Lapland

Landschap Lapland - Zweden
Landschap Lapland - Zweden

Lapland strekt zich uit over het aller-noordelijkste gedeelte van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland (Kola). Lapland betekent Land van de Lappen. Het volk der Lappen beschikt wel over meerdere eigen talen (de Samische talen), maar niet over een eigen staat. Lapland is een droom in de ‘nachtvrije’ zomers en de kleurrijke herfst, maar ook in de schemerige winter wanneer het magische noorderlicht voor een indrukwekkend schouwspel zorgt. Lapland in het hoge noorden is voor velen de meest opwindende regio van Finland. Hoe noordelijker hoe minder dicht de wouden zijn. Uiteindelijk monden de bossen uit in de glooiende vlakten van Lapland. De provinciehoofdstad Rovaniemi is de grootste stad van Lapland. Rovaniemi ligt op de Poolcirkel. Hier in de buurt is de residentie van de Kerstman oftewel Santa Claus. In Santa Claus Village is een postkantoor, dat de brieven voor Santa van kinderen uit de hele wereld verwerkt. Het is mogelijk om de Kerstman hier hoogstpersoonlijk te ontmoeten en met hem op de foto te gaan. Behalve het kerstdorp is er vlakbij Santa Claus Village nog het themapark SantaPark. Maar Lapland is meer dan de Kerstman en zijn rendieren, al vormen deze dieren een wezenlijk onderdeel van de Lapse cultuur. In het dunbevolkte Lapland ontmoet je waarschijnlijk meer rendieren dan mensen. Lapland biedt oneindig veel mogelijkheden, ook op het gebied van buitenactiviteiten. De rivieren langs de Zweeds-Finse grens tussen Kilpisjärvi en Tornio zijn een magneet voor de kanoërs, rafters en hengelaars; de wateren in het hoge noorden zijn rijk aan vis. Goudzoeken is een andere optie.

Heb je weinig kennis van Zweden? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Lapland
Plaatsen in de buurt van Lapland (Zweden) :
 • Uppsala (991 km)
 • Stockholm (1046 km)
 • Karlstad (1090 km)
 • Gotland (1230 km)
 • Visby (1233 km)
 • Göteborg (1294 km)
 • Helsingborg (1462 km)
 • Malmö (1506 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Lapland

  Hondensledetocht (Lapland)

  Hondensledetocht
  Hondensledetocht
  Kaart met locatie Hondensledetocht

  Een van de meest spectaculaire activiteiten in Zweeds Lapland is het maken van een tocht met een hondenslee. De tochten worden georganiseerd in de diepe sneeuw, vanaf de herfst tot aan het voorjaar. Er zijn dan ook vele organisaties in de regio die deze leuke activiteit aanbieden, van enkele uurtjes door de sneeuw sleeën tot aan meerdaagse tochten. De tocht begint altijd met een uitgebreide uitleg over de honden en verschillende commando's, waarna je het dan toch echt zelf mag gaan proberen.

  Laponia (Lapland)

  Laponia
  Laponia
  Kaart met locatie Laponia

  Laponia is 1 van de 14 Zweedse monumenten op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het gebied beslaat 9400 km2. In dit gebied liggen vier Nationale Parken (Muddus, Sarek, Padjelanta en Stora Sjöfallet) en 2 natuurreservaten (Sjaunja en Stubba). Het gebied bevat bergketens, gletsjers, hoogvlakten, oerbossen, grote bergmeren, stroomversnellingen, en een uitgebreide dieren- en plantenwereld met meerdere bedreigde soorten.

  Sneeuwscootertocht (Lapland)

  Sneeuwscootertocht
  Sneeuwscootertocht
  Kaart met locatie Sneeuwscootertocht

  In Zweeds Lapland kan je perfecte sneeuwscootertochten maken in de winter. Je schuift over het ijs, dwars door de bossen, langs meren, rivieren en misschien zie je zelfs rendieren. Er zijn bij veel bedrijfjes sneeuwscootertochten te maken, vaak is het mogelijk een middag met de sneeuwscooter weg te gaan, maar is het ook mogelijk om een tocht van meerdere dagen te gaan maken. Het leuke is bovendien dat bijna iedereen er aan mee kan doen, van jong tot oud.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Zweden bekijken.

  Weer

  Lapland ligt zo dicht bij de poolstreken, dat de winters er zeer lang zijn en ijzig koud. In de wintermaanden komt de zon er niet op (zie poolnacht) en in de zomermaanden gaat de zon niet onder (zie middernachtzon).

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Lapland