Vrijwilligerswerk in Ghana

Vrijwilligerswerk in Ghana
Vrijwilligerswerk in Ghana

Ghana is gelegen in het westen van Afrika. Er leven hier veel mensen in armoede en veel kinderen zijn besmet geraakt met HIV/AIDS. Daarnaast is er een groot deel van de kinderen die zonder ouders leven, waardoor er veel weeskinderen in Ghana zijn. Omdat alle hulp welkom is in dit land zijn er veel organisaties die vrijwilligerswerk aanbieden.

Heb je weinig kennis van Ghana? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vrijwilliger worden

Vrijwilligerswerk kost veel energie, maar is wel erg dankbaar werk. Als je betrokken wilt zijn bij de ontwikkeling van lokale kinderen die veel in hun leven meegemaakt hebben, is dit de ideale manier. Het is belangrijk dat je enthousiast en gemotiveerd bent. Je kunt vrijwilligerswerk verrichten met of zonder ervaring, jouw hulp is altijd welkom. Om vrijwilliger te worden moet je minimaal 16 jaar zijn. In dit artikel staat beschreven welke projecten je kunt doen in Ghana.

Sociaal
Er zijn verschillende locaties waar je terecht kunt als sociale vrijwilliger. Je kunt gaan werken in allerlei soorten wees- en opvanghuizen die op verschillende kinderen gericht zijn. Verder zijn er ook kleinere opvanghuizen, tehuizen voor kinderen met een beperking, centra voor dagopvang of centra gericht op HIV- en AIDS-patiënten waar ze jouw hulp kunnen gebruiken.

Onderwijs
Als vrijwilliger in het onderwijs kun je op een basisschool of middelbare school Engels geven. Vaak is er te weinig personeel en zijn er te weinig middelen om de kinderen goed onderwijs te bieden. De officiële taal van het land is Engels, maar er zijn ook verschillende lokale talen.

IT
Als je handig bent met computers en kinderen eenvoudige computervaardigheden bij wilt brengen kun je IT-les geven op een basisschool die dit aanbiedt. Het is belangrijk voor hun toekomst dat de kinderen kennis krijgen van computers. Je dient hiervoor een basiskennis van Windows en de klassieke software te hebben.

Diergeneeskunde
Als jij je wilt inzetten voor het welzijn van dieren kun deze uitdaging in Ghana ook aangaan. Een gedeelte van het land wordt voor de landbouw en veeteelt gebruikt, dus het welzijn van dieren is voor de ontwikkeling van het platteland erg belangrijk. Tijdens het project werk je samen met lokale dierenartsen.

Gezondheidszorg
Als vrijwilliger in de gezondheidszorg kun je veel verschillende ervaringen op doen. Je kunt ervoor kiezen om te gaan werken bij een groot ziekenhuis of bij lokale ziekenhuizen. Omdat je op verschillende afdelingen zult meehelpen doe je op verschillende gebieden kennis op. Daarnaast komt het ook voor dat je met artsen en andere vrijwilligers naar weeshuizen of scholen gaat om een medische check te geven en eventuele wonden schoon te maken bij kinderen.

Sport
Veel kinderen in het land hebben, op een partijtje straatvoetbal met een zelfgemaakt bal na, geen kans om te sporten. Dit is echter wel een belangrijk middel om kinderen met hun sociale en persoonlijke ontwikkeling te helpen. Als jij een liefhebber bent van basketbal, rugby of voetbal kun je een sportproject gaan doen. Je bent dan trainer of coach.

Bouw
Je kunt er ook voor kiezen om mee te werken aan de bouw van huizen en scholen. Hiermee zorg je voor een verbetering van de levensomstandigheden van de inwoners. Tijdens een project werk je vaak samen met een team vrijwilligers en lokale mensen die voor de begeleiding zorgen. Het kost ongeveer een maand om een huis te bouwen. Verder kun je soms meehelpen aan het opknappen van klaslokalen in lokale scholen.

Landbouw
Met het cultuur- en samenlevingsproject richt je je op de jonge generatie. Je maakt de lokale bevolking bijvoorbeeld bewust van duurzame landbouw. Als vrijwilliger zorg je voor de groenten en kruiden die verbouwd worden, maar ook voor de dieren. Daarnaast geef je voorlichting over de landbouw.

Journalistiek
Als journalist kun je meewerken bij een tijdschrift, een lokale krant, een tv of radiostation. Je bent proactief en niet bang om ideeën naar voren te brengen. Er zijn verschillende soorten onderwerpen waarover je kunt schrijven zoals nieuws, muziek en sport.

Rechten
Als je de kans wilt om mee te werken aan de bewustwording van mensenrechten en de positie van bepaalde bevolkingsgroepen kun je meedoen aan een programma of campagne die het hele jaar door worden opgezet. Je werkt mee aan zaken rondom kinderhandel, vrouwenrechten, rechten van landbezitters en controle bij verkiezingen. Daarnaast houdt je presentaties voor organisaties of op scholen waarin je vertelt hoe belangrijk mensenrechten zijn.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

9,0

Gerelateerde artikelen