Voetbal is een belangrijk thema in het leven voor de Zambianen.

Winkelen in Zambia

In veel winkels in Zambia vind je handgemaakte producten van de regio. Zo zijn ze in het westen van Zambia gespecialiseerd in het maken van manden en in de regio Kafue in het maken van dunne houten giraffen. Dit zijn leuke souvenirs om mee te nemen naar huis.

Kariba Dam

In de Zambezi-rivier is een grote dam gelegen, genaamd de Kariba Dam. De dam werd ooit gebouwd in de jaren vijftig. Het is een grote betonnen boog met een hoogte van 128 meter en een breedte van 579 meter. De dam wekt daarnaast ook nog zeer veel energie op voor de welvarende koperindustrie in Zambia. Bij de bouw van de dam moesten zo'n 30.000 Batonka stammen evacueren en ook de dieren moeste weg uit het gebied.

Kafue National Park

Kafue National Park
Kafue National Park
Kaart met locatie Kafue National Park

Kafue National Park is een van de grootste nationale parken met zijn 22.000 km². Doordat het park zo'n grote oppervlakte heeft, is er zeer veel variatie te zien in de flora en fauna. Het landschap wordt afgewisseld door graslanden en rivierwouden waar veel antilopensoorten lopen. Ook andere roofdieren als leeuwen, luipaarden en cheeta's zijn er te vinden. In het park worden boottochten, wandelsafari's, game-drives en night-drives georganiseerd.

Lower Zambezi National Park

Lower Zambezi National Park
Lower Zambezi National Park
Kaart met locatie Lower Zambezi National Park

Lower Zambezi National Park is samen met South Luangwa een van de bekendste parken in Zambia. Het is 4.100 km² groot en het heeft werkelijk een prachtig landschap. Bijzonder is ook dat je door dit mooie landschap veel verschillende safari's kunt maken: per boot, kano, auto of te voet. Ook kun je in een van de lodges aan de Zambezi-rivier overnachten. In het park komen veel grote kuddes olifanten, nijlpaarden en buffels voor.

Luangwa National Park

Luangwa National Park
Luangwa National Park
Kaart met locatie Luangwa National Park

Het Luangwa National Park is eigenlijk opgedeeld in twee delen: North en South. Hiervan is South Luangwa het grootste park en heeft ook de meeste bezoekers. Het is bijna 9.000 km² en daarnaast een van de mooiste parken van heel Afrika. Door het park zijn prachtige safari's te maken en bijzonder is dat je zelfs een night-drive kunt maken. Wandelsafari's zijn ook mogelijk in het park. Alle dieren die je in de rest van Afrika ziet, op de neushoorn na, kom je hier ook tegen. Dit zijn onder andere giraffen, zebra's, leeuwen, olifanten, luipaarden en wilde honden.

Vakantiebestemmingen in Zambia

Artikelen

Eten en drinken

In Zambia vind je veel wild- en vleesgerechten.

Vervoer

Zambia heeft 112 luchthavens, waarvan er 12 geasfalteerde landingsbanen hebben. De internationale luchthaven, Lusaka international, is 30 km van het centrum vandaan. Hier komen de vluchten vanuit Europa uit. De vliegtijd van Schiphol naar Lusaka bedraagt ongeveer 13 uur. British Airways, Air France en KLM zijn de 3 Europese vliegtuigmaatschappijen die het meeste op Lusaka vliegen. Vanuit Lusaka International zijn er ook vluchten naar Zimbabwe, Nairobi en Mauritius. De mooiste route om de Zambiaanse grens te passeren, is vanuit Zimbabwe over de Victoria Falls Bridge. Er gaan regelmatig bussen vanuit Mozambique, Malawi, Namibië en Zimbabwe naar Zambia. Vanuit Botswana passeer je de grens per veerboot op de Zambezi bij de plaats Kazungula.

Zambia heeft twee verschillende treinen; de gewone staatstreinen en de TAZARA treinen. De gewone Zambiaanse trein gaat erg langzaam en heeft een beperkt netwerk (van Livingstone, via Lusaka naar Nakonde). De TAZARA treinen zijn erg populair bij backpackers. Deze treinen rijden van Kapiri Mposhi tot de Indische Oceaan bij Dar es Salaam in Tanzania. De Zambiaanse bussen zijn goedkoop, rijden vaak en stelt je in de gelegenheid om in aanraking te komen met de lokale bevolking. Toch is dit vervoermiddel niet zo geliefd onder de toeristen. De bussen zijn regelmatig overvol, oncomfortabel en rumoerig. De kwaliteit van het ongeveer 2164 km lange wegennet is buiten de grote steden slecht. De wegen zijn doorgaans slecht begaanbaar en zitten vol met kuilen. Ondanks dat, is de beste manier om Zambia te verkennen toch per auto (het beste is een terreinwagen). De meeste autoverhuurbedrijven zijn te vinden in Lusaka en Ndola. Als bestuurder moet je over een internationaal rijbewijs beschikken. Aangeraden wordt om voorzichtig te rijden en op alles voorbereid te zijn.

Visum

Voor een vakantie in Zambia heb je een paspoort nodig dat na vertrek nog minimaal 6 maanden geldig is en is een visum vereist. Het visum kun je aanvragen bij de ambassade van Zambia in Brussel.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Zambia ligt lager dan in Nederland. De kwacha is de munteenheid van Zambia.

Veiligheid

De criminaliteitscijfers in Zambia zijn vrij laag en de meeste vergrijpen betreffen kleine misdaden. Zambia is een relatief veilig land om in te reizen. Wel neemt het aantal berovingen met name in de hoofdstad Lusaka toe, houd je spullen dus altijd goed in de gaten.

Medische informatie

Zoals in veel Afrikaanse landen, vormt aids een grote bedreiging. In de grote steden is medische verzorging aanwezig, maar dit is zeker niet van dezelfde kwaliteit als in Nederland.

Er zijn een aantal verplichte inentingen voor Zambia. Neem contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic voor actuele adviezen.

Het drinken van kraanwater wordt afgeraden.

Bevolking

Zambia heeft ruim 9 miljoen inwoners. De Zambiaanse bevolking bestaat voor 98% uit Afrikanen en voor 1% uit Europeanen. De meerderheid van de Afrikanen bestaat uit Bantoevolken.

De taal

In Zambia worden ruim 70 talen (voornamelijk Bantoe-talen) gesproken. Daarvan hebben 7 talen een officiële status gekregen van de overheid. Bij de onafhankelijkheid in 1964 werd niet alleen gekozen voor het Engels als nationale taal maar ook voor het Engels als het eerste en enige medium van instructie (dus niet als vak) in het onderwijs.

Flora & Fauna

De plantengroei in het grootste deel van het land bestaat uit savanne: grasland met een vaak zeer gevarieerde en complexe flora, inclusief kleine bomen, doornig struikgewas, cactussen en klimplanten. De Zambiaanse dierenwereld is die van de savanne. In Zambia vind je de grote planteneters (olifanten, steppezebras, wrattenzwijnen, buffels, verschillende antilopen) en roofdieren zoals leeuwen, panters en hyenas. Ook komen er reptielen, zoals de krokodil en vele insecten zoals de tseetseevlieg en verschillende soorten sprinkhanen voor. Zambia telt ongeveer 225 soorten zoogdieren en wel 700 verschillende soorten vogels. De puntlipneushoorn wordt ernstig bedreigd met uitsterven. Zambia staat bekend om zijn vele antilopensoorten, waarvan de rode Lechwe uniek is.

Geschiedenis

Er zijn bewijzen gevonden dat Zambia reeds 300.000 jaar geleden werd bewoond door mensachtigen. Waarschijnlijk waren Pygmee-volken de eerste bewoners van Zambia. In de 18e en 19e eeuw floreerde er een slavenhandel in Zambia. Deze slavenhandel bezorgde de bevolking veel leed.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen