Semuc Champey Het natuurwonder van Guatemala

Heldere water van Semuc Champey
Heldere water van Semuc Champey

In de groene valleien van Alta Verapaz liggen de twee prachtige Mayadorpjes Lanquín en Semuc Champey verstopt. Semuc Champey wordt gezien als het mooiste plekje van Guatemala en dat is het zeker als je de azuurblauwe waterplateaus ziet die zich hier in de subtropische jungle hebben gevormd. In het nabij gelegen plaatsje Lanquín kun je een bezoek brengen aan enkele bijzondere grotten. En ook de rivier Cahabón biedt volop mogelijkheden voor leuke activiteiten.

Heb je weinig kennis van Guatemala? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Waterpoelen

Je bereikt het natuurreservaat bij Semuc Champey via een stoffige weg langs de rivier Cahabón. Een pad van houten vlonders wijst je de weg door het park en tijdens je wandeling kun je genieten van al het mooie natuurschoon om je heen. Stiekem kun je al tussen de bomen door naar het blauwe en groene water in de verte gluren en als je goed luistert, hoor je het ruisende geluid van kleine watervalletjes.

En voor je het in de gaten hebt, bevind je je midden in een natuurlijk zwemparadijs. Het natuurpark Semuc Champey heeft zijn bekendheid vooral te danken aan de driehonderd meter lange kalkstenen brug die de grote trots van het park is. En over deze brug hebben zich enkele prachtige waterplateaus gevormd, waarbij het water trapsgewijs van de ene waterpoel in de volgende waterpoel stroomt. Uiteindelijk stort het water uit de waterpoelen als een grote waterval in de rivier die onder de brug doorstroomt. Deze natuurlijke waterbassins zijn echt sprookjesachtig mooi.

Gratis schoonheidsbehandeling

Als je eenmaal een glimp van de waterpoelen hebt opgevangen, denk je waarschijnlijk nog maar aan één ding: kleren uit en een duik nemen in het koele water. De waterplateaus hebben ondiepe en diepere stukken, dus je kunt er zowel pootjebaden als zwemmen. Onder de warme Guatemalaanse zon is het in het prachtige heldere kristalblauwe water heerlijk vertoeven. En terwijl je heerlijk rustig ligt te dobberen, kan het goed zijn dat je ineens gekriebel aan je benen voelt... Maar schrik niet want het zijn maar piepkleine visjes die zachtjes aan je huid knabbelen. Hier geeft Moeder Natuur je zelfs een gratis schoonheidsbehandeling. Vraag gratis een offerte aan

Uitzicht

De brug en waterplateaus worden aan beide zijden ingesloten door bergwanden die bedekt zijn met dicht begroeide jungle. Vanaf de mirador van het park van Semuc Champey heb je een schitterend uitzicht op dit prachtige plaatje. Dus als je even iets anders wil doen dan zwemmen, beklim dan eens de heuvel naar het uitkijkpunt. Als je dan na een half uurtje boven bent aangekomen, wordt je daar getrakteerd op een magnifiek uitzicht: je ziet de waterpoelen van bovenaf en meteen is te zien hoe geweldig mooi de groene omgeving is.

Grotten

In de buurt van de waterpoelen van Semuc Champey is ook een andere leuke bezienswaardigheid te vinden: de grotten in het plaatsje Lanquín. Voor de Maya's zijn deze grotten, die een eindeloos ondergronds gangenstelsel lijken te vormen, een heilige plek en er worden dan ook nog steeds rituelen gehouden. Hoewel de grotten vaak half onder water staan, kun je er onder begeleiding van een gids toch een bezoek aan brengen.

Het is gegarandeerd een avontuurlijke tocht, want de grotten zijn vrij diep, hoog en zitten vol vleermuizen, die bij zonsondergang in grote zwermen de grotten uit vliegen en de hele lucht vullen. Omdat de grot erg donker is en er zonder zaklamp eigenlijk weinig te zien is, krijgt iedereen een kaarsje mee. En zo ga je op pad: je loopt voorzichtig door het water en af en toe moet je zelfs een stuk door de grot zwemmen. De uitdaging wordt groter, wanneer je over stenen moet klauteren, je in diepe waterpoelen moet springen en je via een touw door een ondergrondse waterval moet klimmen. En dat allemaal zonder helm en met een brandend kaarsje in je hand, avontuurlijker kan toch haast niet! Als je eenmaal weer buiten bent, voel je de adrenaline nog met volle vaart door je aderen stromen.

Semuc Champey
Semuc Champey

Raften en kajakken

Naast rustig dobberen in de waterpoelen of een avontuurlijke tocht in één van de grotten, biedt de Cahabón rivier ook mogelijkheden voor leuke activiteiten. Het is namelijk de populairste rivier in Guatemala om te raften of kajakken. Er zijn verschillende activiteitenbureaus in Lanquín die op dit gebied avontuurlijke dagtrips of meerdaagse trips organiseren. Ben je op zoek naar vertier voor kortere tijd, dan is 'tuben' (in een grote opgeblazen band een stuk rivier afdrijven) wellicht een leuke optie. Dit kan al net buiten de entree van het Semuc Champey park.

Het natuurwonder van Guatemala biedt dus volop mogelijkheden en bij een bezoek aan het park is er voor ieder wat wils: rustig pootjebaden of zwemmen en genieten van de natuur of liever een spannende, avontuurlijke activiteit ondernemen, het kan allemaal!

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

9,0

Gerelateerde artikelen