Cranberry's van Litouwen
gratis reisvoorstel aanvragenDe cranberry, ook wel veenbes genoemd, is een erg populaire vrucht in Litouwen. Bijna in ieder huis in Litouwen is er op kerstavond wel een kruik of fles met drank van veenbessen aanwezig. Tegenwoordig worden veel van deze bessen gekweekt, maar in Litouwen zijn ze ook in het wild te vinden. Enkele feiten over de cranberry's zijn dat ze enorm duur zijn, maar ook erg lekker en gezond.
Cranberry`s in het moeras
In Litouwen groeien de cranberry's in het moeras. Dus voor diegene die niet duur uit willen zijn kunnen ze zelf plukken. Echter is dit makkelijker gezegd dan gedaan, want er zijn heel wat obstakels die kunnen zorgen voor problemen. Het grootste probleem is dat de cranberry's in het moeras groeien. Dus niet iedereen kan hier zo maar even heen gaan. De grond kan onder je voeten verdwijnen en er zijn veel valkuilen. Alleen met veel ervaring en goede kennis kun je wegwijs worden in het moeras. Daarnaast kun je vaak grote groepen muggen tegen komen, en er leven veel slangen in het moeras.
Wilde cranberry`s
Door toedoen van de cranberry-plukkers is de hoeveelheid wilde cranberry's in de afgelopen jaren enorm minder geworden. Om dit en schade aan het veen te beperken worden er niet veel bezoekers meer in de moerassen toegelaten. Er worden daarom cranberry-plantages aangelegd om aan de vraag van de bessen te voldoen, en zo toch het aantal plukkers in de moerassen te verminderen.
Gratis reisvoorstel aanvragen
Geneeskrachtige eigenschappen
Cranberry's beschikken over geneeskrachtige eigenschappen door de chemische samenstelling. Om die reden zijn de cranberry's erg waardevolle wilde bessen in Litouwen. De cranberry's die gekweekt worden zijn veel groter dan de wilde bessen, maar ze beschikken ook over de geneeskrachtige eigenschappen. Als er in Litouwen geschikte locaties gevonden worden voor de teelt van cranberry's, levert dit altijd goede oogsten op. Hierdoor zijn er veel boeren in Litouwen die hun land met cranberry's zijn gaan beplanten.
Verschillen wild en geteeld
De geteelde cranberry's zijn veel groter dan de wilde, en ze groeien aan sterke en veelzijdige kleine struiken met recht opstaande stengels. Deze struiken zijn anders dan de wilde struiken, waardoor het makkelijker is om de cranberry's met machines te oogsten. Deze cranberry's werden al aan het begin van de 19e eeuw in grote gebieden in de Verenigde Staten en Canada geteeld. De verspreiding van de grote cranberry-struiken begon in Europa pas enkele tientallen jaren geleden.
Reisexpert Reisgraag.nl
Cranberry-plantages
De grootste cranberry-plantages zijn te vinden in Wit-Rusland, een buurland van Litouwen. Ook in buurland Letland zijn de plantages sterk in opkomst. In Litouwen worden er traditiegetrouw aardappels en vlas geteeld. Het telen van de cranberry's, een grensverleggende tak van landbouw, brengen enkele moeilijkheden met zich mee.
Uitgeputte venen
Het openbare vennootschap Gamtos Paveldo Fondas, de Natuur Erfgoed Stichting, bevorderd al jaren het opzetten van cranberry-plantages. Ook zijn ze onderzoeken gestart naar het gebruik van uitgeputte venen voor het produceren van cranberry's. In Litouwen blijken er inderdaad veel uitgeputte venen te zijn die geschikt zijn voor het produceren van cranberry's. De bodem is de belangrijkste voorwaarde voor het produceren van cranberry's. Er bestaan twee soorten van cranberry velden, namelijk nat en droog. Daarom moet de bodem water of zand zijn. De cranberry's op de droge velden worden met de hand of met machines geoogst. Bij de cranberry's op de natte velden gaat het er anders aan toe. De velden op de plantages worden onder water gezet, en dan cranberry's worden met machines van de struiken geplukt. Deze komen dan in het water, en worden al drijvend verzameld.
Heb je vakantieplannen? Vraag dan een gratis reisvoorstel aan gemaakt door een expert.
Niet makkelijk
Het lijkt allemaal redelijk simpel om een cranberry-plantage op te zetten. Maar dit valt in Litouwen nog aardig tegen. De boeren beschikken over veel kennis, en hebben geen aarzeling met starten. En toch blijkt het lastig te zijn plantages te beginnen. Dit komt vooral door een niet gunstige juridische omgeving. De meeste uitgeputte venen hebben de classificatie 'niet landbouw grond'. Door deze classificatie is het voor de boeren erg lastig om een lening af te sluiten, of financiering van het Sapard-programma, ter ontwikkeling van de landbouw en het platteland, van de Europese Unie te gebruiken.
Zonder deze steun is het vrijwel onmogelijk een plantage op te zetten, want de boeren beschikken zelf niet over voldoende financiële middelen. Het opzetten van een droge cranberry plantage kost 40.000 litas, meer dan €11.000,-. Een natte plantage is met 100.000 litas, rond de €29.000,-, nog veel duurder.
Naast de hoge opstart kosten duur het ook nog eens vijf jaar voor er vruchten geproduceerd kunnen worden op een plantage. En pas na ongeveer acht jaar wordt een cranberry-plantage winstgevend. Je moet er dus veel voor over hebben om een cranberry-plantage op te starten. Daar staat wel tegenover dat cranberry-plantages die goed onderhouden worden een lange levensduur hebben, met een gemiddelde winstgevende periode van rond de 70 á 80 jaar. Verschillende generaties kunnen dus profijt hebben van een cranberry-plantage.