Laos van A tot Z

Bootjes op de Mekong rivier
Bootjes op de Mekong rivier

Een vakantie in Laos staat voor cultuur, het boeddhisme en de prachtige natuur. Voor een strandvakantie moet je hier niet zijn. Laos heeft namelijk geen toegang tot de zee. In het noorden wordt Laos begrensd door de bergketen van Annam en in het westen door de Mekong. Wij beschrijven het land van A tot Z, van de A van afstanden tot de Z van zoetwaterdolfijnen.

Heb je weinig kennis van Laos? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

A van afstanden

Reisafstanden binnen Laos worden niet aangeduid in kilometers maar in uren. Hierbij wordt de toestand van de wegen in achting genomen. Zo wordt de afstand tussen Vientiane en Luang Prabang, wanneer men met de plaatselijke bus reist, niet aangegeven met 400 kilometer, maar met negen uur.

B van bevolking

De etnische bevolking is in te delen in drie groepen op basis van de hoogte van het leefgebied. De Lao Loum wonen in het laagland van Laos. Op de berghellingen bevinden zich de Lao Theung en de bergtoppen zijn het leefgebied van de Lao Sung. Het totale bevolkingsaantal van Laos is 5,8 miljoen, waaronder ook veel monniken.

Monniken in Luang Prabang
Monniken in Luang Prabang
Vraag gratis een offerte aan

C van cultureel erfgoed

Het culturele erfgoed van Laos bestaat voornamelijk uit wats, tempels. Deze tempels kennen verschillende bouwstijlen waaronder de Vientiaanse stijl, de Luang-Prabangstijl en de Xieng-Khouangstijl.

D van drank

De meest populaire drank van Laos is thee. Deze, voornamelijke groene, thee wordt zowel koud als warm gedronken. Lo-lo, een soort rijst-whisky, is de meest gedronken sterke drank van Laos.

E van eetgewoonten

De Laotiaanse keuken is een van de meest gevarieerde van Azië en kent maar liefst 120 verschillende soorten kruiden. Ze is vergelijkbaar met de keuken van Thailand. Er is een groot aanbod van vlees en (rivier)vis, waaronder katvis, paling maar ook schelpdieren en schildpadden.

F van feesten en feestdagen

Vrijwel elke gelegenheid is geschikt voor een boun, ofwel feest. Het vertrek of de terugkeer van een familielid, huwelijk, begrafenis enzovoort. Feesten vallen vaak samen met een traditionele ceremonie, de soukhouan.

G van geografie

Laos heeft een oppervlakte van 236.800 km² en bestaat voornamelijk uit bergen en hoogvlakten. Het deelt zijn grenzen met China, Myanmar, Thailand, Cambodja en Vietnam.

Berglandschap Laos
Berglandschap Laos

H van hoofdstad van Laos

De hoofdstad van Laos is Vientiane, deze stad is de verbinding tussen Laos en Thailand. De stad heeft slechts 377.000 inwoners en is voor een hoofdstad opvallend rustig. Geen wolkenkrabbers, maar voornamelijk koloniale villa's en brede lanen.

I van inentingen

Bij een bezoek aan Laos is geen internationaal inentingspasje nodig. Wel is het volgen van een malariakuur verplicht. Hiervoor kun je het beste contact opnemen met de huisarts of Travel Clinic.

J van Japan

In 1941 bezet Japan Indo-China en daarmee ook Laos. De Japanners verdrijven de Europese kolonisten en zetten zo de eerste stap richting de onafhankelijkheid van Laos.

K van klimaat

Als tropisch land kent Laos slechts twee seizoenen. De winterperiode (van november tot februari) is droog en de temperatuur is aangenaam, al kan deze 's nachts teruglopen tot rond het vriespunt. Het moessonseizoen (van maart tot oktober) kent veel korte, hevige stortbuien en een erg warme temperatuur tussen de 30 en 35°C.

L van Lao Aviation

Deze Laotiaanse vliegmaatschappij verzorgt luchtverbindingen tussen de grootste steden van het land. Hierdoor is het vliegtuig het meest praktische transportmiddel voor binnenlandse reizen.

M van muziek en zang

In de Laotiaanse muziek komen tradities en etnische achtergronden tot uiting. Helaas is de traditionele muziek van Laos nagenoeg uitgestorven en is in de steden vooral disco en techno populair. Op het platteland is deze muziek echter nog wel te vinden.

de M staat ook voor de Mahout, dat zie je in dit bijzondere filmpje 

N van Nam Tha

Nam Tha is een groot natuurreservaat bij Muang Sing. Het biedt mogelijkheden voor verschillende tochten die te voet, met een motorprauw, in een raft of in een kano af te leggen zijn.

Akha dorp, Muang Sing
Akha dorp, Muang Sing

O van Oudom Xai

Oudom Xai is een rustige stad ten midden van een groen, heuvelachtig gebied en bevindt zich op de route van Zuid- naar Noord-Laos. Mede hierdoor is de stad uitgegroeid tot de hoofdplaats van de provincie.

P van politiek

Sinds 2 juni 1975 is Laos officieel een volksrepubliek. Deze wordt geregeerd door de Laotiaanse Revolutionaire Volkspartij (LPRP). Het grondgebied van Laos is verdeeld in 18 provincies.

Q van ?

R van religie

De belangrijkste religie binnen Laos is het boeddhisme. Deze zeer oude religie is in de 3e eeuw v.Chr. vanuit Noord-India verspreidt. Het merendeel van de bevolking van Laos praktiseert het theravada-boeddhisme.

S van sport

Volleybal is de meest populaire sport van Laos. Zelfs op de meest afgelegen locaties zijn volleybal veldjes te vinden.

T van taal

De officiële taal is Laotiaans, een toontaal. Er is verschil tussen gesproken en geschreven Laotiaans. Ook kun je met een woordje Frans en Engels een heel eind komen.

U van ?

V van valuta

De valuta van Laos is de Kip. 9000 Kip is ongeveer 1 Euro. Ook wordt de Thaise Baht vrijwel overal aanvaard.

W van winkels

Markten zijn de belangrijkste bevoorradingscentra van Laos, waar je werkelijk van alles vindt. Etenswaren, kleding, kunst en horloges. Gespecialiseerde winkels vindt je alleen in de stad.

Markt Luang Prabang
Markt Luang Prabang

X van Xieng Men

Deze oude kloosters zijn vanuit hoofdstad Vientiane gemakkelijk per boot te bezoeken. Naast de kloosters zelf, zijn er ook een aantal godsdienstige monumenten te bezichtigen.

Y van ?

Z van Zoetwaterdolfijnen

In de vroege ochtend of in de namiddag zijn in de omgeving van Don Khone, Zuid-Laos, zoetwaterdolfijnen te zien tijdens een tocht over de Mekong. Dit is één van de twee plaatsen waar deze dolfijnen nog voor komen.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen