Fietsvakantie in Laos

Tempel Luang Prabang
Tempel Luang Prabang

Laos is een Aziatisch land dat aan China, Vietnam, Thailand, Myanmar en Cambodja ligt. Het heeft een oppervlakte van 236.800 km² en er wonen ongeveer 6,5 miljoen mensen. Laos heeft prachtige natuur waar je lekker doorheen kunt fietsen. Veel mensen gaan daarom op fietsvakantie naar het land. In een aantal steden zoals Vientiane en Luang Prabang kun je fietsen huren om een leuke tocht mee te maken. Ook kun je fietsreizen boeken, waar de vliegreis, huurfiets en accommodaties inbegrepen zijn.

Heb je weinig kennis van Laos? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Fietsroutes

Er zijn veel verschillende routes die je in Laos kunt fietsen om de mooie natuur, cultuur en bezienswaardigheden te zien. Een voorbeeld van zo'n route is de tocht langs de koningssteden. Hierbij fiets je in een aantal dagen langs de voormalige koningssteden Chiang Mai, Chiang Rai, Luang Prabang en Vientiane. Je leert de cultuur van die steden kennen en je kunt leuke bezienswaardigheden ontdekken. Er zijn veel reisgidsen en boekjes die diverse fietstochten op een rijtje hebben gezet, waarbij je zo veel mogelijk van het land ziet.

Wegen en verkeer

De staat van de wegen in Laos is vrij slecht. Je vindt er veel zandwegen, waarop fietsen niet altijd makkelijk is. Sommige hoofdverbindingen hebben wel een goed wegdek. De weg van Luang Prabang naar Savannakhet is bijvoorbeeld wel goed, maar ga je verder naar Lao Bao, dan zul je merken dat de weg steeds slechter wordt met modderpaden. Ook de weg van Vientiane naar Udomxai via Luang Prabang en Pakmong is goed te fietsen. Deze weg is geasfalteerd, waarbij het fietsen een stuk beter gaat. De weg van Luang Nam Tha naar Huay Xai is een mooie 3-baans asfaltweg, dat er eigenlijk te luxe uitziet voor het land. In en rondom de grotere steden van Laos, waaronder Vientiane, is het vrij druk met gemotoriseerd verkeer. Er rijden veel auto's en vrachtwagens rond dus let er goed op. Eenmaal uit de buurt van de grote steden is er weinig verkeer met af en toe een auto of vrachtwagen. Je kunt op sommige momenten wel veel toeristenbussen zien rijden. Vraag gratis een offerte aan

Bewegwijzering

Het is natuurlijk altijd fijn om te weten hoe je moet fietsen naar een bepaalde plek. In Laos kan dat soms even lastig zijn. Er is niet veel bewegwijzering bij afgelegen routes en als het er is, wijkt de spellingswijze vaak af van het Engels, waardoor het moeilijk te zien is waar je nu bent. De grotere routes hebben meestal wel een rood-wit paaltje, dat aangeeft hoeveel kilometer je nog moet voordat je bij een stad of dorp bent.

Beste fietsperiode

Omdat Laos 2 seizoenen kent, is het verstandig om je fietsvakantie daarop af te stellen. Laos heeft van mei tot oktober een regenseizoen en van november tot april een droog seizoen. Het zuiden kan erg warm zijn met temperaturen tussen de 35 en 40 graden. In de bergen is het veel koeler. In februari en maart valt er bijna geen regen en is het ongeveer 30 graden. Vanaf april wordt het warmer met temperaturen boven de 30 graden. Kijk in welke weersomstandigheden jij graag fietst en wanneer het de beste periode voor jou is om een fietsvakantie te boeken.

Reparatie en onderdelen

Het kan wel eens voorkomen dat je een lekke band krijgt. Mocht je je bandenplakset thuis hebben liggen, kun je altijd terecht bij handige fietsenmakers. Deze vind je veel in Laos. Mocht er een onderdeel van je fiets kapot gaan, kun je naar Top Cycle Zone in Vientiane. Hier kun je de onderdelen kopen en de fietsenmakers zetten ze erop. Soms zijn onderdelen lastig te krijgen. Zo is in Laos bijna geen 28-inch band te vinden (een formaat dat veel fietsen hebben).

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen