Uppsala

Kathedraal Uppsala - Zweden
Kathedraal Uppsala - Zweden

Uppsala ligt in het oosten van Zweden, op 71 km ten noorden van Stockholm. Uppsala is de 4e stad van Zweden en de hoofdstad van de provincie Uppsala län. Het is een typische studentenstad met een gezellig centrum.

Heb je weinig kennis van Zweden? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Uppsala
Plaatsen in de buurt van Uppsala (Zweden) :
 • Stockholm (63 km)
 • Karlstad (239 km)
 • Visby (250 km)
 • Gotland (252 km)
 • Göteborg (405 km)
 • Helsingborg (515 km)
 • Malmö (548 km)
 • Lapland (991 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Uppsala

  Kathedraal van Uppsala (Uppsala)

  Kathedraal van Uppsala
  Kathedraal van Uppsala
  Kaart met locatie Kathedraal van Uppsala

  De gotische domkerk is het beroemdste gebouw van de stad. De kerk is gebouwd tussen 1260 en 1435. De 2 torens van 120 meter hoog vormen het symbool van Uppsala. Vanaf de middeleeuwen tot begin 18e eeuw zijn de Zweedse vorsten in deze kerk gekroond. Vanaf 1885 vonden er grondige restauraties plaats, waarbij de kerk een neogotisch uiterlijk kreeg. In de kerk vind je onder andere het graf van Gustav Wasa in de prinsenkapel en het graf van Erik IX van Zweden.


  Linnéträdgården (Uppsala)

  Linnéträdgården
  Linnéträdgården
  Kaart met locatie Linnéträdgården

  Linnéträdgården, ook wel de Botanische tuin van Uppsala genoemd, is de oudste botanische tuin van Zweden. De tuin hoor tegenwoordig bij de universiteit van Uppsala. De tuin heeft een hoge status omdat de Zweedse natuuronderzoeker Carl Linnaeus er de leiding over had sinds 1741. De tuin raakte na een periode toch in verval, waarna hij in 1917 weer gerenoveerd werd volgens de specificaties die Linnaeus had gemaakt in de 18e eeuw. 


  Upplandsmuseet (Uppsala)

  Upplandsmuseet
  Upplandsmuseet
  Kaart met locatie Upplandsmuseet

  Upplandsmuseet is een museum met een cultuurhistorische verzameling over Uppsala en Uppland. Het museum bevindt zich in een oude universitaire watermolen uit 1760. Je ziet in het museum onder andere tentoonstellingen over de geschiedenis van Uppsala. Het museum heeft een collectie van bijna 800.000 voorwerpen, waarvan er 600.000 archeologische vondsten zijn. De fotocollectie omvat meet dan 1,5 miljoen fotografische bijdragen vanuit de jaren 1860 tot aan vandaag. Foto: Arild Vågen.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Zweden bekijken.

  Geschiedenis

  Erik de Heilige bouwde op de plek van het huidige Gamla Uppsala in 1154 de domkerk, die in 1164 een aartsbisschop kreeg. Rondom de dom kwamen kerkelijke gebouwen te staan en aan de andere kant van de oever ontwikkelde zich een handelsstad. Grote schenkingen van Gustav II Adolf bevorderden de bloei van de universiteit. In de 18e eeuw was Uppsala het centrum van de wetenschap in Zweden. In mei 1702 werd de hele stadskern verwoest door een brand, onder andere de Kathedraal werd ernstig beschadigd.

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Uppsala