Backpacken Guatemala

Meer van Atitlan, Guatemala
Meer van Atitlan, Guatemala

Guatemala ligt in Midden-Amerika en grenst aan Belize, El Salvador, Honduras en Mexico. Het land heeft een oppervlakte van ongeveer 109.000 km² en er wonen meer dan 14 miljoen mensen. Hiervan hoort een deel bij de inheemse bevolkingen, zoals de Maya's. De inwoners van Guatemala zijn erg aardig en ze waarderen het enorm als je de Spaanse taal spreekt. Dit is heel prettig voor backpackers. Ben jij van plan om het land door te reizen? Bereid je dan goed voor met behulp van dit artikel.

Heb je weinig kennis van Guatemala? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Voorbereidingen

Bij een bezoek aan Guatemala heb je een paspoort nodig. Deze moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Ga je minder dan 3 maanden backpacken in het land? Dan heb je geen visum nodig. Bij aankomst krijg je een stempel in je paspoort, waarmee je 90 dagen mag blijven. Als je langer wilt blijven, kun je verlenging aanvragen. Dit proces kan wel lang duren en veel mensen kiezen ervoor om 3 dagen uit Guatemala te gaan om vervolgens weer terug te komen. Dan mogen ze opnieuw 90 dagen blijven.

Er zijn geen vaccinaties verplicht als je naar Guatemala gaat, tenzij je 7 dagen van tevoren in een land bent geweest waar Gele Koorts heerst. Dan moet je je wel tegen de ziekte laten inenten. Verder worden er inentingen aanbevolen tegen DTP en hepatitis A. Bij een verblijf van 3 maanden of meer worden ook vaccinaties tegen tuberculose, rabiës en hepatitis B aangeraden. Er komt malaria voor in Guatemala. Neem dus voldoende malariapillen en insectwerende middelen mee. Ook kun je slapen onder een klamboe en kleding met lange mouwen en broekspijpen meenemen om niet gestoken te worden door de muggen.

In Guatemala betaalt men met de quetzal. Kleine bedragen voor bijvoorbeeld eten en vervoer worden met de quetzal betaald, maar bij grote bedragen, zoals een tour, vliegticket of hotelkamer kun je met dollars betalen. Als je wilt pinnen, kun je dat in de grote plaatsen in Guatemala doen met de Nederlandse bankpas. Het komt wel vaak voor dat pinautomaten niet werken. Daarnaast zijn er in sommige kleine plaatsjes geen automaten dus zorg dat je altijd wat geld bij je hebt.

Er heerst een tropisch klimaat in het land, waarbij de temperaturen kunnen verschillen door de diverse hoogtes en de zee. In de hogere gebieden is het het koelst met een temperatuur van ongeveer 22 graden. Aan de kust is het zo'n 30 graden. Het is wel aan te raden om warme kleding mee te nemen. Het weer kan namelijk ineens omslaan, waarbij de temperaturen flink kunnen dalen. Van oktober tot mei is het droge seizoen en de andere maanden horen bij het regenseizoen.

Guatemala is een redelijk veilig land om doorheen te reizen, op een aantal gebieden na. Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten en sommige gebieden kun je beter mijden. Zo moet je, net als bij alle landen, goed op je spullen passen vanwege dieven en zakkenrollers. Na zonsondergang is het niet meer verstandig om te reizen. Er wordt aangeraden om een slaapplaats te zoeken als het donker wordt en de volgende dag verder te reizen. In Guatemala-stad moet je extra voorzichtig zijn. Hier worden in verschillende zones regelmatig gewapende overvallen gepleegd. De omgeving van het Atitlánmeer wordt in de nacht ook als gevaarlijk gezien. Vooral op de wegen worden overvallen gepleegd. Je kunt dus beter per boot tussen de dorpjes reizen. Rond de vulkanen, met name de vulkaan San Pedro, worden regelmatig overvallen door bendes gepleegd. Als je de vulkaan wilt bezoeken, kun je dit het beste in een groep met een gids doen.

Bijzondere plekjes

Guatemala heeft prachtige landschappen en een interessante cultuur. Daardoor zijn er verschillende plaatsen die je eigenlijk niet mag missen tijdens het backpacken. Zo heb je een oud koloniaal stadje genaamd Antiqua. Ook hebben de oude Maya-bevolkingen grote en kleine tempels achtergelaten, die iets magisch hebben. In de Peten jungle vind je een aantal van deze tempels en ruïnes. Lago de Atitlán is een meer dat zeker niet mag worden overgeslagen. Het wordt door veel mensen uitgeroepen tot het mooiste meer ter wereld. Lago de Atitlán is enorm en wordt omringd door vulkanen. In de buurt van de stad Quetzaltenango ligt de vulkaan Chicabal. In een krater van deze vulkaan is een klein meer te vinden, genaamd Laguna Chicabal. Dit is een heilige plaats voor de Maya-bevolking en er vinden nog vaak ceremonies plaats.

Vallei van Antigua
Vallei van AntiguaVraag gratis een offerte aan

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen