Vilnius

Mooi gebouw in Vilnius, Litouwen
Mooi gebouw in Vilnius, Litouwen

Vilnius ligt in het zuidoosten van Litouwen. Vilnius is gebouwd op een plaats waar 2 rivieren samenkomen: Neris en Vilnia. Het is de hoofdstad van Litouwen. Vilnius heeft een grote historische binnenstad en huisvest een van de oudste universiteiten in dit deel van Europa. Vilnius heeft op de linkeroever van de Neris een grote historische binnenstad met een wirwar van kleine straatjes en meer dan 40 kerken.

Heb je weinig kennis van Litouwen? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Vilnius
Plaatsen in de buurt van Vilnius (Litouwen) :
 • Trakai (22 km)
 • Kaunas (90 km)
 • Nida (281 km)
 • Palanga (298 km)
 • Ervaringen

  op 18 oktober 2019 plaats: Vilnius, reisperiode: september 2019

  Vilnius is een mooie historische stad. Het is er aangenaam verblijven. Restaurants zijn er te kust en te keur. Riga is een stad met prachtige Jugendstil architectuur, terwijl Tallinn weer een prachtig Middeleeuws centrum heeft. In de Belgische Staten kan men over het algemeen goed met Engels terecht. Het prijspeil in Litouwen is lager dan in Nederland, in Letland is alles iets duurder, en in Estland ligt het prijspeil op hetzelfde niveau als in Nederland. Wat opvalt zijn de schone straten, vrijwel geen zwerfvuil. Maar er is daar wel statiegeld op zowel blikjes als alle plastic flesjes. Beter dus dan bij ons in Nederland!!!

  • Algemeen 9
  • Uitgaan 8
  • Cultuur 8
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 9
  • Inwoners 8
  • Ligging 8
  op 8 augustus 2018 plaats: Vilnius, reisperiode: juli 2018

  Sfeervolle historische stad, mooie gebouwen en kerken. Leuke restaurantjes. Rustige blije sfeer. Voor een paar dagen zeker de moeite waard.

  • Algemeen 9
  • Cultuur 9
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 9
  • Inwoners 9
  • Ligging 9
  op 14 september 2012 plaats: Vilnius, reisperiode: september 2012

  Vilnius is een prachtige plaats met een schitterend bewaard gebleven centrum,de oude stad, Wij hadden er een rondleiding geleid door een plaatselijk engels sprekend e gids waarmee we door de stad liepen.A an het eind van de morgen kregen we wat vrije tijd om te lunchen en zelf nog even te kijken. We vonden het zeer de moeite waard!

  • Algemeen 8

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Vilnius

  Europos Parkas (Vilnius)

  Het Europos Parkas is geografisch gezien het middelpunt van Europa en bevindt zich in de omgeving van Vilnius. Het park is 55 hectare groot en zeker de moeite waard om te bezoeken. In het park staan beelden en andere kunstwerken van meer dan 100 kunstenaars. Ook de LNK Infotree, gemaakt door Gintaras Karosas, staat er. In dit kunstwerk wordt Lenin omgeven door duizenden aftandse televisietoestellen.

  Museum of Genocide Victims (Vilnius)

  Het Museum of Genocide Victims in Vilnius is een zeer indrukwekkend museum. Het is gevestigd in het oude hoofdkwartier van de KGB. Het gebouw vervult tegenwoordig de functie van een museum voor alle slachtoffers van de KGB. Er zijn cellen en andere ruimtes te zien en er wordt veel informatie verschaft. Je kunt ook een rondleiding volgen. Tijdens deze rondleiding wordt er veel informatie gegeven over hoe de KGB de gevangenen martelde en verhoorde. In het museum zijn ook veel persoonlijke bezittingen te zien van gevangenen. Erg indrukwekkend om hier rond te lopen.

  Nationaal Museum Vilnius (Vilnius)

  Het Nationaal Museum in Vilnius is gevestigd in het Kasteel van Vilnius. In dit museum vind je veel verschillende tentoonstellingen. Er zijn onder andere tentoonstellingen over Egyptische mummies, klederdracht en er is zelfs een tentoonstelling over Japanse zwaarden. Ook vind je er veel portretten die je door de geschiedenis van Litouwen meenemen.

  Oude centrum van Vilnius (Vilnius)

  Oude centrum van Vilnius
  Oude centrum van Vilnius
  Kaart met locatie Oude centrum van Vilnius

  In het oosten van Litouwen ligt de hoofdstad Vilnius. Het oude centrum van deze stad bestaat uit een warboel van straatjes en pleinen. Hier is de mogelijkheid om lekker rond te wandelen. De meest oude kerk in de hoofdstad Vilnius is de Sint Nicolaas kerk. Deze gotische kerk werd door Duitse kooplieden gebouwd in het jaar 1320. Het centrale punt van de stad is de Gedinimoberg en het Kathedraalsplein. De kathedraal die aan dit plein gelegen is, bestaat al sinds de 13e eeuw en is tegenwoordig een grote bezienswaardigheid. Vanaf het plein loop je zo de Pilies gatvé in. Dit is een weg bestraat met kasseien en beschikt over historische panden, terrasjes, antiekwinkels en binnenplaatsjes. Ook is er nog een kleine synagoge te vinden.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Litouwen bekijken.

  Vervoer

  In het zuiden van Vilnius is een internationaal vliegveld. De stad kent een goed netwerk van trams en bussen en is tevens bereikbaar per trein.

  Geschiedenis

  De oudste geschriften over Vilnius dateren uit de 12e eeuw. De stad werd beroemd nadat Gediminas in 1316 Duitse kooplieden uitnodigde naar de stad te komen. Gediminas was de heersende groothertog. In 1387 verleende Wladyslaw II Jagiello (koning van Polen, grootvorst van Litouwen) de stad stadsrechten. In de eeuwen erna bleef de stad groeien, ondermeer door de universiteit die werd opgericht in 1579. Nadat Litouwen in 1918 de onafhankelijkheid had uitgeroepen en deze onafhankelijkheid in 1920 door Rusland in het Verdrag van Moskou was erkend, werd Vilnius een Pools-Litouwse twistappel. Op 19 september 1939, direct na het begin van de Tweede Wereldoorlog bezette het sovjetleger de stad. In de jaren '80 ontstonden in de stad regelmatig grote demonstraties tegen de overheersing van de Sovjet-Unie. Op 11 maart 1990 verklaarde de Opperste Sovjet van Litouwen het land onafhankelijk. De Sovjet-Unie probeerde het tij nog te keren en in januari 1991 kwam het tot een confrontatie tussen het sovjetleger en de Litouwse bevolking bij de TV-toren van Vilnius. Toen Litouwen uiteindelijk opnieuw onafhankelijk was, kon de verwaarloosde stad worden opgeknapt.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Vilnius