Overnachten in het IJshotel in Lapland

Luxe kamer in het ijshotel © Paulina Holmgren
Luxe kamer in het ijshotel © Paulina Holmgren

Je kunt je het niet voorstellen, maar het is werkelijk mogelijk: overnachten in een hotel van ijs. Dat zal wel ijskoud zijn vraagt iedereen zich dan af, maar dat valt nog enigszins mee. De gemiddelde temperatuur in het hotel ligt echter wel onder het vriespunt, op ongeveer -5°C. Bijzonder aan een ijshotel is dat het maar een tijdelijk hotel is, en dat maakt een overnachting juist zo uniek. Het hotel is volledig opgebouwd uit blokken ijs en sneeuw. In de lobby van het hotel zijn prachtige sculpturen van ijs aangebracht en zelfs het eten en drinken zijn aangepast aan de omstandigheden. Overnachten in dit hotel kan van medio december tot april.

Heb je weinig kennis van Zweden? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Ontstaan

De geschiedenis van het ontstaan van het ijshotel start in de winter van 1989-1990. Kunstenaars uit Japan hielden een tentoonstelling van hun ijssculpturen in Jukkasjärvi. Enkele bezoekers die hierdoor geïnspireerd waren besloten te overnachten in een eigen gemaakte iglo. Ze sliepen op warme rendierhuiden en vonden dit een zodanige intense ervaring, dat hierdoor het concept voor een ijshotel is ontstaan. Sindsdien is in de loop der jaren het ijshotel groter en groter geworden. Tegenwoordig behoort het ijshotel zelfs tot één van de beroemdste hotels ter wereld.

De bouw van het ijshotel ©Paulina Holmgren
De bouw van het ijshotel ©Paulina Holmgren

Ligging en bereik

Het ijshotel in Lapland is gelegen in het Zweedse gedeelte op zo'n 200 kilometer ten noorden van de poolcirkel. Dit hotel ligt bij het dorpje Jukkasjärvi, ten oosten van Kiruna, en heeft daarom ook de naam IJshotel Jukkasjärvi. Het ijshotel is prima bereikbaar vanaf de vliegvelden in Kiruna (Zweden) of Ivalo (Finland). Bezoekers kunnen door middel van een huurauto, taxi of sneeuwscooter het hotel bereiken. Maar wil je een bezoek aan het toch al unieke ijshotel nog unieker maken? Dan is een trip vanaf het vliegveld naar het ijshotel per hondenslee een absolute aanrader!

Per sneeuwscooter naar het Ice Hotel ©Markus Alatalo
Per sneeuwscooter naar het Ice Hotel ©Markus Alatalo
Vraag gratis een offerte aan

Faciliteiten

In het ijshotel wordt bijna alles van ijs gemaakt. Niet alleen de kamers, maar ook de bedden, tafels en stoelen. Wel worden er op de tafels planken gelegd, zodat de tafels door de warme borden niet smelten. Omdat de temperatuur in het hotel constant onder het vriespunt ligt, krijgen alle gasten speciale thermokleding in bruikleen. De bedden worden bedekt met rendierhuiden, waardoor het niet koud aanvoelt. De toiletten en de douches zijn de enige ruimtes in het hotel die wel verwarmd worden.

Het hotel beschikt over een aantal verschillende kamertypes:
* Snow Room
* Ice Room
* Art Suite
* Deluxe Suite

Behalve een aantal kamers die variëren op het gebied van luxe zijn er ook nog talrijke andere faciliteiten. Zo is er een ijskapel, waar stelletjes elkaar het ja-woord kunnen geven. Verder is er een receptie, een restaurant een winkel, een omkleedruimte met sanitair en diverse sauna's.

IJskapel ©Asaf Kliger
IJskapel ©Asaf Kliger

Activiteiten en excursies

Vanaf het ijshotel zijn er diverse excursies en activiteiten die je als bezoeker kunt ondernemen. De één is nog spectaculairder dan de ander. Zo kun je bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het Espace Center, het enige publieke ruimtevaartcentrum in Europa. De planning is dat hier vanaf het voorjaar 2012 particuliere ruimtevluchten gemaakt kunnen worden.

Heb je weinig met de ruimtevaart dan is misschien een sneeuwscootersafari iets voor jou. Met een sneeuwscooter maak je dan een tocht door de prachtige natuur in de omgeving van het ijshotel. En met een beetje geluk kun je zelfs het prachtige schouwspel van het noorderlicht aanschouwen. Vind je een tocht met de sneeuwscooter te extreem dan kun je ook een safari maken met een hondenslee of een wandeling onder leiding van een ervaren gids.

Safari met hondenslee ©Martin Smedsén
Safari met hondenslee ©Martin Smedsén


Ben je geïnteresseerd in een verblijf in het ijshotel? Dit regelen wij graag voor je! Hierbij kan je kiezen uit zowel een warme als een koude kamer. Stuur ons een mailtje of vul het onderstaande offerteformulier in.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,0

Gerelateerde artikelen