De vlag van Fiji

Vlag Fiji
Vlag Fiji

De huidige nationale vlag van Fiji werd aangenomen op 10 oktober 1970, de dag dat het land officieel onafhankelijk werd van Groot-Brittannië. De vlag van Fiji heeft een hemelsblauwe achtergrondkleur met daarop in de linkerbovenhoek een afbeelding van de Union Jack (de Britse vlag) en rechts in het midden op de vlag staat het wapenschild van de eilanden.

De vlag dient als symbool van onafhankelijkheid en trots, want het belichaamt zowel de geschiedenis van het land als het intense nationalisme dat de inwoners van Fiji bezitten. De vlag wappert normaal gesproken al vol trots op alle eilanden, maar voornamelijk op Onafhankelijkheidsdag en andere belangrijke feestdagen heeft de vlag een speciale betekenis.

Heb je weinig kennis van Fiji? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Geschiedenis van de vlag

Voordat het land in 1874 een Britse kolonie werd, gebruikte de regering van Fiji een nationale vlag die bestond uit blauwe en witte verticale strepen en een rood schild met daarop in het midden een witte duif. Maar toen het land onder Britse overheersing kwam, werd deze vlag voorgoed verbannen.

In de periode dat Fiji een Britse kolonie was, werd namelijk een nieuwe vlag ontworpen en aangenomen. Die vlag had een donkerblauwe kleur als achtergrond waarop in de linkerbovenhoek de Britse nationale vlag prijkte en aan de rechterkant daarvan iets lager het Fijiaanse wapenschild stond. Deze werd als nationale vlag van het land gebruikt totdat Fiji in 1970 onafhankelijk werd verklaard.

De huidige vlag van Fiji is een afgeleide van deze Britse koloniale vlag uit 1924. Het ontwerp van de vlag is over het algemeen hetzelfde gebleven, maar de kleur van de vlag is lichter blauw geworden en het wapenschild is enigszins aangepast. Ook bij het uitroepen van de Republiek in 1987 is de vlag ongewijzigd gebleven, ondanks de oproep voor aanpassing van verschillende politici in het land.

Toch is er heden ten dage nog steeds discussie over het feit of het ontwerp van de huidige vlag van Fiji moet worden aangepast. Enkele reformisten pleiten er namelijk voor dat de nationale Britse vlag moet worden weggehaald, maar anderen zijn weer van mening dat deze moet blijven omdat deze refereert aan de geschiedenis van het land en Fiji bovendien tegenwoordig ook nog een nauwe band met Groot-Brittannië heeft. Daarnaast zijn er mensen die graag zien dat het officiële wapenschild van Fiji weer op de nationale vlag wordt teruggeplaatst in plaats van de nu aangepaste versie ervan. Naar hun mening zijn de kano, de strijders en het motto allemaal nationale symbolen van het land die ook op de vlag thuishoren.

Symboliek

De lichtblauwe achtergrondkleur van de vlag staat symbool voor de Stille Oceaan, waardoor Fiji omringd wordt. Want vanwege de visindustrie en het toerisme speelt deze een belangrijke rol in het dagelijkse leven van de meeste eilandbewoners. De afbeelding van de Union Jack, de Britse vlag in de linkerbovenhoek van de Fijiaanse vlag, representeert de verbondenheid van het land met Groot-Brittannië, zowel in het verleden als in het heden. Aan de rechterkant in het midden van de vlag staat nog het wapenschild afgebeeld, waarin de symbolen van de natuurlijke rijkdommen van het land en bovendien de vredesduif te zien zijn. Vraag gratis een offerte aan

Het wapen van Fiji

Het officiële wapenschild van Fiji is eigenlijk iets uitgebreider dan het wapen dat op de nationale vlag afgebeeld wordt. Het schild dat op de vlag staat is helemaal wit waarop aan de bovenkant een rode baan en daaronder een rood kruis is aangebracht. De afbeeldingen die op het wapen staan, symboliseren zowel de agrarische activiteiten op de verschillende eilanden die tot Fiji behoren als de historische banden die het land met Groot-Brittannië heeft. In de rode baan aan de bovenkant van het schild wordt de Britse leeuw weergegeven die een cacaoboon tussen zijn poten heeft geklemd. Het kruis heeft vier vlakken, waarin de volgende symbolen afgebeeld staan: linksboven rietsuiker, rechtsboven een kokospalm, linksonder de vredesduif en rechtsonder een tros bananen.

Op het officiële wapen van Fiji worden echter nog een aantal andere afbeeldingen weergegeven. Zo staat boven het schild nog een kano afgebeeld. Ook zijn op het officiële wapen twee Fijiaanse strijders te zien die aan weerszijden van het schild staan en deze bewaken. Ten slotte is onder het schild nog het motto 'Rerevaka na Kalou ka doka na Tui' te lezen, dat staat voor de Engelse slogan ‘Fear God and honor the Queen’. Ook deze drie afbeeldingen behoren tot de nationale symbolen van Fiji.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen