Shiraz

Tweekoppig standbeeld Shiraz Iran
Tweekoppig standbeeld Shiraz Iran

In het midden van het land aan de voet van het Zagrosgebergte, ligt de stad Shiraz. Deze stad heeft een stuk minder inwoners dan Teheran, namelijk 1,2 miljoen. Shiraz is een van de oudste steden van Iran, maar is daarnaast ook de hoofdstad van de provincie Fars. De bijnaam van deze stad is “de stad van rozen en nachtegalen”.

Heb je weinig kennis van Iran? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Shiraz
Plaatsen in de buurt van Shiraz (Iran) :
 • Isfahan (349 km)
 • Teheran (683 km)
 • Ervaringen

  Jolanda de bode op 26 september 2011 plaats: Shiraz, reisperiode: april 2011

  Een stad vol bezienswaardig heden. Moskee met een mooie tuin waar je als vrouw alleen binnen mag als je 'gesluierd' bent. Alleen een doekje om je hoofd is niet genoeg je leent dan een andere doek die omgeslagen wordt. Ook de mausolea van Saadi en Hafez zijn de moeite waard om te bezoeken erg mooi vooral de tuinen die er omheen liggen.Natuurlijk ook hier mooie en leuke bazaars en heerlijke thee huisjes en restaurantjes. De mensen zijn hier heel vriendelijk en gezellig. Ook de qoran poort is erg leuk om te zien vooral door de meters grote vlag die daar wapperd. En natuurlijk is Shiraz de stad die zich goed leent voor het bezoek aan Persepolis en de tombes van Naqsh-I Rustam en de reliëfs van Naqsh-E Rajab.

  • Algemeen 8
  • Cultuur 8
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 8
  • Ligging 7

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Shiraz

  Persepolis (Shiraz)

  Persepolis
  Persepolis
  Kaart met locatie Persepolis

  Persepolis ligt ten noorden van de stad Shiraz en is een populaire bezienswaardigheid. Oorspronkelijk heette Persepolis Parsa, de naam die de stad tegenwoordig heeft is een Griekse naam en betekent 'Stad van de Perzen'. Anders dan deze naam doet vermoeden, was Persepolis geen stad. In de stad stonden geen woonhuizen maar o.a. een paleis waar de Sjahs (Perzische koningen) hun audiënties hielden. Rondom het Perzische nieuwjaar, ofwel Noroez kwamen de inwoners van het koninkrijk naar het paleis met een gift voor de koning. Wanneer zij bij het paleis aankwamen kon de koning aan hun hoofdtooien en kleding zien uit welke regio zij kwamen. Tegenwoordig is Persepolis een ruïnestad.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Iran bekijken.

  Vervoer

  Wanneer je in Shiraz gaat rondreizen is het handig om per bus te reizen. Het beste kun je naar de Terminal in Shiraz gaan. Vanuit daar vertrekken al deze bussen. Doordat er veel bussen aanwezig zijn, kun je bijna op elk tijdstip in de bus stappen.

  Geschiedenis

  Deze stad kent een niet indrukwekkende geschiedenis. Er zijn een aantal jaren belangrijk geweest voor deze stad, maar er is weinig gebeurd. In 641 werd de stad Shiraz verovert en werd de Islam geïntroduceerd als officiële godsdienst. In 1325 kwam de Arabische reiziger Ibn Battuta een bezoek brengen aan de stad. In 1387 werd de stad veroverd door het leger van Timoer Lenk. Vele inwoners hebben deze aanval niet overleefd en zijn bruut vermoord. In de 17e eeuw werd de handelspost in Shiraz geopend door de VOC en werd de stad bezocht door Cornleis de Bruijn. De Afghanen veroverde in 1722 de toenmalige hoofdstad Isfahan, waardoor Shiraz de hoofdstad werd. In 1819 kwam sayyid Alí Muhammad geboren die zichzelf zeer belangrijk vond. Hij vertelde dat hij de Báb was en beschouwde zichzelf als mahdi.

  Vakantieverhalen / reisverslagen

  Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Ontvang gratis een reischeque
   Flexibele voorwaarden
   ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Shiraz