Laos

Vientiane, stad in Laos
Vientiane, stad in Laos

Laos ligt in in Azië en grenst aan Myanmar, China, Vietnam, Cambodja en Thailand. Een vakantie in Laos staat voor cultuur, het boeddhisme en de prachtige natuur. Voor een strandvakantie moet je hier niet zijn. Laos heeft namelijk geen toegang tot de zee. In het noorden wordt Laos begrensd door de bergketen van Annam en in het westen door de Mekong.

Ongeveer 80% van het land bestaat uit bergen en hoogvlakten. De rivier Mekong doorkruist het land over een lengte van 1800 km. De vruchtbare gebieden liggen bijna allemaal rond deze rivier. In het zuiden ligt het Belovensplateau. Dit hoog gelegen, vruchtbare gebied leent zich uitstekend voor het verbouwen van koffie.

Laos is een van de armste landen ter wereld. De Laotiaanse economie is voor een groot deel afhankelijk van internationale hulp.

Heb je weinig kennis van Laos? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Laos
Officiele naam:
Democratische Volksrepubliek Laos
ISO:
LA
Ligging:
zuidoost
Hoofdstad:
Vientiane
Inwoners:
+/- 6700000
Taal:
Laotiaans
Godsdienst:
Boeddhisme
Tijdzone:
UTC +5
Munteenheid:
kip
Klimaat:
Tropisch
Oppervlakte:
236800 km≤
Beste reistijd:
november - februari

Ervaringen

Heb je ooit Laos bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Laos krijgt gemiddeld een 7,9 uit 10 op basis van 14 ervaringen:

7,9 14 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 5 met 14 resultaten

plaats: Luang Prabang, reisperiode: augustus 2018

Noord Laos is een prachtige bestemming. We hebben op de Mekong gevaren, door Luang Prabang gefietst. olifanten verzorgd en ga zo maar door. Elke dag een nieuwe verrassing en totaal een buitengewone bijzondere ervaring.

 • Algemeen 9
 • Cultuur 9
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 9
 • Ligging 9
plaats: Laos, reisperiode: september 2015

Land is qua toerisme in opkomst. Dorpen vaak nog primitief. Veel zaken gaan over het geloof en cultuur. Nog wel gesloten bevolking, argwanend.

 • Algemeen 7
 • Uitgaan 6
 • Cultuur 8
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 6
 • Ligging 7
plaats: Rondreis, reisperiode: maart 2017

Laos staat bekend bij ons als zou het toerisme in de kinderschoenen staan, maar niets is minder waar! Luang Prabang is een voorbeeld van netheid en mooi bewaarde stad. Heel leuk om daar 3 dagen in rond te lopen, goede restaurantjes, vele prachtige tempels, de nachtmarkt enz... Een boottocht op de Mekong heeft iets speciaal, alleen de naam al is magisch. Vang Vieng, Vientiane, Hiboun nationaal park, Savannakhet ...... allemaal heel speciale plaatsen welke mijn hart veroverd hebben.

 • Algemeen 9
 • Cultuur 9
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 9
 • Ligging 9
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Laos

Olifanten verzorgen

Olifanten verzorgen
Olifanten verzorgen

In de regio Champasak in het zuiden van Laos zijn er genoeg dingen te doen zoals het verzorgen van een olifant. Er zijn een aantal tours die worden georganiseerd waarbij je met een olifant een trip door de jungle maakt. Het eten geven en verzorgen van de olifanten is ook een onderdeel van je excursie.

Kouang Si watervallen

Ongeveer 29 kilometer ten zuiden van Luang Prabang vind je de Kouang Si watervallen. Hier kun je onder andere wandelen, zwemmen en van de prachtige omgeving genieten. Ook is het leuk om er te picknicken. Voordat je het park met de watervallen binnenkomt, zijn er een aantal straatverkopers waar je leuke, lokale dingen kunt kopen.

Winkelen in Laos

Winkelen in Laos
Winkelen in Laos

In Laos zijn niet erg veel winkels te vinden. Er zijn wel een aantal markten waar je allerlei spullen kunt kopen zoals kruiden. Hier kun je eigenlijk voor alles terecht: van kleding tot etenswaar en horloges. Er zijn wel een aantal winkelcentra te vinden. Deze vind je o.a. in Vientiane. Ook hier kun je veel spullen kopen.

Bootraces Mekong

Bootraces Mekong
Bootraces Mekong

Door Laos loopt een rivier: de Mekong. Aan deze rivier vind je verschillende plaatsen. Deze plaatsen zijn vaak het decor voor diverse bootraces. De bootraces worden in oktober georganiseerd. Het is zeker de moeite waard om de races te bekijken. Ook meedoen kan leuk zijn, want iedereen mag deelnemen.

Artikelen

Eten en drinken

De Laotiaanse keuken is een van de meest gevarieerde van Azië. Er wordt volop gebruik gemaakt van de 120 verschillende soorten aromatische kruiden en pepertjes. Rijst is het basisvoedsel.

Lap is een traditionele Laotiaanse schotel met stukken vlees of vis, besprenkeld met limoensap en pepertjes.
Mok is een soort vlees- of vispastei die in een bananenblad wordt gestoomd. Tom yam is een (pittige) soep afkomstig uit Thailand. De soep wordt opgewarmd in een ronde schotel die op steenkool wordt verwarmd.

Thee wordt de hele dag gedronken. Groene thee heeft duidelijk de voorkeur bij de Laotianen.

Lao is het bekendste biermerk van Laos.

De nationale drank is de lao-lao. Het is een behoorlijk sterk rijstdrankje. Het is overal verkrijgbaar en spotgoedkoop. Kijk er wel mee uit want vaak wordt het zelf gebrouwen. Ze zeggen zelf dat je er een beetje gek van wordt als je het teveel drinkt.

Vervoer

Laos is in ongeveer 11,5 uur per vliegtuig te bereiken. Het grootste internationale vliegveld ligt bij Vientiane.

De makkelijkste manier om te reizen in Laos is met het vliegtuig. Er zijn regelmatige verbindingen tussen de grote steden. Lao Aviation verzorgt binnenlandse vluchten.

Laos heeft niet veel verharde wegen. Alleen de rijkswegen zijn geasfalteerd.

De bus is het vervoermiddel dat het meest gebruikt wordt door de dorpsbewoners.

Visum

Voor een vakantie in Laos dien je in het bezit te zijn van een visum. Deze kun je kopen bij verschillende grensovergangen, maar niet bij allemaal. Zoek dit goed uit van tevoren. Daarnaast kun je alleen bij de grensovergang bij Huay Xia in het noorden van Thailand of de grensovergang bij de Friendshipbridge richting Vientiane kun je een visum voor 30 dagen kopen, bij de rest krijg je een visum van 15 dagen. Op de luchthaven van Vientiane en Luang Prabang kun je ook een visum kopen van 30 dagen. Wil je verzekerd zijn van een visum vraag hem dan voor de vakantie aan bij de ambassade van Laos in België of Duitsland.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Laos is en stuk lager dan in Nederland.

De munteenheid is de kip.

Veiligheid

Laos is een veilig land. Zelfs de route tussen Vientiane en Luang Prabang die in het verleden door overvallers werd geteisterd is tegenwoordig veilig bereisbaar. Uiteraard moet je de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht nemen.

Medische informatie

Tot voor kort was de gezondheidszorg in Laos een ramp. Langzaamaan komt daar verandering in. Maar in de meeste ziekenhuizen ontbreken nog steeds diverse (noodzakelijke) spullen.

Inentingen voor een bezoek aan Laos zijn niet verplicht, maar worden wel aanbevolen.

Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Kraanwater is niet drinkbaar. Flessen mineraalwater zijn overal te koop.

Bevolking

Laos is het dunbevolkte land van Azië. Meer dan 80% van de bevolking leeft op het platteland. Er leven ongeveer 68 verschillende bevolkingsgroepen. De Lao-Lum is veruit de grootste groep. Zij hebben het op cultureel en economisch gebied voor het zeggen. De Lao-Tay zijn nauw verbonden met de Lao-Lum, maar tonen een grote onafhankelijkheid tegenover de Laotiaanse cultuur. Zij hebben zowel hun geloof als hun gewoonten behouden.

Tempels (wats) nemen een belangrijke plaats in in de Laotiaanse samenleving. Elk dorp heeft zijn eigen tempel. Gebouwd door schenkingen van gelovigen. De tempels zijn een complex geheel. In het midden staat het belangrijkste gebouw (vihan/sim). Daaromheen liggen de stoepa`s (thats) waar as van overledenen en relikwieën worden bewaard. De Laotiaanse tempels zijn aan de hand van de structuur en het dak in 3 stijlen te onderscheiden; de Vientiaanse stijl, de Luang-Prabangstijl en de Xieng-Khouangstijl.

Het traditionele Laotiaanse instrument is de khene. Een soort rieten mondorgel waarvan de toon erg op die van een harmonica lijkt.

Het belangrijkste feest van het jaar is het boeddhistische nieuwjaar. Het feest vindt plaats in april en duurt bijna een hele week. Alle activiteiten vinden plaats rond de pagoden.

Volleybal is de meest populaire sport van Laos. Zelf in de jungle en rond de kloosters vind je volleybalterreinen.

De taal

Laotiaans is de officiële taal. In de steden wordt redelijk Engels en/of Frans gesproken. In kleine dorpjes wordt vaal een eigen dialect en Laotiaans gesproken.

Flora & Fauna

Laos heeft een zeer gevarieerde fauna. Je vindt er o.a. wilde olifanten, luipaarden, zwarte beren en zoetwaterdolfijnen. Natuurlijk zijn er in Laos ook vele apensoorten.

Geschiedenis

Laos werd al minstens 10.000 jaar geleden bewoond. Maar helaas is er over de eerste bewoners niet veel meer bekend dan dat ze waarschijnlijk van het Melanesische type waren.

In de 9e eeuw komt een immigratiegolf opgang van Tai. Zij waren oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-China. Ze vestigden zich op de oevers van de Mekong en in de vlakten. In het zuiden van het land ontstaat in de eerste eeuwen van onze jaartelling een nieuwe beschaving die als de bakermat van de latere Khmerbeschaving kan worden beschouwd.

In de loop van de geschiedenis is Laos vaak de inzet van de ruzies tussen de Khmer en de Tai. In 1893 werd Laos door de Fransen veroverd en werd het als het "protectoraat Laos" opgenomen in de kolonie Unie van Indochina. Na de Japanse bezetting in de Tweede Wereldoorlog verkreeg Laos in 1954 door een nederlaag van de Fransen in de Eerste Indochinese Oorlog zijn onafhankelijkheid.

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen

Wat is het huidige reisadvies / kleurcode voor Laos?

Op dit moment zijn alle landen 'oranje'; ook Laos.

Kan ik een vakantie boeken naar Laos i.v.m. Corona?

Per 15 mei 2021 is het generieke reisadvies vervangen. Het reisadvies veranderd per dag. Neem contact met ons op voor de huidige status.