Reisadvies Guatemala

Rond het meer van Atitlán zijn veel overvallen
Rond het meer van Atitlán zijn veel overvallen

Reizen naar Guatemala brengt enige risico's voor de veiligheid met zich mee. Zot kan het voorkomen dat je spullen worden gestolen.

Heb je weinig kennis van Guatemala? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Huidig reisadvies

Er geldt op het moment een oranje reisadvies voor Guatemala, wat wil zeggen dat reizen naar dit land wordt afgeraden mits het niet strikt noodzakelijk is. Indien je uit dit land terugkeert dien je 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.


Onveilige gebieden

In de volgende gebieden is het raadzaam om meer waakzaam te zijn op je spullen:

- De hoofdstad Guatemala-stad
- De omgeving rond het meer van Atitlán
- De regio Petén (waaronder Tikal)
- De regio Alta Verapaz
- Bijna alle toeristenplaatsen
- Rio Dulce/Livingston (regio Izabal)

Omgeving rond het meer Atitlán
In de omgeving rond het meer van Atitlán kunnen gewapende overvallen voorkomen. Wees ook voorzichtig als je naar Panajachel reist via Sololá , pak dan de langere route langs Sololá in plaats van de kortere route pakt die langs Godínez loopt. Dit in verband met kans op gewapende overvallen. Als je andere plaatsen wilt bezoeken die aan het meer liggen is het verstandig om niet over de weg te reizen, maar de boot te nemen. Verder is het ook verstandig om goed op je bezittingen te letten als je in het natuurgebied dat rond de vulkaan San Pedro ligt wandelt. 

De regio Petén
Als je in de regio Péten bent moet je alleen reizen met een erkend vervoersbedrijf door de toeristenorganisatie INGUAT. Dit omdat er kans is op geweld als je met een niet erkend vervoersbedrijf reist. Verder is het verstandig om te reizen onder begeleiding van de politie als je naar het archeologische gebied van Tikal wilt. Als je daarentegen met eigen vervoer wilt reizen is het aan te raden om je aan te sluiten bij busjes van reisbureaus die rijden in een begeleide colonne. Het is daarnaast niet erg veilig om te reizen met busjes die werken zonder vergunning. Deze busjes zijn namelijk meestal van criminelen bendes.

De regio Alta Verapaz
In Alta Verapaz is het niet verstandig om alleen te reizen, omdat er drugsgeweld kan voorkomen. Wees ook alerter als je naar Parque Las Victorias te Cobán wilt.

Bijna alle toeristenplaatsen
Op de toeristenplaatsen is het slim om goed op te letten. Er kunnen namelijk berovingen bij toeristen voorkomen door bendes (die Mara’s heten). In de volgende toeristenplaatsen is er meer kans op berovingen:

- Quetzaltenango
- Cerro de la Cruz
- Antigua
- Huehuetenango

Rio Dulce/Livingston (regio Izabal)
Als je wilt varen over de Rio Dulce rivier, kun je dit het beste overdag doen. In de avond en nacht is er namelijk meer kans op overvallen.

Veiligheid Guatemala-Stad

De hoofdstad van Guatemala is Guatemala-Stad. Als je in deze stad bent is het raadzaam om op plekken waar veel mensen zijn extra goed te letten op je spullen. Dit zijn plekken zoals een winkelcentrum of busstation. Er kunnen namelijk zakkenrollers actief zijn. Verder staan in Guatemala-Stad zone 14 (een woonwijk die erg luxe is) en zone 10 (het zaken- en uitgaansdistrict) bekend als veilige gebieden. Toch kan het in deze gebieden nog voorkomen dat je overvallen wordt. Dit geldt ook voor de weg die via Guatemala-Stad naar de Atlantische kust gaat. Vanuit Guatemala-Stad is het vooral verstandig om goed op te letten op de eerste 100 kilometer van die weg. Verder is het ook slim om op hoofdwegen zoals de hoofdwegen tussen Excuintla-Antigua en Escuintla-Guatemala en de wegen die leiden van Guatemala-Stad naar de grens met El Salvador, extra alert te zijn op berovingen.

In Guatemala-Stad is er veel criminaliteit
In Guatemala-Stad is er veel criminaliteit

Houd ook hier rekening mee

Verkeersveiligheid
In Guatemala zijn wegen vaak slechter begaanbaar. Vooral in het westen zijn er veel wegen beschadigd. Probeer daarom op de hoofdwegen te blijven. Het is verstandig om niet in de nacht te rijden, wegens mogelijke overvallen op auto's. Wees daarnaast ook voorzichtig als je met het openbaar vervoer reist. Ook hier is er een kans op berovingen. Houd bijvoorbeeld daarom geen taxi’s op straat aan, maar regel een taxi via je hotel of pak een taxi op het vliegveld. Verder is reizen via rechtstreekse, luxe busverbindingen ook veiliger.

Criminaliteit
Er is kans op criminaliteit in Guatemala. Verkrachting, moord en gewapende overvallen zijn problemen die kunnen spelen in Guatemala. Dit kan ook voorkomen in zondes die bekend staat als veilige zones, dit zijn zone 14 en zone 10. Vooral in november en december (de kerstperiode) neemt ieder jaar de kans op overvallen toe. Verder kan het zijn dat als je in Guatemala bent je pinpas of creditcard wordt gekopieerd om al het geld er vanaf te halen. Let dus goed op je pinpas en creditcard.

Demonstraties
Bij demonstraties in Guatemala kan het zijn dat er geweld voorkomt. Ook kan het voorkomen dat belangengroepen de weg blokkeren. Wanneer dit gebeurt moet je vooral kalm blijven. Je kunt dan twee dingen ondernemen; wachten tot de belangengroepen de blokkade hebben opgeheven of naar een veilige omgeven zoals jouw hotel gaan. De belangengroepen richten hun acties niet op toeristen. Toch kan het voorkomen dat de woede ook gericht wordt op buitenlanders. Daarom is het raadzaam om altijd blokkades en demonstraties te vermijden.

Alleenreizende vrouwen
Het is voor vrouwen niet aan te raden om alleen te gaan reizen buiten de stad. Ook met een andere vrouw erbij wordt ontraden. Trek verder niet rond in verlaten gebieden en pas op met lokale gidsen. Er komt namelijk nog wel eens seksueel geweld voor tegen vrouwen. Indien het noodzakelijk is om alleen te reizen, wees dan zeer voorzichtig en sluit indien mogelijk aan bij andere reizigers.

Zikavirus
In Midden- en Latijns Amerika heerst het zikavirus. Dit virus veroorzaakt zikakoorts en wordt verspreid door de Aedus-mug. Een infectie is vooral schadelijk voor het ongeboren kind bij zwangere vrouwen. Dit kind kan namelijk afwijkingen krijgen zoals een hersenafwijking. Als je als zwangere vrouw naar Guatemala wilt reizen maak dan eerst een afspraak met een arts. Die kan je vertellen of reizen naar Guatemala verstandig is. Voor meer informatie over het zikavirus kun je kijken op de site van het RIVM.

Je hebt kans om in Guatemala het zikavirus op te lopen
Je hebt kans om in Guatemala het zikavirus op te lopen


Natuurgeweld
In Guatemala is er kans op natuurgeweld, zoals aardverschuivingen, vulkaanuitbarstingen en aardbevingen. Daarnaast kunnen er in de periode van juni tot en met oktober orkanen en tropische stormen voorkomen. Het beste kun je de lokale media in de gaten houden voor het actuele nieuws rondom het natuurgeweld.

Vulkaan beklimmen
Als je in Guatemala een vulkaan wilt beklimmen, houd er dan rekening mee dat enkele vulkanen nog actief kunnen zijn. Ga daarom altijd na of de vulkaan die je wilt beklimmen actief is of niet. Dit geldt voor de vulkanen Tacana, Pacaya, Santiaguito en Fuego. Daarnaast wordt het afgeraden om alleen een vulkaan te beklimmen, omdat je dan kans hebt om overvallen te worden. Ga daarom altijd een vulkaan beklimmen in een groep en/of onder leiding van een gids.

Check de site van de Rijksoverheid voor het meest actuele reisadvies.

Zien hoe mooi Guatemala als reisbestemming is? Kijk dan dit filmpje 

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie? 

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

7 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,6

Gerelateerde artikelen