Guatemala van A tot Z

Chichicastenango markt, Guatemala
Chichicastenango markt, Guatemala

Guatemala is een prachtig land, gelegen in Midden-Amerika. Wij nemen je mee door dit land aan de hand van een A t/m Z. Wist je bijvoorbeeld dat in Guatemala de grootste indiaanse bevolkingsgroep van heel Latijns-Amerika woont? En dat Guatemala-stad de grootste stad van het land is?!

Heb je weinig kennis van Guatemala? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

A van Antigua

In de vallei van Panchoy ligt Antigua, de voormalige hoofdstad van Guatemala. Antigua is een van de oudste en mooiste steden van Midden-Amerika. Er zijn veel bezienswaardigheden zoals de Kathedraal de Santiago en Parque Central.

Vallei van Antigua
Vallei van Antigua

B van bevolking

In Guatemala woont de grootste indiaanse bevolkingsgroep van heel Latijns-Amerika. Deze Maya-afstammelingen leven nog volgens eeuwenlange tradities en dragen vaak de traditionele klederdracht. De oorspronkelijke bevolking van Guatemala noemt men 'indios' indianen. Vraag gratis een offerte aan

C van Chichicastenango

Chichicastenango is een magische plaats omdat hier de traditionele gewoontes van de Indiaanse bevolking nog zichtbaar zijn. Iedere donderdag en zondag wordt er de grootste markt van Midden-Amerika gehouden.

D van dansen

De Indianen zijn gek op feesten en dansen. Vooral tijdens de feesten van de patroonheilige worden er rituele dansen uitgevoerd. Alleen de mannen dansen, vaak in grote kostuums en met een masker op. Ze dansen uren achter elkaar, vaak 3 of 4 dagen lang.

E van Esquipulas

Esquipulas is het lourdes van Guatemala. Ieder jaar trekken duizenden pelgrims naar de Zwarte Christus (Cristo Negro) in de Basilica Santuario de Esquipulas. Hier bidden zij voor genezing van hun kwalen en ziektes.

Kerk in Esquipulas, Guatemala
Kerk in Esquipulas, Guatemala

F van Flores

Flores ligt in het noorden van Guatemala. Het is een rustig toeristisch dorpje dat een eiland vormt in het meer 'Lago de Peten Itza' en is verbonden met Santa Elena op het vasteland via een lange brug. Flores is een goed uitgangspunt om Tikal te bezoeken.

G van Guatemala-stad

Guatemala-stad is de grootste stad van Guatemala. De restanten van Maya-stad Kaminaljuyu bevinden zich binnen de stadsgrenzen. Guatemala-stad is al meer dan 200 jaar de onbetwiste administratieve, economische en culturele hoofdstad van het land.

H van Huipil

De huipil (blouse) bestaat uit 2 of 3 aan elkaar genaaide stukken stof. De moderne Indiaanse vrouw draagt dit traditionele kledingstuk vaak gecombineeerd met een refajo (rok) en een faja (riem). Een van de zijnaden van de huipil wordt gedeeltelijk open gelaten zodat men makkelijk een baby de borst kan geven.

I van Iztapa

Iztapa ligt in het zuiden van Guatemala aan de Stille Oceaan. Het was de eerste haven van waaruit Pedro de Alvarado zijn reis naar Mexico begon in 1540. Het stadje wordt door een kanaal in tweeën gedeeld.

J van Jocotenango

Jocotenango is een voorstad van Antigua. De stad werd in 1542 gesticht. In het centrum van de stad vind je een museum voor de Maya-cultuur en in Museo de Café kun je kennis maken met de koffiecultuur.

K van Kekchis

De Kekchis stammen af van de oorspronkelijke Maya-volkeren. Zij leven in de hooglanden en spreken hun eigen taal. Er leven in de hooglanden nog 3 andere bevolkingsgroepen die afstammen van de Maya`s; de Cakchiquels, de Mams en de Quichés.

L van La Routa Maya

La Routa Maya is een plan om de grote natuurgebieden te beschermen en het 'ecotoerisme' te bevorderen. De route loopt door 5 landen (Mexico, Guatemala, Belize, Honduras en El Salvador) en is ongeveer 2.400 km lang. Langs de route liggen o.a. duizenden Maya-ruïnes en een aantal internationale luchthavens.

M van Meer van Atitlán

Het Meer van Atitlán ligt 150 km ten westen van Guatemala-stad en wordt een van de mooiste meren ter wereld genoemd. In de dorpen rondom het meer leeft men al eeuwenlang op dezelfde wijze. De mannen werken in de landbouw en de vrouwen doen het huishouden en weven.

Meer van Atitlán
Meer van Atitlán

N van Nahualá

De markt in Nahualá is rustiger dan in Chichicastenango maar niet minder interessant. Je proeft hier nog de echte authentieke sfeer en vindt er bijna geen toeristen. De markt wordt gehouden op donderdag en zondag.

O van Olintepeque

In Olintepeque houden de bewoners zich vooral bezig met het weven van textiel. Het dorp ligt op 2300 m hoogte en er leven voornamelijk Quichés. De naam Olintepeque betekent 'plaats van de trillende heuvel'. Vanwege San Pascual (een pop in een glazen kist) wordt de plaats als bedevaartsoord gezien.

P van Panajachel

Panajachel is een plaats in de hooglanden van Guatemala, gelegen aan het Meer van Atitlán. Het is de drukbezochtste plaats aan het meer.

Q van Quetzaltenango

Quetzaltenango is qua inwoners de 2e stad van Guatemala. De stad ligt in een dal op een hoogte van 2.333 m boven zeeniveau en wordt omgeven door vulkanen. Het plein Parque Centroamerica is het middelpunt van de stad. Iedere eerste zondag van de maand wordt hier een markt gehouden.

R van Río Azul

Río Azul werd in 1962 herontdekt. Er zijn vooral graven gevonden, maar ook een 47 m hoge tempel. Er zijn enkele prachtige muurschilderingen bewaard gebleven. Waarschijnlijk hebben er op het hoogtepunt van de stad zo`n 1500 mensen gewoond.

S van Santo Domingo

De Santo Domingo in de hoofdstad Guatemala-stad was de eerste kerk van de dominicaanse orde. Na de aardbeving van 1917 werd de kerk herbouwd. Er hangen een paar prachtige kunstwerken in de kerk. Aan de Santo Domingo kun je goed zien hoe een kerk er in de koloniale tijd uitzag.

T van tropisch regenwoud van de Petén

In het tropisch regenwoud van de Petén vind je een veelzijdige flora en fauna. Op de kalkbodem groeien wel meer dan 100 boomsoorten waaronder de ceiba (de heilige boom van de Maya`s), de kopalboom en de zapote. Ook zijn er honderden vogelsoorten te vinden.

Hummingbird in natuur Guatemala
Hummingbird in natuur Guatemala

U van Uaxactún

De opgravingen van Uaxactún liggen 25 km ten noorden van Tikal. Tijdens de opgravingen zijn er huizen met kamers en stenen bedden gevonden. Uaxactún is waarschijnlijk ouder dan Tikal en de bouwstijl is anders.

V van vulkanen

Guatemala wordt gekenmerkt door de vele vulkanen, er zijn er maar liefst 33. Er worden veel vulkaantrips aangeboden, van een halve dag tot meerdaagse wandeltochten. Deze trips zijn vaak met overnachting op de top. De vulkaan Tajamulco is met 4220 m het hoogste punt van Midden-Amerika.

W van ?

X van ?

Y van Yaxchilán

Yaxchilán is een ruïnestad en is herontdekt in 1881. Tussen 300 en 900 na Chr. was het een drukke handelsplaats. De stijl van de architectuur lijkt veel op die van Palenque in Mexico. Omdat Yaxchilán zover in de jungle ligt en het geheel overwoekerd was bij de herontdekking kreeg het de naam Yaxchilán, wat 'Plaats van de groene steen' betekent.

Z van zopilote

De zopilote is een vogel (gier) die je veel ziet rondvliegen in Guatemala. De rest van de oorspronkelijke dierenwereld in het hoogland is helaas vrijwel uitgestorven.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen