Wat is er te doen in de Litouwse stad Kaunas?

Kaunas in Litouwen
Kaunas in Litouwen

Budgetmaatschappijen vliegen er voor een paar tientjes naar toe; Kaunas. De Litouwse stad ligt op circa 100 kilometer afstand van de hoofdstad Vilnius. Dat je er voor een schijntje naar toe kan maakt het erg aantrekkelijk, maar de meesten weten weinig over deze stad. Is het eigenlijk wel de moeite waard als vakantiebestemming?

Heb je weinig kennis van Litouwen? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Politiek centrum

In 1441 sloot de stad zich aan bij de Hanze en brak er een welvarende periode aan die tot de 17e eeuw zou duren. Later, onder overheersing van het Tsaristisch Rusland, vormde het een belangrijke verdedigingsplek van het Russische Rijk. Er werd een nieuw stadscentrum gebouwd dat met het middeleeuwse deel werd verbonden door middel van een twee kilometer lange boulevard en de stad werd omringd met negen forten.

In 1918, toen de Eerste Wereldoorlog eindigde, werd Litouwen weer een onafhankelijke staat. Kaunas was de tijdelijke hoofdstad van 1920 tot 1939 omdat Vilnius door Polen werd geannexeerd. Na deze tijd werd Vilnius weer de hoofdstad en tegenwoordig lijkt het gedaan te zijn met de politieke rol van Kaunas.

Bezienswaardigheden

Het middeleeuwse stadscentrum en de boulevard zijn helemaal gerenoveerd en zeker het bezoeken waard. Een ander hoogtepunt van de stad is het kasteel. Archeologische vondsten suggereren dat het kasteel omstreeks de 14e eeuw in gotische stijl gebouwd moet zijn. Gelegen aan de rivieroever diende het kasteel met name als uitkijkpost. In 2010 en 2011 heeft er een enorme reconstructie plaatsgevonden en in de ronde toren bevindt zich tegenwoordig een kunstgalerie. Wat je verder zal opvallen in het centrum is het stadhuis. Het gebouw, dat stamt uit de 16e eeuw, wordt vanwege haar kleur en ranke vorm ook wel de “Witte Zwaan” genoemd. De kelder van het stadhuis is een bijzonder geliefde trouwlocatie.

Vraag gratis een offerte aan

Museumstad

Kaunas wordt vaak museumstad genoemd vanwege het grote aanbod en de verscheidenheid aan musea. Zo is er bijvoorbeeld het Vytautas the Great War Museum, het Lithuanian Aviation Museum en het Communication History Museum. Maar ook kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de Mykolas Zilinskas Art Gallery of het Historical Presidential Palace. Dit is slechts een greep uit het grote aanbod. Je kunt ook in Kaunas terecht als je geïnteresseerd bent in medicijnen, blinden en folkinstrumenten. Voor sculpturen van duivels ga je naar het Devil's Museum met als hoogtepunt Hitler en Stalin als duivels die samen de dans van de dood uitvoeren op een podium van menselijke botten.

Uitgaan

Kaunas biedt diverse mogelijkheden op het gebied van uitgaan. Er zijn genoeg gezellige restaurants en cafés, maar ook grote nachtclubs waar je tot in de vroege uurtjes uit je dak kunt gaan. Voor een avond vermaak is het Olympic Casino erg geliefd. Zo zijn er mogelijkheden tot karaoke, maar ook optredens van (inter-)nationaal bekende DJ's.

Wil je liever iets meer cultuur? Ga dan naar een van de zeven professionele theaters. Er zijn theaters voor Drama, Musical, Pantomime en Dans en er is een Poppentheater.

Ook zijn er jaarlijks een aantal evenementen. Begin maart wordt er de Kaziukas Fair georganiseerd waar allerlei ambachten hun waar verkopen aan ruim 1.000 bezoekers. In april houdt het Kaunas Jazz festival de stad in zijn greep en in juni het Pazaislis Music Festival. Het festivalseizoen wordt in november afgesloten met de traditionele folk muziek competitie.Hoe mooi overig Litouwen is, zie je in deze video. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

6 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,7

Gerelateerde artikelen