Zambia van A tot Z

Waterval Zambia
Waterval Zambia

Ben jij al bekend met het Afrikaanse land Zambia? In dit artikel wordt het land van A tot Z beschreven.

Heb je weinig kennis van Zambia? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

A van Armoede

Zambia is een zeer arm land. Ongeveer 68% van de bevolking leeft onder de armoedegrens, op het platteland is dit zelfs 78%.

B van Bemba

De Bemba zijn de grootste bevolkingsgroep in Zambia. Met 20% van de bevolking zijn zij echter bij lange na geen meerderheid. Zambia is etnisch heel divers en over het algemeen kunnen de verschillende volkeren goed met elkaar overweg.

C van Cairo Road

De hoofdweg van Lusaka heet Cairo Road. Auto's staan daar vrijwel altijd bumper tegen bumper. Tijdens een bezoek aan Lusaka kan je deze bijna 2 km lange weg niet missen.

D van David Livingstone

David Livingstone is de beroemde ontdekkingsreiziger die in de 19e eeuw de Victoria watervallen ontdekte en door het huidige Zambia rondtrok. Livingstone is ook de naam van de voormalige hoofdstad. Deze stad is tegenwoordig een belangrijke uitvalsbasis voor toeristen die naar de Victoriawatervallen gaan.

E van Engels

De officiële taal van Zambia is Engels. Hoewel niet alle Zambianen het Engels even machtig zijn, moet je met deze taal rond kunnen komen, zeker in de steden.

F van Federatie van Rhodesië en Nyasaland

Tussen 1953 was het koloniale Zambia samen met het huidige Zimbabwe en Malawi onderdeel van een grote federatie (Federatie van Rhodesië en Nyasaland). De Federatie viel uit elkaar omdat de door blanken overheerste regering niet op genoeg steun kon rekenen van het volk.

G van Groot-Britannië

De kolonisator van het huidige Zambia is Groot-Britannië. In 1890 begonnen de Britten, onder leiding van Cecil Rhodes, het gebied om te vormen tot een Britse kolonie.

H van H.E. Michael Sata

De huidige president van Zambia is H.E. Michael Sata. De sociaaldemocraat kreeg het ambt in 2011. Zijn bijnaam is 'King Cobra'.

de huisjes in Zambia
de huisjes in Zambia

I van Impala

Deze hertensoort komt veel voor in het land. Zambia heeft een grote dierendiversiteit, van olifanten tot luipaarden.

J van Juli

De beste maand om het land te bezoeken is juli. Het is dan warm, maar niet heet. De Victoria watervallen zijn dan op hun hevigst en op safari's zijn dieren makkelijker te spotten dankzij de droogte.

K van Kwacha

De valuta van Zambia is de kwacha. In de jaren '90 devalueerde deze zo erg dat simpele aankopen al duizenden kwacha kostte. In januari 2013 gaat de Zambiaanse overheid de valuta hervormen zodat de bedragen weer normaler worden.

L van Lusaka

Lusaka is de hoofdstad van het land. Het werd in 1905 gericht, maar pas in de jaren '30 werd het een belangrijke stad. Er wonen tegenwoordig meer dan 1.750.000 mensen.

M van Mijnbouw

De economie van Zambia berust heel erg op de kopermijnbouw. Meer dan driekwart van de export is kopergerelateerd. Er is zelfs een provincie in Zambia die Copperbelt heet.

N van Noord-Rhodesië

Noord-Rhodesië is de naam van Zambia toen het nog een kolonie was en de oorspronkelijke naam van het onafhankelijke Zambia, dat echter maar een jaar zo bleef heten totdat het in 1964 werd veranderd in het meer Afrikaanse Zambia.

O van de Olympische Spelen

In 1964 deed het land als Noord-Rhodesië mee aan de Zomerspelen. Op de dag van de sluitceremonie werd het land volledig onafhankelijk als Zambia.

P van Protestants

Zambia is voornamelijk christelijk en bijna 70% van de inwoners is lid van een protestantse kerk.

Q van Q-FM

Zambia's grootste radiostation is Q-FM en op een reis door het land is het station niet te missen.

R van Rhodes

Cecil Rhodes was een 19e-eeuwse Engelse zakenman en politicus. Hij maakte zijn fortuin met enkele diamantmijnen in Zuid-Afrika en ging vervolgens het hart van Afrika in om het te claimen voor Groot-Britannië. Noord- en Zuid-Rhodesië (tegenwoordig Zambia en Zimbabwe respectievelijk) zijn naar hem vernoemd.

S van Shimunenga

Een lokale ceremonie waar tijdens de volle maan de voorouders worden geëerd heet Shimunenga.

T van Mosi-o-Tunya

De inheemse naam van de Victoriawatervallen is Mosi-o-Tunya en betekent: 'de donderende rook' in de lokale Tonga taal.

U van United National Independence Party

De UNIP was de eerste politieke partij van Zambia en was tot 1991 de enige partij van het land. Zambia was tot dan, onder president Kenneth Kaunda, een éénpartijstaat.

V van Victoriawatervallen

De grootste toeristische bezienswaardigheid van Zambia zijn de Victoriawatervallen. Deze watervallen zijn een UNESCO Werelderfgoed en liggen op de grens met Zimbabwe. De Zambezirivier stroomt daar met 1.088 m³ per seconde meer dan 100 meter naar beneden. Het bekendste punt is Devil's pools waar je in een soort bad in de watervallen zit en over de rand kunt kijken. Dit is alleen voor echte dare-devils. 

Victoria watervallen
Victoria watervallen

W van West Lunga National Park

West Lunga National Park is een afgelegen wildpark in het noordwesten van het land. Het enige park van Zambia dat dicht bebost is.

X van Texas

Zambia is net iets groter dan de Amerikaanse staat Texas.

Y van Yombe

Yombe is een volk uit Zambia. Een Yombe-sculptuur kan bewonderd worden in het Louvre.

Z van Zambezi

De oorsprong van de naam Zambia stamt van Zambezi, dit is de belangrijkste rivier van het land.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen