Top 5 leukste activiteiten in Zweeds Lapland

Rendieren in Zweeds Lapland
Rendieren in Zweeds Lapland

Zweeds Lapland is de plek voor het echte wintergevoel, maar ook in de zomer is het er zeer goed vertoeven. Hier vind je namelijk de laatste wildernis van Europa, kan je het noorderlicht bewonderen, maar wordt het in de zomer ook bijna niet donker dankzij de middernachtzon. 's Winters kan de temperatuur tot ver onder nul dalen, terwijl je in de zomer kan genieten van warme dagen en zwoele avonden. En om dan nog maar niet te spreken over de vele activiteiten die je er het hele jaar door kan ondernemen. Om de keuze wat makkelijker voor je te maken hebben we een top 5 met de leukste activiteiten in Zweeds Lapland samengesteld.

Heb je weinig kennis van Zweden? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

5. Vissen

Zweeds Lapland herbergt een van de beste viswateren voor sportvissers en een van de nationale beschermde rivieren van Zweden, genaamd Vindelälven. De loop van de rivier, van de bergen naar de zee, is zo'n 450 kilometer. Ook zijn er meer dan 100.000 meren te vinden in Zweden, waardoor het een ideaal visland is. Neem je eigen visgerei mee of huur spullen bij een van de vele verhuurbedrijfjes. Er zijn ook diverse organisaties die gehele visvakanties organiseren. Aan veel verschillende soorten vis is ook geen gebrek, zo kan je vissen op de zalm en de forel, maar is ook de snoek aanwezig. In totaal zijn er wel 37 soorten vis te vangen in Zweden, waarvan je een deel in een periode van mei tot oktober kan vangen in Zweeds Lapland. 

Een visser in Zweden
Een visser in Zweden

4. De avond doorbrengen in een hottub

Na een koude dag door de sneeuw met de sneeuwscooter of honden, is het heerlijk bijkomen in een warm gestookte hottub. Je dag zo eindigen maakt het hele avontuur in Lapland eigenlijk compleet. Naast dat het met een hapje en een drankje natuurlijk heel rustgevend is, heb je in de winter ook nog eens de mogelijkheid de wereldberoemde lichteffecten van het noorderlicht te aanschouwen. Door de extreem noordelijke ligging van Zweeds Lapland is dit de perfecte plek om het verschijnsel te zien, al heb je nooit de zekerheid dat het zich zal tonen.

Vanuit de hottub het noordelicht aanschouwen ©Laplandtime
Vanuit de hottub het noordelicht aanschouwen ©Laplandtime
Vraag gratis een offerte aan

3. Ontmoet de Sami

In Zweeds Lapland vind je nog vele Sami terug. Het enige inheemse volk in Europa kan je hier ontmoeten, wat een unieke ervaring is. Sami wonen in ,zoals ze het zelf noemen, Sápmi en hebben hun eigen taal, cultuur en gebruiken. Hier zijn ze dan ook erg trots op. De voorvaders van de Sami waren jagers en vissers, maar ook rendieren spelen een belangrijke rol in het leven van de Sami. De herders volgen de rendieren op de eeuwenoude trekroutes, waardoor het een erfenis uit de tijd van het jagen en verzamelen is geworden. Er worden door lokale ondernemingen verschillende Sami Tours georganiseerd, wat vaak een combinatie is van het ontmoeten van de mensen, rendieren en soms een rendierentocht.

Een Sami in Zweeds Lapland ©Staffan Widstrand
Een Sami in Zweeds Lapland ©Staffan Widstrand

2. Hondensledetocht

Een van de meest spectaculaire activiteiten in Zweeds Lapland is het maken van een tocht met een hondenslee. Op deze manier beleef je Lapland op en top. De tochten worden georganiseerd in de diepe sneeuw, vanaf de herfst tot aan het voorjaar. Er zijn dan ook vele organisaties in de regio die deze leuke activiteit aanbieden, van enkele uurtjes door de sneeuw sleeën tot aan meerdaagse tochten. De tocht begint altijd met een uitgebreide uitleg over de honden en verschillende commando's, waarna je het dan toch echt zelf mag gaan proberen. Ook in de zomer is het mogelijk een tocht te maken, diverse organisaties hebben hier speciaal gebouwde wagens voor. Tijdens de tochten ga je helemaal op in de natuur en is het enige wat je hoort de slee die door de sneeuw glijdt en het geluid dat de honden maken.

Honden tijdens een tocht in de sneeuw
Honden tijdens een tocht in de sneeuw

1. Sneeuwscootertocht

In Zweeds Lapland kan je perfecte sneeuwscootertochten maken. De winter van Lapland biedt namelijk een grote hoeveelheid aan winterse activiteiten die je eigenlijk een keer gedaan moet hebben in je leven. Zo ook een tocht op een sneeuwscooter, dwars door de bossen, langs meren, rivieren en misschien zelfs rendieren. Er zijn bij veel bedrijfjes sneeuwscootertochten te maken, vaak is het mogelijk een middag met de sneeuwscooter weg te gaan, maar is het ook mogelijk om een tocht van meerdere dagen te gaan maken. Het leuke is bovendien dat bijna iedereen er aan mee kan doen, van jong tot oud.

Een sneeuwscootertocht door de natuur van Zweeds Lapland
Een sneeuwscootertocht door de natuur van Zweeds Lapland


Bekijk het aanbod van al onze reizen naar Zweden.

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen