Zambia

Zambia is een land in Afrika dat grenst aan Congo-Kinshasa, Tanzania, Malawi, Mozambique, Zimbabwe, Botswana, Namibië en Angola. Twee van de grootste rivieren van Afrika ontspringen in Zambia, de Zambezi en de Congorivier. De Zambezi is de vierde rivier van Afrika, na de Nijl, de Congo en de Niger. De Zambezi vormt in het zuiden een grensrivier met Namibië en Zimbabwe en stroomt uiteindelijk na een lange weg in de Indische Oceaan. Het toerisme is in Zambia met name geconcentreerd in het Zuiden, rond de stad Livingstone. Deze stad bevindt zich aan de oever van de rivier de Zambezi vlakbij de bekende Victoriavallen. Omdat er relatief weinig toeristen vanuit de Zambiaanse kant naar deze watervallen gaan, is het hier veel rustiger en kun je meer van de natuur genieten. Bovendien zijn de watervallen vanaf deze zijde minstens zo mooi als van de Zimbabwaanse zijde.

Heb je weinig kennis van Zambia? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Zambia
Officiele naam:
Zambia
ISO:
ZM
Ligging:
midden
Hoofdstad:
Lusaka
Inwoners:
+/- 9885000
Taal:
Engels
Godsdienst:
Christendom
Tijdzone:
UTC +1
Munteenheid:
Zambiaanse kwacha
Klimaat:
Gematigd klimaat
Oppervlakte:
752618 km≤

Ervaringen

Heb je ooit Zambia bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Zambia krijgt gemiddeld een 9,0 uit 10 op basis van 3 ervaringen:

9,0 3 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 1 met 3 resultaten

plaats: Lusaka, reisperiode: maart 2019

Gewoon schitterend Mooi land

 • Algemeen 10
 • Cultuur 10
 • Restaurants 10
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
plaats: Livingstone, reisperiode: april 2014

Mijn reis naar Livingstone ondernam ik om vrijwilligerswerk te gaan doen in een weeshuis. Je hoeft echter geen vrijwilliger te worden om Livingstone te kunnen bezoeken. Dit stadje is warm, bruisend, gastvrij, relaxed en maakt dat je je snel thuisvoelt. De mensen zijn nog van het echte, pure, behulpzame soort dat je niet zomaar in Nederland aantreft. Ik voelde me er, zelfs ´s avonds, veiliger dan in Eindhoven, waar ik vandaan kom. Het stadje is klein en relatief arm, als je het vergelijkt met Nederland, maar heeft alle voorzieningen en zelfs een handvol geweldige uitgaansmogelijkheden. Ook is de ligging ideaal: een uurtje verwijderd van de majestueuze Victoria Falls. Iedereen moet naar Livingstone.

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 10
 • Cultuur 10
 • Restaurants 10
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
plaats: Livingstone, reisperiode: september 2013

Livingstone is een redelijk drukke, levendige stad. Gezien de ligging ten opzichte van de Victoria Watervallen en diverse nationaal parken is het een uitstekende uitvalsbasis voor toeristen. Er zijn volop restaurantjes waar je lekker kunt eten en er zijn ook een aantal uitgaansmogelijkheden. Ik heb me niet onveilig gevoeld in de stad, zolang je je gezond verstand gebruikt is er niets aan de hand. De inwoners zijn uiterst vriendelijk, hoewel ze soms wel wat gericht lijken op de grote denkbeeldige zakken met geld die je als westerling met je mee schijnt te slepen. Echter, ze accepteren 'nee' zonder al te veel problemen en ik vond ze persoonlijk lang niet zo opdringerig als bijvoorbeeld in het noorden van Afrika (Tunesië, Egypte).

 • Algemeen 7
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 7
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 7
 • Ligging 8
 • 1

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Zambia

Lusaka National Museum (Lusaka)

Het Lusaka National Museum is gevestigd in een van de meest interessante gebouwen van de stad. Dit museum vertelt het verhaal van het land Zambia in vier delen, namelijk een deel met het verhaal over hekserij, een deel over de etnografie van het Afrikaanse land, een deel over de geschiedenis van Zambia en een laatste deel over de hedendaagse kunst. Bij elk onderdeel krijg je informatie en beeldmateriaal, waardoor de informatie ook visueel wordt gemaakt.

Markt (Lusaka)

Markt
Markt
Kaart met locatie Markt

Er zijn dagelijks diverse markten in de stad. Op deze markten maak je kennis met de echte Afrikaanse cultuur van Zambia. Het is een enorme drukte door de vele mensen en ontelbare kraampjes waar je van alles kunt kopen, van auto-onderdelen tot tweedehandskleding. Wanneer je op zoek bent naar een souvenir om vanuit Zambia mee naar huis te nemen is de kans groot dat je hiervoor op een van de markten zult slagen.

Livingstone Museum (Livingstone)

Het Livingstone Museum, voorheen het David Livingstone Memorial Museum en het Rhodes-Livingstone Museum, is het grootste en het oudste museum in Zambia. Het museum is gelegen in de buurt van de Victoria Falls. Er zijn exposities aan te treffen die betrekking hebben tot de lokale geschiedenis en prehistorie. Zo zijn er onder andere vele foto's, muziekinstrumenten en bezittingen van David Livingstone te vinden in dit museum.

Meer bezienswaardigheden

Vakantiebestemmingen in Zambia

Artikelen

Eten en drinken

In Zambia vind je veel wild- en vleesgerechten.

Vervoer

Zambia heeft 112 luchthavens, waarvan er 12 geasfalteerde landingsbanen hebben. De internationale luchthaven, Lusaka international, is 30 km van het centrum vandaan. Hier komen de vluchten vanuit Europa uit. De vliegtijd van Schiphol naar Lusaka bedraagt ongeveer 13 uur. British Airways, Air France en KLM zijn de 3 Europese vliegtuigmaatschappijen die het meeste op Lusaka vliegen. Vanuit Lusaka International zijn er ook vluchten naar Zimbabwe, Nairobi en Mauritius. De mooiste route om de Zambiaanse grens te passeren, is vanuit Zimbabwe over de Victoria Falls Bridge. Er gaan regelmatig bussen vanuit Mozambique, Malawi, Namibië en Zimbabwe naar Zambia. Vanuit Botswana passeer je de grens per veerboot op de Zambezi bij de plaats Kazungula.

Zambia heeft twee verschillende treinen; de gewone staatstreinen en de TAZARA treinen. De gewone Zambiaanse trein gaat erg langzaam en heeft een beperkt netwerk (van Livingstone, via Lusaka naar Nakonde). De TAZARA treinen zijn erg populair bij backpackers. Deze treinen rijden van Kapiri Mposhi tot de Indische Oceaan bij Dar es Salaam in Tanzania. De Zambiaanse bussen zijn goedkoop, rijden vaak en stelt je in de gelegenheid om in aanraking te komen met de lokale bevolking. Toch is dit vervoermiddel niet zo geliefd onder de toeristen. De bussen zijn regelmatig overvol, oncomfortabel en rumoerig. De kwaliteit van het ongeveer 2164 km lange wegennet is buiten de grote steden slecht. De wegen zijn doorgaans slecht begaanbaar en zitten vol met kuilen. Ondanks dat, is de beste manier om Zambia te verkennen toch per auto (het beste is een terreinwagen). De meeste autoverhuurbedrijven zijn te vinden in Lusaka en Ndola. Als bestuurder moet je over een internationaal rijbewijs beschikken. Aangeraden wordt om voorzichtig te rijden en op alles voorbereid te zijn.

Visum

Voor een vakantie in Zambia heb je een paspoort nodig dat na vertrek nog minimaal 6 maanden geldig is en is een visum vereist. Het visum kun je aanvragen bij de ambassade van Zambia in Brussel.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Zambia ligt lager dan in Nederland. De kwacha is de munteenheid van Zambia.

Veiligheid

De criminaliteitscijfers in Zambia zijn vrij laag en de meeste vergrijpen betreffen kleine misdaden. Zambia is een relatief veilig land om in te reizen. Wel neemt het aantal berovingen met name in de hoofdstad Lusaka toe, houd je spullen dus altijd goed in de gaten.

Medische informatie

Zoals in veel Afrikaanse landen, vormt aids een grote bedreiging. In de grote steden is medische verzorging aanwezig, maar dit is zeker niet van dezelfde kwaliteit als in Nederland.

Er zijn een aantal verplichte inentingen voor Zambia. Neem contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic voor actuele adviezen.

Het drinken van kraanwater wordt afgeraden.

Bevolking

Zambia heeft ruim 9 miljoen inwoners. De Zambiaanse bevolking bestaat voor 98% uit Afrikanen en voor 1% uit Europeanen. De meerderheid van de Afrikanen bestaat uit Bantoevolken.

De taal

In Zambia worden ruim 70 talen (voornamelijk Bantoe-talen) gesproken. Daarvan hebben 7 talen een officiële status gekregen van de overheid. Bij de onafhankelijkheid in 1964 werd niet alleen gekozen voor het Engels als nationale taal maar ook voor het Engels als het eerste en enige medium van instructie (dus niet als vak) in het onderwijs.

Flora & Fauna

De plantengroei in het grootste deel van het land bestaat uit savanne: grasland met een vaak zeer gevarieerde en complexe flora, inclusief kleine bomen, doornig struikgewas, cactussen en klimplanten. De Zambiaanse dierenwereld is die van de savanne. In Zambia vind je de grote planteneters (olifanten, steppezebras, wrattenzwijnen, buffels, verschillende antilopen) en roofdieren zoals leeuwen, panters en hyenas. Ook komen er reptielen, zoals de krokodil en vele insecten zoals de tseetseevlieg en verschillende soorten sprinkhanen voor. Zambia telt ongeveer 225 soorten zoogdieren en wel 700 verschillende soorten vogels. De puntlipneushoorn wordt ernstig bedreigd met uitsterven. Zambia staat bekend om zijn vele antilopensoorten, waarvan de rode Lechwe uniek is.

Geschiedenis

Er zijn bewijzen gevonden dat Zambia reeds 300.000 jaar geleden werd bewoond door mensachtigen. Waarschijnlijk waren Pygmee-volken de eerste bewoners van Zambia. In de 18e en 19e eeuw floreerde er een slavenhandel in Zambia. Deze slavenhandel bezorgde de bevolking veel leed.

Heeft u interesse in een reis naar Zambia? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen

Wat is het huidige reisadvies / kleurcode voor Zambia?

Op dit moment zijn alle landen 'oranje'; ook Zambia.

Kan ik een vakantie boeken naar Zambia i.v.m. Corona?

Tot half maart 2021 kun je niet op vakantie. Je kunt echter al wel een vakantie boeken voor de periode daarna. Vraag gratis & vrijblijvend een offerte op voor jouw wensen