Werelderfgoed in Litouwen

De hoofdstad Vilnius
De hoofdstad Vilnius

Litouwen is een van de drie Baltische staten en is een onontdekte vakantiebestemming. Wie een vakantie of reis boekt naar dit land zal aangenaam verrast worden. Litouwen heeft namelijk veel natuurgebieden en een rijke cultuur. Je vindt hier ook betoverende steden met veel historische en culturele monumenten. Litouwen heeft in totaal vier inschrijvingen op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Heb je weinig kennis van Litouwen? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Historische centrum van Vilnius

Vilnius is de hoofdstad van Litouwen. De oude binnenstad van Vilnius staat in z'n geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het historische centrum van Vilnius is op de lijst opgenomen omdat het van de 13e tot het einde van de 18e eeuw het politieke centrum van Litouwen was. De stad had tevens op cultureel en architectonisch gebied een grote invloed op de rest van Oost-Europa. In Vilnius vind je talloze gotische, barok, renaissance en klassieke gebouwen. Deze indrukwekkende gebouwen zijn erg goed bewaard gebleven. Vilnius is een indrukwekkende stad met een middeleeuwse uitstraling.

Kerk in de oude stad Vilnius
Kerk in de oude stad Vilnius

Archeologisch gebied Kernavé

Op ongeveer 35 kilometer ten noordwesten van Vilnius ligt het archeologisch gebied Kernavé. Dit gebied wordt al ruim 10.000 jaar door mensen bewoond. Hier bevinden zich dan ook sporen van het vroegere gebruik van het land. De stad Kernavé had veel forten, begraafplaatsen en nederzettingen uit de periode van het laat Paleolithische tijdperk tot aan de middeleeuwen. Het archeologisch gebied is in 2003 uitgeroepen tot een staatscultuurreservaat. Een jaar later, in 2004, werd Kernavé benoemd tot Litouwse werelderfgoed.

Archeologisch gebied Kernavé
Archeologisch gebied Kernavé
Vraag gratis een offerte aan

Geodetische boog van Struve

De geodetische boog is een verzameling van meetpunten. De boog strekt zich uit van Hammerfest in Noorwegen tot aan de Zwarte Zee. Dit is een afstand van bijna 3.000 kilometer. De boog loopt dus door maar liefst tien landen waaronder Litouwen. De boog is vernoemd naar Friedrich George Wilhelm von Struve. De meetpunten zijn tussen 1816 en 1855 door hem aangebracht voor zijn onderzoek. Mede dankzij dit onderzoek kon de nauwkeurige grootte en vorm van onze planeet gemeten worden. Van de 265 aangebrachte meetpunten zijn er nog 34 overgebleven. Deze zijn gemarkeerd als een geboord gat in steenhopen, rotsen, obelisken en een ijzeren kruis. De geodetische boog van Struve staat sinds 2005 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Koerse Schoorwal

Koerse Schoorwal is een schiereiland die de Baltische Zee en de Koerse lagune van elkaar scheidt. Dit gebied is 98 kilometer lang en stamt uit de prehistorie. Het schiereiland wordt constant bedreigd door natuurlijke krachten zoals de wind en de golven. Het schiereiland zou zonder menselijke inspanningen om de erosie tegen te gaan niet meer bestaan. Je vindt hier diverse nederzettingen zoals Preila, Nida, Pervalka en Smiltyne. Dit gebied heeft ook veel mooie stranden, zandduinen en een prachtige natuur. Het is de ideale locatie om lekker te gaan wandelen of een fietstocht te maken. Bezoekers van dit gebied komen er vooral voor hun rust. De Koerse Schoorwal is in 2000 als cultureel erfgoed opgenomen.

De Koerse Schoorwal, een prachtig gebied
De Koerse Schoorwal, een prachtig gebied

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,3

Gerelateerde artikelen