Ghana

Kindje aan het spelen
Kindje aan het spelen

Ghana ligt aan de westkust van Afrika. Het grenst aan 3 verschillende landen namelijk: Ivoorkust, Burkina Faso en Togo. Aan het zuiden van het land grenst de Golf van Guinea.

In Ghana hebben ze een constitutionele democratie. Dat betekent dat het parlement door het volk wordt gekozen. Dit is niet dezelfde regeringsvorm als in Nederland.

De officiële taal van Ghana is Engels. Naast het Engels worden er veel verschillende inheemse talen gesproken zoals Gurtalen en Kwatalen. Deze talen behoren tot de Niger-Congotalen. De inwoners spreken erg goed Engels. Degene die opgeleid zijn, spreken vaak Engels met elkaar. Ze denken dat ze hiermee meer indruk maken.

Het grootste deel van de inwoners, (69%) behoort tot het christendom en 19% behoort tot de islam. De overige 9% behoren nog tot de traditionele religies.

Het eten in Ghana is over het algemeen goedkoop. Het meest traditionele gerecht is de Fufu. Dit bestaat uit geslagen ballen van yam, weegbree/cassave met soep en een stuk geitenvlees of vis. Voor een goed vol bord met eten, betaal je omgerekend slechts €4,-.

In Ghana zijn ze heel erg vriendelijk tegen elkaar. Wanneer een toerist geen gedag zegt, wordt dit als zeer onbeleefd ervaren. Zorg er altijd voor dat je je netjes gedraagt en begroet de inwoners.

In Ghana is het 1 uur later dan in Nederland.

Heb je weinig kennis van Ghana? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Ghana
Officiele naam:
Republiek Ghana
ISO:
GH
Ligging:
west
Hoofdstad:
Accra
Inwoners:
+/- 24000000
Taal:
Engels
Godsdienst:
Christendom en Islamitisch
Tijdzone:
UTC +1
Munteenheid:
cedi
Klimaat:
Tropisch
Oppervlakte:
238533 kmē

Ervaringen

\

Ghana krijgt gemiddeld een 7,9 uit 10 op basis van 15 ervaringen:

7,9 15 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 3 met 15 resultaten

Geer Pouls op 16 november 2022 plaats: , reisperiode: augustus 2022

relaxt en veel afwisseling

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 9
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 9
 • Ligging 9
Joop de Bie op 6 februari 2020 plaats: Kumashi, reisperiode: september 2019

dit is mijn mooiste vakantie in mijn leven en ga dit jaar weer 2 weken naar toe naar Kumashi

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 9
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 9
 • Ligging 8
Mathias Decru op 19 november 2019 plaats: Accra, reisperiode: januari 2019

Als stad wel ok misschien, maar we zaten nogal afgelegen, we hebben er niet van genoten

 • Algemeen 2
 • Uitgaan 3
 • Cultuur 4
 • Restaurants 3
 • Bezienswaardigheden 2
 • Inwoners 1
 • Ligging 3
Deroo ralph op 19 november 2019 plaats: rondreis, reisperiode: januari 2017

authentieke belevenis met lekker eten , overal een warm onthaal en vooral veel contact met plaatselijke bevolking

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 10
 • Cultuur 9
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 10
 • Ligging 8
Dobbels Christel op 17 november 2019 plaats: West-Afrika, reisperiode: januari 2016

West-Afrika is een mooie streek qua natuur, de mensen zijn er enorm gastvrij en zijn heel gelukkig alhoewel ze soms met weinig middelen moeten leven. Hun levenslust is aanstekelijk !

 • Algemeen 10
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 10
 • Ligging 9
 • 1
 • 2
 • 3
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Ghana

Gambaga

Gambaga is een vluchtelingenkamp waar alleen maar vrouwen worden opgevangen. De vrouwen die er verblijven zijn verdreven door hun familie, die dachten namelijk dat het heksen waren. In het noorden van Ghana leven wel honderden vrouwen die gebrandmerkt zijn tot heks. De priesters proberen de kwade geest uit de vrouwen te verdrijven om ze zo weer 'normaal' te maken. Dit wordt gedaan door het uitvoeren van een speciaal ritueel. De Presbyterian Church in Gambaga probeert de vrouwen in het kamp op te vangen en te ondersteunen.

Busua & Dixcove

Aan de kust van Ghana zijn vele leuke dorpjes te vinden. Hiervan is Busua & Dixcove waarschijnlijk nog de mooiste. Het ligt ongeveer 30 kilometer van Takoradi af maar is ook makkelijk te bereiken vanaf Accra. Het is een vissersdorp met prachtige zandstranden. Een prima plek om even tot rust te komen na je reis door Ghana. Busua & Dixcove is daarnaast ook zeer geliefd bij surfers.

Kumasi

Kumasi is de op één na grootste stad van het hele land. Er wonen zo'n 1.500.000 inwoners. Verder is de stad belangrijk voor de cacaoteelt, goudwinning en het kappen en verwerken van het lokale hardhout. Doordat er goud wordt gewonnen is dit een van de rijkere steden in Ghana. Ook kom je hier veel Afrikaanse cultuur tegen. Kumasi is namelijk de voormalige hoofdstad van het Ashanti-koninkrijk. Een bezoekje waard is het centrum. Hier vind je elke dag de lokale markt.

Cape Coast

Cape Coast
Cape Coast
Kaart met locatie Cape Coast

Cape Coast is een grote studentenstad in Ghana. Ook is het de hoofdstad van de regio Central. Hier ligt de Cape Coast University. Deze universiteit heeft een mooie uitkijk op de Atlantische Oceaan. De stad is naast de vele studenten, ook erg historisch. Vroeger werden de Afrikaanse slaven met de boot naar Westerse landen afgevoerd. Je kunt hier bekijken hoe de omstandigheden van deze slaven zijn geweest.

Winkelen in Ghana

Winkelen in Ghana
Winkelen in Ghana

In de souvenirwinkeltjes in Ghana zijn genoeg lokale souvenirs te koop. Zo kan je er muziekinstrumenten, houtsnijwerk, edelstenen, Kente (geweven), inheemse gebruiksvoorwerpen en Adrinka (bestempelde) stoffen kopen. Ook zijn de cd's met muziek uit Afrika overal te koop. Warenhuizen en supermarkten hebben vaste prijzen, op markten ding je af. Alle kantoren van de overheid en de winkels zijn op werkdagen geopend vanaf 8.00 uur tot 17.00 uur. Wel zijn er veel winkels die 's avonds wat langer open blijven.

Nationaal Park Mole

Nationaal Park Mole
Nationaal Park Mole
Kaart met locatie Nationaal Park Mole

In het noorden van Ghana ligt het grootste nationaal park van het land, Nationaal Park Mole. Het ligt in Damongo, 170 kilometer ten westen van Tamale. Het grootste deel van het park bestaat uit savanne. Daarnaast is het park bedekt met bos en stromen er diverse rivieren. In Mole zijn ongeveer 100 zoogdieren te vinden. Dit zijn onder andere olifanten, apen, antilopen en nijlpaarden. Wanneer je de meeste van deze dieren wilt bezichtigen, kun je het beste gaan van januari t/m maart. Je kunt dan te voet een safari maken door het park samen met een van de gidsen. Ook is het mogelijk om met een terreinwagen te gaan en 's nachts in het park te verblijven in een tent.

Wa Naa's Palace

Wa Naa's Palace ligt in het plaatsje Wa en was de thuisbasis voor de koning van de Wala bevolking. In dit kleine stadje is dit een belangrijke culturele attractie. Het is in de 19e eeuw gebouwd in traditionele Sudanese stijl met zongedroogde modderbakstenen en Y-vormige kolommen. Ook liggen de graven van de vroegere koningen aan de voorkant van het gebouw. Het grootste deel van het paleis, waaronder de binnenplaats en de kamers, verslechterden bij gebrek aan onderhoud. Opmerkelijk is dat de voorgevel wel in goede staat is gebleven.

Vakantiebestemmingen in Ghana

Artikelen

Eten en drinken

Wanneer je verschillende dingen geproefd wilt hebben, zal een vakantie naar Ghana geschikt zijn. Het eten is hier zeer goedkoop, en lekker. Het heeft vele traditionele gerechten: * Fufu: Fufu bestaat uit geslagen ballen van yam, weegbree/cassave. Hier wordt soep en geitenvlees/vis bij geserveerd. * Jollof rijst: Dit is een gerecht wat erg vaak kan veranderden. Over het algemeen word Jollof gemaakt van groenten, vlees en kruiden in tomatensaus. * Waakye: Dit is een mix van bonen en rijst, geserveerd in gari, poeder van cassave. * Rijstgerechten worden veelal geserveerd met sla, komkommer, tomaat en slasaus/mayonaise. Een maaltijd kost ongeveer GHS 6,- (omgerekend zo`n 4 euro).

Er zijn geen traditionele drankjes die speciaal uit Ghana komen. Over het algemeen kosten de drankjes bijna niks. Voor een paar cent heb je al een biertje of een lekker sapje.

Vervoer

Vliegtuig Vanuit Nederland vliegt KLM rechtstreeks naar Ghana. In Ghana hebben ze een erg kleine luchthaven. Wanneer er vluchten vertraging hebben kan het erg vol zijn in de vertrekhal.

Vliegtuig Elke dag vliegen er vliegtuigen op en neer tussen Accra, Kumasi, Sekondi en Tamale. Het is handig als je ergens snel wilt zijn. Trein De trein is niet het beste vervoersmiddel in Ghana. De trein is erg traag en rijd 's nachts, waardoor je niet veel kunt zien van Ghana. Ze zijn bezig met het verbeteren van de verbindingen. Auto Op enkele stukken zijn de wegen goed, voor de rest zijn ze erg slecht onderhouden. Als buitenlander mag je met je auto niet rijden tussen 18.00 en 06.00 uur. Wanneer je dit toch doet kun je een bekeuring krijgen. Vanaf 1974 wordt er pas rechts gereden. Al die jaren daarvoor hebben de bewoners aan de linkerkant van de weg gereden. Tro-Tro Dit is een vervoersmiddel waar bijna alles in past. Er kunnen niet alleen mensen in, maar ook vee. Het is een oud gevaarte, maar erg goedkoop voor toeristen. Taxi Een taxi is tegenover een Tro-Tro erg duur. Het gebeurt regelmatig dat taxichauffeurs je proberen op te lichten door meer geld te vragen dan dat je eigenlijk moet betalen voor deze rit. Bus De bus is een van de snelste vervoersmiddelen in Ghana. Het heeft nationale en internationale diensten, waardoor je vrijwel overal kunt komen met de bus.

Visum

Voor een bezoek aan Ghana is een visum vereist en je paspoort dient nog minimaal 6 maanden geldig te zijn na thuiskomst.

Prijsniveau

De officiële munteenheid in Ghana is de cedi. De waardes van de cedi zijn flink veranderd, 10.000 cedi's, is nu gelijk aan 1 cedi. 1 Cedi is ook 100 Pesewa. Je hebt verschillende muntsoorten, namelijk de 1, 5, 10, 20, 50 Pesewa en 1 Cedi. Als briefgeld heb je 1, 5, 10, 20, 50. Vroeger toen de cedi nog niet bestond gebruikte ze in Ghana de Britse pond.

Veiligheid

Over het algemeen is het erg veilig in de steden van Ghana. Er is weinig criminaliteit. Wel moet je oppassen als je op stap bent geweest, dat je met een grote groep 's nachts naar buiten loopt en gelijk in de taxi stapt. Er is namelijk een grote kans dat je wordt overvallen midden in de nacht. Waar je als toerist mee op moet passen is dat homo zijn nog niet legaal is in het land, lesbisch is geen probleem. Je telefoon kun je beter ook niet in het openbaar gebruiken, omdat er op elke hoek van de straat wel iemand staat die hem zo uit je handen kan pakken.

Medische informatie

De medische voorzieningen in Ghana zijn beperkt.

Er zijn een aantal verplichte inentingen voor Ghana. Neem contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic voor actuele adviezen.

Het is niet verstandig om kraanwater te drinken. Koop hiervoor flessen water in de winkel.

Bevolking

Ongeveer 69% van alle inwoners zijn christenen, 19% behoort bij de islam en slechts 9% heeft andere traditionele religies. De inwoners van Ghana worden ook wel Ghanezen genoemd. Het land heeft ca. 24 miljoen inwoners. Nationale feestdagen: * Nieuwjaar: Op 1 januari vieren de Ghanezen het nieuwe jaar. Dit gebeurt in vrijwel elk land op deze dag. * Id-ul-Maulid: Op deze dag word de geboorte van Mohammed gevierd. Dit is elk jaar op een andere dag. * Onafhankelijkheids-dag: Op 6 maart wordt jaarlijks de onafhankelijkheid van Ghana gevierd. Zij werd onafhankelijk in 1957. * Vaderdag: Op de 3e zondag van juni wordt Vaderdag gevierd. Hier wordt de vader voor 1 dag in het zonnetje gezet en wordt er extra goed voor hem gezorgd. * Lailat-Ul-Meraj: Op deze dag wordt gevierd dat Mohammed van Mekka naar Jeruzalem is vertrokken. Dit was op de 27e dag van de Islamitische maand Rejab. * Ramadan: In de 9e maand van de Islamitische kalender wordt de Ramadan gehouden. Hierbij vasten ze voor zuivering van de ziel en bedanken ze Allah voor wat hij voor hen heeft gedaan. * Id-al-Fitr: Op de 1e dag van de 10e maand van de Islamitische kalender wordt het Id-al-Fitr gevierd, bij ons beter bekend als het Suikerfeest. Vanaf deze dag hoeven ze niet meer te vasten. * Stichtersdag: Op 21 september vieren de Ghanezen de verjaardag van Kwame Nkrumah. Hij was een Ghanees staatsman die een Verenigd Afrika wilden stichten. * Eid Al-Adha: Op de 10e van de 12e maand van de Islamitische kalender wordt het Eid Al-Adha feest gehouden. Hier slacht iedereen die het geld heeft een schaap. * Dag van de boeren: Op de 1e vrijdag van december wordt de dag van de boeren gevierd.

De taal

De officiële taal die er in Ghana gesproken word is Engels. Naast deze taal zijn er nog de inheemse talen zoals Gurtalen en Kwatalen. In deze categorieën zit ook nog verschil. Deze talen behoren tot de Niger-Congotalen.

Flora & Fauna

In Ghana zijn diverse natuurreservaten te bezichtigen. Een daarvan is het Mole National Park. In dit reservaat is veel wild te vinden. Je kunt hier diverse dieren zien, die in Nederland niet rondlopen of alleen in de dierentuin te bezichtigen zijn. Er zijn in Ghana ook vele aparte vogelsoorten. Voor de vogelliefhebber dus echt een land om vogels te spotten.

Geschiedenis

Het land Ghana is afgeleid van het Ghanese rijk, wat vroeger lag in het noorden van Sahelzone. Dit was in de 8e t/m de 11e eeuw. Het stond vroeger vooral bekend om de regionale economische macht. De volksstammen hadden voor het eerst contact met de Europeanen. Deze kennismaking was in 1470. De Europeanen noemde dit gebied: Goudkust. In de 19e eeuw werd het Ghanese rijk aangevallen door de Britten. Het gebied werd een Britse kolonie. De Britten noemde dit gebied net zoals de Nederlanders: Gold Coast. In 1957 werd Ghana uiteindelijk onafhankelijk en kwam de eerste president aan de macht. Dit was Kwame N 'Krumah. Hij zette een republiek op. In 2000 kwam er een constitutionele democratie onder leiding van John Olgyekum Kufuor.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen