Grotten in Laos

Mooi lichtinval, grot in Laos
Mooi lichtinval, grot in Laos

Laos is de trotse bezitter van een paar van de mooiste grottenstelsels van heel Azië. De meest interessante daarvan liggen in het noorden en midden van het land. Deze grotten zijn een geweldige attractie, waar veel reizigers en toeristen op afkomen. De lokale inwoners denken er echter anders over, want zij geloven namelijk dat er kwade geesten in de grotten rondwaren. Dus voor hen is een grottenexpeditie misschien niet bepaald aantrekkelijk, maar durf jij het avontuur wel aan! Er worden namelijk verschillende tours aangeboden om ze te bezoeken en vaak zijn die gecombineerd met andere activiteiten, zoals raften of kajakken. Ga tijdens je reis in Laos op ontdekkingsreis in een van onderstaande grotten!

Heb je weinig kennis van Laos? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Konglor Cave

De Konglor Cave is gelegen in het midden van Laos en behoort tot één van de mooiste grotten van het land. De grot is gevormd door de Hinboun rivier, die er dwars doorheen stroomt en uitkomt in een mooie vallei. Tijdens je bezoek vaar je met een boot over de Hinboun dwars door de maar liefst 7,5 kilometer lange grot. De afmetingen van de grootste ruimte die je onderweg passeert, zijn 100 meter hoog en 90 meter breed. De tocht is een buitengewoon mooie ervaring, dus na een bezoek aan de Konglor Cave gaat niemand teleurgesteld naar huis.

Pak Ou Caves

Wellicht de meest bijzondere grotten in Laos zijn de Pak Ou Caves, die zich op ongeveer 25 kilometer van Luang Prabang aan de monding van de Nam Ou rivier bevinden. De grotten liggen aan een indrukwekkend kalkstenen klif, genaamd Pha Hen, die bereikbaar is via een prachtige boottocht over de Mekong rivier. De twee grotten zelf zijn eigenlijk niet zo bijzonder, maar de meer dan 4.000 Boeddhabeelden (in allerlei soorten en maten) die in de nissen van de grot pronken, zorgen voor een indrukwekkend plaatje. De Laotianen hebben overigens een andere naam voor deze grotten, namelijk Tam Ting, wat 'grotten van de duizenden Boeddha's' betekent. Hoewel deze plek al een religieuze betekenis had lang voordat het boeddhisme in Laos werd geïntroduceerd, werden de beelden hier pas vele eeuwen later geplaatst toen deze grotten tot heilige plek werden benoemd.

Boeddhabeelden in Pak Ou Caves
Boeddhabeelden in Pak Ou Caves
Vraag gratis een offerte aan

Vieng Xai

Vieng Xai is gelegen in een prachtig gebied in het oosten van Laos en is één van de belangrijkste historische plaatsen in de geschiedenis van het land. In deze omgeving bevinden zich vele grotten, die een belangrijke rol hebben gespeeld gedurende de zogenaamde Secret War; een oorlog tussen Amerika en Vietnam die van 1964 tot 1973 duurde. In die periode was Vieng Xai het hoofdkwartier van de Communistische Pathet Lao strijders en die gebruikten de grotten om te schuilen tegen Amerikaanse bommen.

De overheid van Laos hield deze schitterende grotten gelegen op loopafstand van Vieng Xai nog tot een paar jaar geleden onder militaire geheimhouding en pas sinds kort zijn vijf van deze grotten voor publiek opengesteld. Bij een bezoek aan de grotten wordt je door een gids rondgeleid en kun je een kijkje nemen hoe duizenden soldaten en burgers tijdens die zware oorlogsperiode in het Laotiaanse verleden hier leefden. Er zijn woonruimtes, winkels, scholen, bibliotheken en nog veel meer dingen te zien; de grotten hebben hierdoor de bijnaam ‘De Verscholen Stad’ gekregen.

Tham Sakkarin Savannakuha

In de buurt van het plaatsje Wat Long Khun ligt deze 100 meter diepe kalksteengrot. De grot is een belangrijke bewaarplaats van Boeddhabeelden afkomstig uit tempels die ooit in brand zijn gestoken of op een andere manier in verval zijn geraakt. Lokale gelovigen bezoeken deze grot regelmatig om de beelden te eren en ze te reinigen. Het is een goed idee deze grot onder leiding van een gids te bezichtigen en aangezien bepaalde delen van de grot erg donker zijn, is ook een zaklamp geen overbodige luxe.

Vang Vieng

Ook dichtbij de stad Vang Vieng zijn nog enkele mooie grotten te vinden. Die kun je gemakkelijk op eigen houtje bezoeken, maar het is ook mogelijk met een gids op pad te gaan. Hieronder de leukste grotten in de omgeving van Vang Vieng uitgelicht:

Tham Jang

De meest bekende grot draagt de naam Tham Jang en werd aan het begin van de 19de eeuw als bunker gebruikt in de verdediging tegen plunderende Chinese stropers. Via een trap bereik je de belangrijkste ingang van de grot en eenmaal binnen heb je een prachtig uitzicht. Ook stroomt er een riviertje door de grot, waarin je verkoeling kunt zoeken. Het is mogelijk om tot wel tachtig meter de grot in te zwemmen.

Tham Jang grot, Laos
Tham Jang grot, Laos

Tham Phu Kham

De grote populariteit van Tham Phu Kham is grotendeels te danken aan de schitterende lagune binnenin de grot. Erg bijzonder is ook de belangrijkste grotkamer, waarin een enorme Thaise bronzen, liggende Boeddha het stralende middelpunt is. Door de Laotianen wordt deze grot dan ook als heilig beschouwd. De onverharde weg die je moet afleggen om er te komen, leidt je door een werkelijk schilderachtige omgeving. De laatste 200 meter is het even stevig klimmen, maar het prachtige groenblauwe water van de lagune in de grot leent zich gelukkig uitermate goed voor een verfrissende duik na deze pittig klim.

Tham Nam

Een bezoek aan de grot genaamd Tham Nam is een waar hoogtepunt van je reis. De grot ligt iets ten zuiden van Tham Hoi en is ongeveer 500 meter lang. Uit de lage ingang van de grot stroomt een zijrivier van de Nam Song. In het droge seizoen kun je de grot te voet verkennen, maar als het water hoger staat, is de grot alleen toegankelijk per ‘tube’. Bij de ingang van de grot wordt je dan voorzien van een rubberen band waar je in moet gaan zitten en dan sleep je jezelf langs een touw door de tunnel heen. Een erg originele en leuke manier om de grot te ontdekken!

Tham Sang

In deze kleine grot zijn een aantal Boeddhabeelden en een ‘voetafdruk’ van Boeddha te zien. Letterlijk vertaald betekent Tham Sang trouwens ‘Olifantengrot’ en de grot heeft juist deze naam gekregen vanwege een stalactiet die (vaag) de vorm van een olifant lijkt te hebben. Je kunt Tham Sang het beste in de ochtend bezoeken want op dat moment valt het licht heel mooi de grot binnen.

Tham Pha Jao

De grot zelf is niet zo aantrekkelijk, maar toch zeker een bezoek waard door de schitterende route ernaartoe. Om Tham Pha Jao te bereiken, moet je namelijk eerst in Ban Khan Mak met een kano de Nam Song rivier oversteken en loop je van daaruit het laatste stuk door een prachtige omgeving naar de grot.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

0,0

Gerelateerde artikelen