Cultuur van Ghana

Cultuur van Ghana
Cultuur van Ghana

Kunst, geloof, cultuur en tradities zijn voor de Ghanezen zeer belangrijk. Het land is in 1957 onafhankelijk geworden en is er sindsdien alles aan gaan doen om de koloniale sporen uit te wissen. Ghanezen zijn daarnaast gek op muziek, dansen en lekker eten. Ze combineren deze drie dingen dan ook vaak tijdens de vele festivals die gehouden worden. Hier kom je ook veel Afrikaanse rituelen als weven en pottenbakken tegen. Wie de echte Ghanese cultuur wilt proeven moet zeker zo'n festival bezoeken. Bovendien zijn de Ghanezen altijd erg vriendelijk en behulpzaam.

Heb je weinig kennis van Ghana? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Religie

Ghana is een zeer religieus land, atheïsten vind je hier dan ook niet veel en die zullen bovendien nooit echt begrepen worden. Opvallend is dat de onderlinge verdraagzaamheid van de Ghanezen erg groot is. Ongeveer 65 procent van de bevolking is christelijk, 21 procent is aanhanger van één van de traditionele Afrikaanse religies en 16 procent is moslim. Het geloof is zo belangrijk in Ghana dat je het werkelijk overal terug vindt: in scholen, winkels, autowerkplaatsen, kappers en gewoon op straat. Alles heeft een naam met daarin God of Jezus verwerkt. Ook zijn er nog vele kerken die voor het onderwijs zorgen in Ghana, je ontkomt in dit land dus niet aan het geloof.

Ghanees handwerk

Handwerk is belangrijk voor de Ghanezen. Je komt het dan ook overal tegen in het land. Houtbewerkers, pottenbakkers en wevers maken de meest prachtige voorwerpen die je je maar kunt bedenken. Het echte Ghanese handwerk zijn de Kentestoffen en de Adinkrastoffen. Kente is een bekende weefvorm, het zijn smalle lappen van geweven stof die met elkaar een grotere lap vormen. Adinkra is een stof of lap met symbolen erop die bijvoorbeeld weer staan voor hoop en moed. Vraag gratis een offerte aan

Traditionele dansen

Het zal je tijdens je reis door Ghana zeker niet ontgaan dat de Ghanezen van dansen houden. Overal zie je dansgroepen die traditionele dansen opvoeren. Deze soort dansen zijn dan ook nog steeds erg geliefd, alhoewel er ook nieuwe dansen worden ontwikkeld. De meest moderne dansmuziek is highlife maar ook reggae en gospelmuziek zijn favoriet bij de inwoners. Als er gedanst wordt gebeurt dat onder begeleiding van percussiemuziek.

De Ghanese keuken

De Ghanese keuken is vrij pittig. Ook komen er veel deeggerechten, vlees, vis, gevogelte, soepen en sauzen in voor. Vaak wordt er vlees gegeten in combinatie met sausjes en rijst. De populairste drank in Ghana is bier. Enkele bekende Ghanese gerechten zijn vissoep, fufu, kenkey, bakbanaan en pindasoep. Deze gerechten zijn te koop in de zogenaamde 'Chop-bars'. Dit zijn kraampjes op straat waar deze heerlijke Ghanese gerechten gemaakt worden.
- Fufu: dit is een gerecht van bakbananen, yams of cassave. Het mengsel wordt als eerste gekookt en vervolgens gepureerd. Het ziet er een beetje uit als aardappelpuree maar de smaak is echter heel anders. De 'deegbal' wordt geserveerd met een pittige soep.
- Bakbanaan: dit gerecht kun je in heel Ghana overal krijgen. Op de meeste straathoeken staat wel een kraampje waar ze gebakken banaan verkopen.
- Kenkey: dit gerecht wordt gemaakt van vergiste grond samen met mais of graan. Het mengsel wordt gemixt en vervolgens gekookt. Vervolgens wordt het ingepakt in folie of bananenbladeren en wordt het zo'n drie uur gestoomd. Kenkey wordt geserveerd met soep, saus of een vis- of vleesgerecht.

Festivals

De inwoners va Ghana zijn gek op festivals. Hier combineren ze de belangrijkste dingen: dansen, muziek en natuurlijk lekker eten. Er zijn vele festivals in Ghana maar het beroemdste festival is Aboakyer. Het wordt gehouden in Winneba en heet ook wel Deerhunt. Al 300 jaar staat de jacht centraal bij dit festival. Twee groepen mannen jagen op een antilope en houden een rituele offering zodra het beest geschoten is. Een mooi Afrikaans en religieus festival. Het Fetu Afahye Festival in Cape Coast is ook erg leuk om te zien. Het is een soort carnaval met als hoogtepunt de rituele slachting en offering van een koe aan de goden. Bij het Feko Festival vieren ze het verzet van de bewoners tegen de vroegere Nigeriaanse slavenhandelaren.

De Ghanese cultuur is vriendelijk, culinair, vrolijk maar ook behulpzaam. Wil je het echte Ghana beleven? Bezoek dan een festival!

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

6 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

6,5

Gerelateerde artikelen