Aden

Aden is een havenstad in Jemen, gelegen in het westen aan de Rode Zee. Er wonen ongeveer 600.000 mensen in de stad. De oude, natuurlijke haven van Aden lag in een krater van een slapende vulkaan. Dit is nu een schiereiland die met een smalle strook land aan het vasteland vast zit. Deze oude haven, Front Bay, werd voor het eerst in het koninkrijk van Aswan, tussen de 5e en 7e eeuw voor Christus gebruikt. De moderne haven ligt aan de andere kant van het schiereiland. Het was en is een erg belangrijke haven van de stad. De naam 'Aden' komt van de 'Golf van Aden'. De stad was, voor de hereniging van Noord- en Zuid-Jemen de hoofdstad van Zuid-Jemen.

Heb je weinig kennis van Jemen? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Aden
Plaatsen in de buurt van Aden (Jemen) :
 • Sana'a (299 km)
 • Tarim (560 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Aden

  Sira Fortress (Aden)

  Sira Fortress
  Sira Fortress
  Kaart met locatie Sira Fortress

  Een leuke bezienswaardigheid in Aden is Sira Fortress. Sira Fortress is een militair fort dat dateert uit de 11e eeuw. Tegenwoordig wordt het fort nog steeds gebruikt door Jemenitische militairen. Het fort ligt op Sira Eiland, het eiland is een vulkanische rots in de buurt van de oude haven. Helaas is er weinig bekend over het fort, omdat er nog geen archeologische studies naar gedaan zijn. Het gerucht gaat dat de bouw rond het jaar 1173 is ingeleid door een Turkse heerser.


  Tawilah Tanks Crater (Aden)

  De Tawilah Tanks Crater is de meest historische plaats in Aden. Zo vind je er enkele tanks van verschillende vormen en maten. De bestaande dertien tanks hebben samen een capaciteit van circa 19.000.000 liter. Ze werden gebruikt voor het opslaan van de regen die omlaag stroomde van het Shamsan massief en om de stad te beschermen tegen overstromingen. De tanks werden gemaakt van vulkanische rotsen en bekleed met een speciaal stucwerk. 


  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Jemen bekijken.

  Vervoer

  In de buurt van Aden ligt het tweede belangrijkste vliegveld van Jemen, Aden International Airport. Er vliegen verschillende nationale vluchten op, maar ook internationale waaronder een naar Londen. Een praktische manier om je in de stad te verplaatsen is door middel van een taxi. Bepaal wel samen met de taxichauffeur van tevoren de prijs. Ook rijden er minibusjes rond in de stad. Deze rijden een bepaalde route door de omgeving.

  Geschiedenis

  Aden heeft een natuurlijke haven die op een strategische plaats ligt, tussen Europa en India. De stad is daarom meerdere keren bezet geweest door mensen die wilden heersen over de handelsroute die langs Aden gaat. Tijdens de koloniale tijd werden er regelmatig aanvallen gepleegd op de Britse Oost-Indische Compagnie. Piraten vielen de Britse handelsvloten aan die op weg waren naar India. Vandaar dat Groot-Brittannië in 1839 mariniers in Aden afzette om de piraten te laten stoppen. Aden zou tot 1967 onder Britse controle blijven. Tot 1937 werd Aden bestuurd als onderdeel van India, hierna werd het een kroonkolonie van Groot-Brittannië. Nadat de Britten de Suezkanaalzone verloren in 1956, werd Aden de belangrijkste basis voor Britse militairen in die regio. De inwoners van Aden werden door de Egyptische president Nasser aangespoord om onafhankelijkheid te eisen. De president probeerde Jemen in te lijven en in 1963 kwamen de gevechten tussen opstandelingen en het Egyptische leger in 'Aden Colony' terecht. Het Nationaal Bevrijdingsfront werd opgericht in de hoop dat de Britten uit het gebieden zouden vertrekken. Hierna volgde een tijd van veel terroristische aanslagen (wel meer dan 500 per jaar) en rellen. Hierdoor kwamen er alleen maar meer Britten naar het gebied, om de rellen tot een einde te brengen. In 1967 verdween Groot-Brittannië echter uit Aden. Hierna brak nog een korte burgeroorlog uit, waar de bewoners de sultans verdreven. Aden werd de hoofdstad van Zuid-Jemen totdat Noord en Zuid vanaf 1990 herenigd werden.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Aden