Fort-de-France

St. Louis Cathedral, Fort-de-France, Martinique
St. Louis Cathedral, Fort-de-France, Martinique

Fort-de-France is de hoofdstad van Martinique. Het is ook een van de grootste steden van het eiland. De stad heeft ongeveer 101.000 inwoners en daarmee is het tevens een van de grootste steden in het hele Caribische gebied. De stad ligt aan het water en heeft een eigen haven. Het centrum zelf is niet zo groot, want de stad ligt redelijk verspreid over de westkust.  De sfeer in het centrum van Fort-de-France is wel heel goed. De lokale bevolking staat bekend als uitermate vriendelijk, hoewel ze niet altijd een andere taal dan Frans spreken.

In de stad zijn de Franse kenmerken en de Caribische stijl overal terug te vinden. In het gebied zijn veel musea en religieuze gebouwen aanwezig. Net zoals andere eilanden in het Caribische gebied blonk de lokale bevolking uit in het destilleren van rum. Deze drank is de trots van veel inwoners van het gebied. Je kunt de destilleerderijen bezoeken en de rum uiteraard proeven. Toch komen de meeste toeristen slechts even in Fort-de France zelf, omdat ze speciaal komen voor de parelwitte stranden die je op Martinique kunt vinden.

Het landschap van Fort-de-France is gevarieerd. De uitlopers van het vulkanische massief op Martinique vind je aan de rand van de stad. Het hoogste punt van Fort-de-France is 1.000 meter hoog. De hellingen zijn begroeid met bossen en er lopen een aantal riviertjes overheen die uitmonden in de Caribische Zee. Het centrum van de stad is gelegen in het lager gelegen gebied dat voorheen moerasachtig was.

Heb je weinig kennis van Martinique? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Fort-de-France
Plaatsen in de buurt van Fort-de-France (Martinique) :
 • Pointe du Bout (7 km)
 • Sainte-Marie (21 km)
 • Ervaringen

  op 20 augustus 2012 plaats: Fort-de-France, reisperiode: augustus 2012

  Fort-de-France is één van de grotere steden in de Caribean. Stel je er echter niet teveel van voor. Het is een flinke stad, maar het centrum is vrij klein. Wat winkeltjes, de Bibliotheek van Schoelcher, paar beelden en een niet al te imposante kathedraal, een Fort waar je niet in kunt, en dat is het wel. Buiten de stad ligt het Galleria. Dit is een aardig winkelcentrum waar je wel leuk een poosje kunt kijken. De sfeer in de stad is wel Caribisch, de mensen zijn over het algemeen vriendelijk maar praten lang niet allemaal engels. Zelfs in de zomer zijn er weinig toeristen die een andere taal dan frans praten. Er is aan de haven een plekje waar je in zee kunt. Er zijn hier betonnen vlonders met bankjes waar je op kunt liggen en trapjes om de zee in te gaan. Ook is hier een speelplaatsje. Ook is er een klein zandstrandje, net onder het fort.

  • Algemeen 7
  • Cultuur 5
  • Restaurants 6
  • Bezienswaardigheden 6
  • Inwoners 9
  • Ligging 9

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Fort-de-France

  Fort St. Louis (Fort-de-France)

  Fort St. Louis is een groot fort in Fort-de-France. Het fort wordt nog gebruikt als actieve marinebasis. Er worden dagelijks rondleidingen geven, waarbij de geschiedenis van het fort verteld wordt. Sommige delen van het gebied zijn verboden terrein. Dit is alleen toegankelijk voor de marine.

  Markten op Martinique (Fort-de-France)

  Markten op Martinique
  Markten op Martinique
  Kaart met locatie Markten op Martinique

  Er worden verschillende markten georganiseerd in de hoofdstad Fort-de-France. Op de grote markt, ook wel de specerijenmarkt genoemd, vind je veel soorten kruiden, vanille, pepers, rum enzovoort. Ook wordt er veel fruit en groenten verkocht. De markt start om 6 uur 's ochtends en duurt tot 3 uur in de middag.

  Ook de vismarkt is een bezoek waard al moet je hier heel vroeg voor je bed uit. Er zijn allerlei soorten vis, kreeften en krabben verkrijgbaar. De markt start om 6 uur in de ochtend en duurt tot 3 uur 's middags.

  De groentemarkt bevindt zich naast de vismarkt. Als gevolg van de lokale landbouw is er enorm veel groenten en fruit op deze markt te koop. Deze markt start ook om 6 uur in de ochtend en duurt tevens tot 3 uur in de middag.

  Saint-Louis kathedraal (Fort-de-France)

  Saint-Louis kathedraal
  Saint-Louis kathedraal
  Kaart met locatie Saint-Louis kathedraal

  De Saint-Louis kathedraal is een rooms-katholieke kerk en een nationaal Frans monument. Het ligt in het centrum van de hoofdstad, Fort-de-France. Dit is de zevende kerk die er staat en bestaat volledig uit hout, ondanks dat de architect de opdracht kreeg om een kerk te bouwen die niet gevoelig was voor vuur, orkanen en aardbevingen.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Martinique bekijken.

  Vervoer

  Om naar Martinique te gaan zul je met het vliegtuig moeten reizen. Er is geen directe vlucht vanuit Schiphol, dus een overstap in Parijs is noodzakelijk. Je landt op de internationale luchthaven Martinique Aimé Césaire, dat op slechts 10 minuten rijden van het centrum van Fort-de-France ligt. Op Martinique en in Fort-de-France zelf rijden bussen en taxi's en er varen boten. Je kunt ook zelf een auto huren.

  Geschiedenis

  Fort-de-France heeft niet altijd deze naam gehad. De allereerste naam die de stad droeg was Fort-Royal. Deze naam werd eerst nog naar Fort-La-Republique veranderd voordat het uiteindelijk Fort-de-France werd. De stad is niet altijd de hoofdstad van Martinique geweest. Saint-Pierre was tot 1902 nog de hoofdstad van Martinique, maar deze stad lag op de vruchtbare grond bij de vulkaan Mont Pelée. In 1902 werd de stad getroffen door een verwoestende vulkaanuitbarsting, waardoor Fort-Royal het nieuwe centrum en de hoofdstad werd.

  Weer

  Een groot voordeel aan een vakantie in Fort-de-France is het goede weer. De temperaturen blijven het hele jaar door rond de 28℃ schommelen en de zeewatertemperatuur is ook zeer aangenaam. Wel moet je rekening houden met het tropische moessonklimaat dat Martinique kent. Tussen juli en november is de kans op tropische stormen en zelfs orkanen groter.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Fort-de-France