Top 10 bezienswaardigheden Laos

Vientiane, Laos
Vientiane, Laos

Ben je op zoek naar een kimono, strandjurkje of een poncho voor je kinderen? Ga dan snel naar https://www.silentbeach.nl/ en gebruik de kortingscode Reisgraag10 voor 10% korting!

Geschiedenis, cultuur, schitterende natuur; Laos heeft genoeg te bieden voor een fantastische vakantie. Je kunt er steden bezoeken, maar ook bergbeklimmen of alles te weten komen over het verbouwen van koffie. Om te voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet hebben we de tien absolute hoogtepunten voor je geselecteerd.

Heb je weinig kennis van Laos? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

1. Buddha Park

25 kilometer ten zuiden van Vientiane ligt het Buddha Park, ook wel Xieng Khuan genoemd. In het park vind je circa 200 hindoeïstische en boeddhistische standbeelden. Het zijn beelden van mensen, goden, dieren en demonen. De standbeelden lijken eeuwenoud te zijn, maar schijn bedriegt, ze zijn gemaakt van gewapend beton. Een van de meest opmerkelijke beelden is een enorme pompoen. De pompoen heeft drie verdiepingen die symbool staan voor hel, aarde en hemel. Je kunt de pompoen betreden via de mond van een enorm hoofd van een demon. Je kunt dan met trappen de weg afleggen van de hel naar de hemel. Elke verdieping bevat beelden die het niveau symboliseren. Vanaf de top heb je een mooi uitzicht over de rest van het park. Een van de andere hoogtepunten is een 120-meter lang liggend Boeddhabeeld.

Buddha Park
Buddha Park

2. Bolaven Plateau

In het zuiden van Laos ligt het Bolaven Plateau, dat ruim 50 kilometer beslaat. Door de hoogte (800 – 1.350 meter) is het hier altijd groen en bovendien koeler dan in de rest van het land. In het gebied vind je nationale parken, watervallen en koffieplantages. Hier vind je onder meer de tweelingwaterval Tat Fane van wel 120 meter hoog. Aan de overkant ligt de Tat Cham Pee Natural Waterval waar je ook kunt zwemmen. Op het Bolaven Plateau ligt ook de koffiehoofdstad Paksong. Hier kun je excursies maken naar de plantages en alles te weten komen over de Arabica koffie.

Bolaven Plateau
Bolaven Plateau
Vraag gratis een offerte aan

3. Luang Prabang

Luang Prabang is de oude hoofdstad van Laos en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De reden dat de stad op de lijst is gekomen zijn de vele tempels. De belangrijkste hiervan zijn Phu si, Wat, Xieng Thong en Wat Wisunalat. Luang Prabang is een verbastering van Luang Pha Bang, wat 'groot heilig beeld' betekent. Pha Bang is een goud Boeddhabeeld dat de Khmer geschonken heeft aan de koning van Lan Xang, een voorganger van het huidige Laos. Voor veel inwoners van Laos staat het symbool voor de onafhankelijkheid van het land. Nu bevindt het zich in het Koninklijk Paleismuseum in Luang Prabang.

Tempel Luang Prabang
Tempel Luang Prabang

4. Vientiane

Vientiane is de hoofdstad van Laos en wordt gezien als een klassieke Franse Indochinese stad. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn hier Pha That Luang, Wat Si Saket en Patuaxi. Pha That Luang is een boeddhistische stoepa en het nationaal symbool van het land. De tempel Wat Si Saket werd in 1818 gebouwd en is de oudste tempel die nog intact is in Vientiane. Pantuaxi is een triomfboog die is geïnspireerd op de Arc de Triomph in Parijs. Hij is gebouwd met cement dat de Amerikanen hadden gegeven en dat was bedoeld voor een nieuwe luchthaven. Om deze reden heeft de boog de bijnaam verticale startbaan.

Wat Si Saket tempel, Vientiane
Wat Si Saket tempel, Vientiane

5. Vlakte der Kruiken

Op tien kilometer ten zuidoosten van de stad Xhieng Khuang ligt de vlakte der kruiken. Hier liggen honderden kruiken, waarvan de grootste drie meter hoog is en 6.000 kilo weegt. De kruiken zijn tussen de 2.500 en 3.000 jaar oud en gemaakt van een soort zandsteen dat niet voorkomt op die plek. Het is nog steeds niet bekend waar de kruiken vandaan komen of voor werden gebruikt. Het verhaal gaat dat ze in de 6e eeuw zijn gemaakt in opdracht van de toenmalige koning om de verovering van Xhieng Khuan te vieren. De kruiken zouden zijn gebruikt om rijstwijn in te fermenteren. Tijdens de Geheime Oorlog, die van 1962 tot 1975 duurde, werden veel kruiken beschadigd of vernietigd.

Vlakte der Kruiken
Vlakte der Kruiken

6. Viengxay Caves

De Viengxay Caves is een grottenstelsel dat bestaat uit 480 grotten. Het complex deed dienst als schuilplaats voor de leiders en troepen van de communistisch nationalistische groepering Pathet Lao tijdens bombardementen van Amerika tijdens de Vietnamoorlog. Sinds maart 2007 zijn de grotten opengesteld voor publiek. In de grotten is alles nog intact en je vindt er onder andere vergaderzalen, een ziekenhuis, een school, bakkerijen, winkels en zelfs een theater.

7. Champasak

Dit stadje was in een ver verleden de hoofdstad van het oude koninkrijk Champasak, gelegen in het zuiden van Laos. In Champasak hadden de koningen hun paleizen. Het koninkrijk werd in 1945 opgeheven en opgenomen in het koninkrijk Laos. De stad is het bezoeken waard vanwege de ruïnes van het tempelcomplex Wat Phou. Het complex is gesticht in de 9e eeuw en was korte tijd de hoofdstad van het Khmer-rijk. In 2001 werd het opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Champasak
Champasak

8. Si Phan Don

Si Phan Don betekent letterlijk 4.000 eilanden en is, zoals de naam al aangeeft, een verzameling eilanden in het zuiden van Laos. Hier splitst de Mekong zich uit in vele wateren waarin de eilanden zijn gevormd. Je vindt er mooie watervallen, stranden en rotsformaties. In het gebied is een bijzondere flora en fauna. Zo kun je de bedreigde zoetwaterdolfijn spotten. Sommige eilandjes, zoals Don Khong, Don Det en Don Khone, hebben guesthouses zodat je hier goed kunt eilandhoppen.

Si Phan Don
Si Phan Don

9. Ban Na

Op slechts een uur rijden van Vientiane ligt het kleine dorpje Ban Na. Wat deze plaats van andere dorpjes onderscheidt is het feit dat er in de omgeving veel olifanten leven. In het bos is een observatietoren gebouwd van waaruit je de wilde olifanten kunt spotten, bijvoorbeeld als ze zich aan het wassen zijn in de nabije rivier. Je kunt ook slapen in de toren. Het zijn echter wilde olifanten, dus er is geen garantie dat je de dieren ook daadwerkelijk te zien krijgt.

Olifant Ban Na
Olifant Ban Na

10. Nong Kiau

Dit dorpje ligt in de provincie Luang Prabang. Nong Kiau wordt steeds populairder onder toeristen vanwege de schitterende omgeving. Het ligt in een spectaculair karststeengebergte en in de omgeving liggen een aantal watervallen en grotten. Er zijn veel wandel– en fietsroutes en je kunt er bergbeklimmen. Het dorp wordt gedeeld door de Nam Ou rivier en staat bekend vanwege de brug die de twee delen met elkaar verbindt en welke een geschenk van China was. Vanaf de brug heb je een mooi uitzicht over de omgeving.

Nong Kiau
Nong Kiau


Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

7 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,7

Gerelateerde artikelen