Shiraz

Tweekoppig standbeeld Shiraz Iran
Tweekoppig standbeeld Shiraz Iran

In het midden van het land aan de voet van het Zagrosgebergte, ligt de stad Shiraz. Deze stad heeft een stuk minder inwoners dan Teheran, namelijk 1,2 miljoen. Shiraz is een van de oudste steden van Iran, maar is daarnaast ook de hoofdstad van de provincie Fars. De bijnaam van deze stad is “de stad van rozen en nachtegalen”.

Heb je weinig kennis van Iran? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Shiraz
Plaatsen in de buurt van Shiraz:

Ervaringen

Jolanda de bode op 26 september 2011 plaats: Shiraz, reisperiode: april 2011

Een stad vol bezienswaardig heden. Moskee met een mooie tuin waar je als vrouw alleen binnen mag als je 'gesluierd' bent. Alleen een doekje om je hoofd is niet genoeg je leent dan een andere doek die omgeslagen wordt. Ook de mausolea van Saadi en Hafez zijn de moeite waard om te bezoeken erg mooi vooral de tuinen die er omheen liggen.Natuurlijk ook hier mooie en leuke bazaars en heerlijke thee huisjes en restaurantjes. De mensen zijn hier heel vriendelijk en gezellig. Ook de qoran poort is erg leuk om te zien vooral door de meters grote vlag die daar wapperd. En natuurlijk is Shiraz de stad die zich goed leent voor het bezoek aan Persepolis en de tombes van Naqsh-I Rustam en de reliëfs van Naqsh-E Rajab.

  • Algemeen 8
  • Cultuur 8
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 8
  • Ligging 7

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Shiraz

Persepolis (Shiraz)

Persepolis
Persepolis

Persepolis ligt ten noorden van de stad Shiraz en is een populaire bezienswaardigheid. Oorspronkelijk heette Persepolis Parsa, de naam die de stad tegenwoordig heeft is een Griekse naam en betekent 'Stad van de Perzen'. Anders dan deze naam doet vermoeden, was Persepolis geen stad. In de stad stonden geen woonhuizen maar o.a. een paleis waar de Sjahs (Perzische koningen) hun audiënties hielden. Rondom het Perzische nieuwjaar, ofwel Noroez kwamen de inwoners van het koninkrijk naar het paleis met een gift voor de koning. Wanneer zij bij het paleis aankwamen kon de koning aan hun hoofdtooien en kleding zien uit welke regio zij kwamen. Tegenwoordig is Persepolis een ruïnestad.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Iran bekijken.

Vervoer

Wanneer je in Shiraz gaat rondreizen is het handig om per bus te reizen. Het beste kun je naar de Terminal in Shiraz gaan. Vanuit daar vertrekken al deze bussen. Doordat er veel bussen aanwezig zijn, kun je bijna op elk tijdstip in de bus stappen.

Geschiedenis

Deze stad kent een niet indrukwekkende geschiedenis. Er zijn een aantal jaren belangrijk geweest voor deze stad, maar er is weinig gebeurd. In 641 werd de stad Shiraz verovert en werd de Islam geïntroduceerd als officiële godsdienst. In 1325 kwam de Arabische reiziger Ibn Battuta een bezoek brengen aan de stad. In 1387 werd de stad veroverd door het leger van Timoer Lenk. Vele inwoners hebben deze aanval niet overleefd en zijn bruut vermoord. In de 17e eeuw werd de handelspost in Shiraz geopend door de VOC en werd de stad bezocht door Cornleis de Bruijn. De Afghanen veroverde in 1722 de toenmalige hoofdstad Isfahan, waardoor Shiraz de hoofdstad werd. In 1819 kwam sayyid Alí Muhammad geboren die zichzelf zeer belangrijk vond. Hij vertelde dat hij de Báb was en beschouwde zichzelf als mahdi.

Vakantieverhalen / reisverslagen

Heb je interesse in een reis naar Shiraz? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Shiraz, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Heeft u interesse in een reis naar Iran? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Artikelen