Martinique van A tot Z

Baai met boten, Martinique
Baai met boten, Martinique

Martinique is een eiland dat bij Frankrijk hoort en ligt in de Caribische Zee. Het eiland behoort tot de Bovenwindse Eilanden van de kleine Antillen. Fort-de-France is de hoofdstad. Het gebied bestaat uit grote stukken tropisch woud en is op de meeste plaatsen heuvelachtig.

Heb je weinig kennis van Martinique? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

A van Aardbeving

Martinique is een aardbeving gevoelig eiland. De laatste grote aardbeving van Martinique was in 2007, deze had een kracht van 7,3 op de schaal van Richter. Onder het oppervlak was de diepte van de aardbeving 140 kilometer. De beving werd in groot gebied gevoeld en heeft schade aan huizen en wegen veroorzaakt. Het aantal slachtoffers is beperkt gebleven, er waren enkele gewonden en er is iemand overleden.

B van Bovenwindse Eilanden

Het eiland Martinique maakt deel uit van de Bovenwindse Eilanden van de Kleine Antillen. Dit zijn een groep eilanden die tot de Kleine Antillen behoren en deze liggen in de Caribische Zee. Naast Martinique, behoren hier nog 19 andere eilanden tot. Deze worden nog verdeeld in twee groepen, namelijk de Leeward Islands en de Windward Islands. De naam Bovenwindse Eilanden is te danken aan de ligging ten opzichte van de bestendige, noordoostelijke passaatwinden. In andere talen wijkt deze indeling soms af.

Vraag gratis een offerte aan

C van Caribische Zee

Het eiland Martinique ligt in de Caribische Zee. De Caribische Zee wordt ook wel Caraïbische Zee genoemd. Deze zee grenst aan de Atlantische Oceaan. Met de Golf van Mexico samen vormen ze samen de Amerikaanse Middelzee. De Caribische Zee heeft een oppervlakte van 2.754.000 km². In het verleden bevonden vele piraten en boekaniers zich hier, waar de zee ook beroemd om was. Ook de slavernij in de 17e tot en met 19e eeuw maakte het gebied bekend. Het hele gebied van de Caribische Zee en de eilanden samen noemen we het Caraïbisch gebied. Hier kunnen ook Guyana, Suriname en Frans-Guyana nog toe gerekend worden.

D van Dieren

De dieren die op het eiland voorkomen zijn vooral vogels. Er leven vele vogelsoorten, met als bekendste de kolibrie. Dit is een erg kleine vogel die honing zuigt uit bloemen. De tropische vogelsoorten vind je in de regenwouden. Hiernaast vind je ook reptielen, vlinders, spinnen, insecten, vissen en slangen op Martinique. Er is maar 1 soort slang, Fer de Lance genaamd, in het gebied te vinden, deze is giftig. De kans is echter klein dat deze zich laat zien, aangezien het dier zo snel mogelijk weg vlucht als zij trillingen van andere wezens voelen. Ook de mangoest, een apensoort, kun je hier tegenkomen.

Fer de Lance, slang
Fer de Lance, slang

E van Eiland

Martinique is een eiland, dit wil zeggen dat het land geen directe buurlanden heeft maar omringd is met water. Het water wat Martinique omringd is de Caribische Zee.

F van Frankrijk

Het eiland behoort tot Frankrijk, het is namelijk een overzees departement van Frankrijk. Dit betekent dat hier dezelfde regels en wetten gelden als in Frankrijk. Ook in de omgeving kan Frankrijk terug komen, zoals echte Franse stadjes.

G van Geschiedenis

Columbus ontdekte het eiland Martinique op 15 juni in 1502. Destijds werd het gebied initieel bevolkt door indianen. In 1635 kwamen Franse kolonisten de indianen uitroeien. Vervolgens hebben zij het eerste stadje, Saint-Pierre, opgericht en het verbouwen van suikerriet opgestart. Het eiland ging een paar keer van Franse in Britse handen over, waar oorlogen en verdragen de oorzaak van waren. Sinds 1816 behoort het eiland definitief tot Frankrijk. Sinds 19 maart 1946 is Martinique een overzees departement geworden.

H van Hoofdstad Fort-de-France

Fort-de-France is de hoofdstad van Martinique. Met zijn 101.000 inwoners is het een van de grootste steden van het eiland. De Franse kenmerken en Caribische stijl zijn overal in de stad terug te vinden. In 1902 is dit de hoofdstad geworden, voorheen was dat Saint-Pierre. De stad heette eerst Fort-Royal en is toen veranderd naar Fort-La-Republique. Tegenwoordig is Fort-de-France de juiste naam.

I van Inwoners

Martinique heeft ongeveer 436.500 inwoners. Een klein deel van deze inwoners is Frans en de overige bevolking stamt af van slaven uit Afrika. De meest voorkomende godsdienst is het Christendom.

J van Januari

In januari vindt het 'Carnival Fest' plaats. Dit feest duurt vier dagen en het hele eiland komt hierbij tot stilstand. De voorbereidingen beginnen al vroeg, met de verkiezingen van de carnavals koninginnen. De optochten en feesten beginnen op zondag en eindigen op woensdag.

K van Keuken

De keuken die vooral op het eiland te vinden is, is de Franse keuken. Ook zijn er andere internationale keukens aanwezig. De lokale keuken heeft zijn specialiteiten, zoals mosselen, visschotels en andere visspecialiteiten. Ook tropische vruchten zijn veel verkrijgbaar, zoals kokosnoten, ananas en bananen. Van deze vruchten worden ook soepen gemaakt.

L van Landbouw

De economie draait hier voornamelijk om landbouw en toerisme. Vooral bananen landbouw en het verbouwen van suikerriet is belangrijk voor het eiland.

Bananenboom
Bananenboom

M van Monumenten en ruïnes

Er zijn veel monumenten en ruïnes op Martinique te zien. Dit zijn overblijfselen van kunst, cultuur en architectuur of bouwvallen. Een voorbeeld hier van zijn de met lava bedekte overblijfselen van de beruchte vulkaanuitbarsting van Mont Pelée.

N van Noord-Amerika

Het continent waar het eiland toe behoort is Noord-Amerika. Dit continent ligt ten noorden van Zuid-Amerika, tussen de Grote Oceaan, de Noordelijke IJszee en de Atlantische Oceaan. De oppervlakte van Noord-Amerika is 24.346.000 km².

O van Oppervlakte

De totale oppervlakte van Martinique is 1.102 km². Het heeft een lengte van 80 kilometer lang, en een breedte van 25 kilometer.

P van Planten

Het eiland wordt 'het eiland van de bloemen' genoemd en dat heeft een reden. Martinique heeft namelijk een overvloed aan flora. De meeste gebieden zijn heuvelachtig en er is veel bos met lianen te vinden. De regenval speelt echter een grote rol, de flora is hier namelijk erg afhankelijk van. Ook veel karakteristieke bloemen groeien er op het eiland.


Q van ?

R van Rum

De rumindustrie is erg belangrijk voor deze plek. Op het hele eiland zijn dan ook verscheidene rumdistilleerderijen te vinden. Van Frankrijk hebben ze de officiële benoeming voor de productie van rum als landbouwproduct gekregen.

S van Sainte-Marie

Sainte-Marie behoort tot een van de grotere steden van Martinique. In deze gemeente wonen ongeveer 19.760 personen op een oppervlakte van 44,55 km². De stad is gelegen in het noordoosten van het eiland.

T van Taal

De landstaal die gesproken wordt is Frans. Deze taal behoort tot de Romaanse talen, omdat het voortgekomen is uit het Latijn.

U van Uitgaan

Er zijn vele nachtclubs, pianobars, lounges, hotelevenementen en feesten en casino's op het eiland aanwezig. Veel hiervan is te vinden in de hoofdstad, Fort-de-France, maar ook in de kleinere stadjes is iets te doen. Ook in Pointe du Bout is een bruisend nachtleven te vinden.

V van Vulkaan Mont Pelée

De vulkaan op het eiland is Mont Pelée. Deze heeft een hoogte van 1.397 meter. In 1902 was er een grote uitbarsting waarbij de gehele bevolking van het nabij gelegen stadje Saint-Pierre omkwam. Dit waren ongeveer 30.000 mensen.

W van Weer

Het klimaat van het eiland is behaaglijk en tropisch. In de maanden mei tot november vallen er korte en hevige buien. Het gehele jaar ligt de maximale temperatuur rond de 30 graden, de minimum temperatuur is 24 graden.

X van ?

Y van ?

Z van Zandstranden

Martinique heeft vele prachtige stranden. In het noorden bestaat de kust vooral uit zwarte zandstranden, in het zuiden juist uit witte zandstranden. De kilometerslange stranden zijn afgebakend met kokospalmen. Het water is overal erg helder.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen