Reisadvies Guatemala

Reisadvies Guatemala
Reisadvies Guatemala

Wil je reizen naar Guatemala en weten of het veilig is? Informeer vooraf het reisadvies voor Guatemala en ga goed voorbereid op reis. Wij geven je tips waar je als reiziger op moet letten en welke gebieden je het beste kan vermijden.

Guatemala is een schitterend land in Latijns-Amerika en is ideaal voor een rondreis. Het land heeft een gevarieerd landschap en talloze bijzondere bezienswaardigheden. Maar hoe veilig is Guatemala? Kan je er als toerist op een veilige manier rondreizen? Het reisadvies voor Guatemala is positief, wat betekent dat reizen op een veilige manier kan. Echter is de veiligheidssituatie niet te vergelijken met wat we gewend zijn in Nederland en zijn er een aantal veiligheidsrisico's waar je als toerist rekening mee moet houden. 

Heb je weinig kennis van Guatemala? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Huidig reisadvies Guatemala

Het reisadvies voor Guatemala is geel. Om het land in te mogen reizen, moet je volledig gevaccineerd zijn of een negatief testbewijs laten zien. Dit mag een negatieve PCR-test of antigeentest zijn die niet ouder is dan 72 uur voor aankomst in Guatemala. Dit geldt voor alle reizigers vanaf 12 jaar. Reizigers van 10 tot 12 jaar laten een negatieve test zien. De CoronaCheck-app is niet geldig in Guatemala, print jouw vaccinatie- of testbewijs dus uit om mee te nemen.
Reisadvies Guatemala

Onveilige gebieden in Guatemala

Er zijn geen gebieden in Guatemala die als onveilig worden gemarkeerd, maar er zijn wel een aantal gebieden met veiligheidsrisico's. De hoofdstad van Guatemala, Guatemala-stad, heeft een verhoogd risico op zakkenrollerij en gewapende overvallen. Het wordt aangeraden zones drie, zes, acht, achttien en negentien te vermijden en in de overige zones alert te zijn. Ook de omgeving rond het meer van Atitlán staat bekend om de gewapende overvallen. Er wordt daarom aangeraden ook dit gebied te vermijden. Hetzelfde geldt voor Rio Dulce / Livingston. Ga na zonsondergang hier niet de straat op in verband met het verhoogde risico op overvallen en ontvoeringen. Vaar tussen zonsondergang en zonsopgang ook niet over de rivier Rio Dulce. Wees voorzichtig als je naar Alta Verapaz reist. Hier is veel drugsgeweld. Hetzelfde geldt voor Petén. Ook hier is drugsgeweld en komen gewapende overvallen voor. Reis in Petén alleen met een door de toeristenorganisatie INGUAT erkend vervoersbedrijf. In en rond natuurreservaat Semuc Champey is het regelmatig onrustig door demonstraties. Wees ten slotte voorzichtig en alert bij de grensovergangen. Er is onenigheid over de grensgebieden en via deze gebieden wordt er regelmatig drugs, wapens en gestolen auto's gesmokkeld.

Natuurlijke zwembaden in Semuc Champey
Natuurlijke zwembaden in Semuc Champey
Vraag gratis een offerte aan

Veiligheid in Guatemala

Criminaliteit is een groot probleem in Guatemala. Het land heeft regelmatig te maken met gewapende overvallen, moord en verkrachting. Net als in Guatemala-stad komen er in bijna alle toeristenplaatsen regelmatig berovingen voor. Het gaat dan met name om de plaatsen Antigua, Quetzaltenango, Huehuetenango en Chichicastenango. In de rest van het land is het ook opletten en raden we aan te allen tijde alert te zijn. De veiligheidssituatie is niet vergelijkbaar met Nederland. Daarnaast wordt er door de overheid aangegeven dat het niet verstandig is om als vrouw alleen buiten de stad en in afgelegen en verlaten gebieden te reizen. Ook onder begeleiding van een lokale gids wordt dit afgeraden. Seksueel geweld komt regelmatig voor in Guatemala.

Vallei van Antigua met twee vulkanen
Vallei van Antigua met twee vulkanen

Houd hier ook rekening mee:

 • Reizen naar Guatemala vereist een paspoort dat nog zes maanden geldig is bij aankomst. Voor reizen van maximaal drie maanden is geen visum nodig.
 • In Guatemala zijn wegen vaak slechter begaanbaar. Vooral in het westen zijn er veel wegen beschadigd. Probeer daarom op de hoofdwegen te blijven. Het is verstandig om niet in de nacht te rijden, wegens mogelijke overvallen op auto's.
 • Maak niet zomaar gebruik van het openbaar vervoer in Guatemala, maar gebruik alleen luxe (intercity) busverbindingen of erkende hoteltaxi's.
 • In heel Guatemala kunnen demonstraties voorkomen. Deze kunnen leiden tot geweld. Probeer demonstraties te vermijden. Kom je onverwacht bij een demonstratie terecht? Blijf dan kalm en zorg dat je terug gaat naar een veilige omgeving.
 • Guatemala heeft van juni tot en met november te maken met tropische stormen en orkanen.
 • In Guatemala kunnen ook aardbevingen en aardverschuivingen voorkomen.
 • Naast tropische stormen, orkanen en aardbevingen kunnen er in Guatemala ook volkaanuitbarstingen voorkomen.
 • Maak niet zonder toestemming foto's van lokale kinderen. Ouders zijn erg bank voor kinderontvoeringen en kunnen daardoor agressief reageren. Wees daarnaast ook voorzichtig met het fotograferen van de inheemse bevolking. Dit wordt niet altijd gewaardeerd.
 • LHBTIQ+'s wordt niet algemeen geaccepteerd in Guatemala. Dit geldt ook voor buitenlanders.
 • Het bezitten of verhandelen van drugs is strafbaar in Guatemala. De straffen die hierop staan, zijn veel zwaarder dan in Nederland. Er wordt hier ook amper verschil gemaakt tussen soft- en harddrugs.
 • In Midden- en Latijns Amerika heerst het zikavirus. Dit virus veroorzaakt zikakoorts en wordt verspreid door de Aedus-mug. Een infectie is vooral schadelijk voor het ongeboren kind bij zwangere vrouwen. Dit kind kan namelijk afwijkingen krijgen zoals een hersenafwijking. Als je als zwangere vrouw naar Guatemala wilt reizen maak dan eerst een afspraak met een arts. Die kan je vertellen of reizen naar Guatemala verstandig is. Voor meer informatie over het zikavirus kun je kijken op de site van het RIVM.

Link

Raadpleeg de website van de Rijksoverheid voor het meest actuele reisadvies voor Guatemala.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

9 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,2

Gerelateerde artikelen