Het voetbalelftal van Ghana

Het voetbalelftal van Ghana
Het voetbalelftal van Ghana

Voetbal is een fenomeen in Ghana. Toen het door Europese handelaren aan het einde van 19e eeuw werd geïntroduceerd, duurde het niet lang voordat het balspel het land veroverde. Sindsdien is het een belangrijk onderdeel van de Ghanese cultuur.

Heb je weinig kennis van Ghana? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Voorgeschiedenis

In de 19e eeuw was Ghana nog een Britse kolonie, met de naam Goudkust. Dat Ghana Brits was, zorgde er ook voor dat voetbal snel zijn weg vond naar het Afrikaanse land. In het begin werd het spel nog exclusief gespeeld door Europeanen, maar het verspreidde zich daarna in rap tempo onder de volkeren van de Goudkust. In 1903 werd door de heer Briton, een Brits-Jamaicaanse leraar, de eerste Ghanese voetbalclub opgericht: Excelsior. Tegenwoordig heeft Ghana meer dan honderd professionele voetbalclubs.

The Black Stars

Het Ghanese nationale voetbalelftal staat ook wel bekend als de 'Black Stars'. Het is een van de beste elftallen van het Afrikaanse continent en is zeker, ten zuiden van de Sahara, het land met de beste resultaten. In 1950, toen het nog een kolonie was, speelde Ghana haar eerste internationale wedstrijd tegen Nigeria. Al snel na de onafhankelijkheid in 1957 werd de Ghanese voetbalbond opgericht. Toen werd duidelijk dat het West-Afrikaanse landje een geduchte tegenstander was: op 19 augustus 1962 speelden de Black Stars gelijk (3-3) in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Real Madrid, de toenmalige Spaanse kampioen. Vraag gratis een offerte aan

Ghana internationaal

De beker die het Ghanese voetbalelftal het vaakst heeft gewonnen is de Africa Cup of Nations, een toernooi dat je zou kunnen zien als het Afrikaanse EK. Deze heeft Ghana vier keer gewonnen en staat daarmee tweede na Egypte met zeven. Het West-Afrikaanse land wist verder vier keer een zilveren medaille winnen en één keer een bronzen. Het succesvolst waren ze in de jaren '60 en '70, toen ze vijf keer op het podium wisten te komen. Het West African Nations Cup toernooi dat gehouden werd tussen 1982-1987 wist Ghana zelfs elk jaar te winnen. Het voetbal van de Afrikaanse 'Olympische Spelen', de All-Africa games, werd door the Black Stars in 2011 gewonnen. Bij het nieuwe African Nations Championship, waarbij alleen spelers die bij een Afrikaanse club spelen mee mogen doen, wist Ghana in 2009 een tweede plaats te halen.Buiten Afrika doet Ghana het ook goed. In de jaren '60 en '70 wist het land meerdere malen voorbij de kwalificatieronde te komen van het Olympisch voetbal. In 1992 wist het zelfs de derde plaats te halen op de Spelen in Barcelona. Het WK werd pas in 2006 voor het eerst gehaald, maar de Black Stars wisten toen gelijk tot de laatste 16 door te storen. In 2010 haalden ze als derde Afrikaanse land in de geschiedenis de kwartfinales (na Kameroen en Senegal), maar werden ze na een zenuwslopende wedstrijd door Uruguay verslagen.

Losse feitjes

- Ghana staat op de 31e plaats van de FIFA ranglijst; de hoogste positie ooit was de 14e plek.
- De grootste winst die de Black Stars ooit hebben behaald was 0-13 tegen Kenia in 1965. Het slechtste resultaat was een 10-0 verlies van Bulgarije in 1968. De speler die meeste doelpunten maakte voor het team is Abedi Pele met 33 goals. Richard Kingson, de huidige keeper, is de veteraan van het elftal: hij heeft al 90 wedstrijden gespeeld voor de Black Stars.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

6,0

Gerelateerde artikelen