Bar

Bar is een belangrijke havenstad in Montenegro, gelegen aan de Adriatische Zee. Het oude gedeelte van de stad ligt meer landinwaarts. Bar is namelijk een redelijk moderne stad, daaromheen liggen veel groene gebieden en ook zijn er veel toeristische attracties in de omgeving. In de oude stad van Bar zijn de resten van een 15e-eeuws fort en het kasteel van koning Nikola te vinden. Zij vertegenwoordigen de historische en culturele monumenten van deze stad. Erg bijzonder is de 2.000 jaar oude olijfboom. Ook worden er in het hoogseizoen veel festivals en culturele evenementen georganiseerd.

Heb je weinig kennis van Montenegro? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Bar
Plaatsen in de buurt van Bar (Montenegro) :
 • Ulcinj (21 km)
 • Budva (30 km)
 • Cetinje (37 km)
 • Podgorica (41 km)
 • Kotor (46 km)
 • Tivat (49 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Bar

  king Nikola (Bar)

  king Nikola
  king Nikola
  Kaart met locatie king Nikola

  Er zijn slechts enkele attracties een bezoek waard in de stad. Het Paleis van Koning Nikola is er daar een van. Het paleis is gelegen aan de boulevard, met uitzicht op de zee en werd gebouwd in 1885 met een kapel en een wintertuin. Het paleis herbergt nu een lokaal museum met een hoofdstuk gewijd aan de spoorlijn die liep van Bar naar Virpazar in 1908.

  Oude olijfboom (Bar)

  Oude olijfboom
  Oude olijfboom
  Kaart met locatie Oude olijfboom

  Bar is veel bezocht door mensen die voor de olijfboom komen. Het is niet zomaar een olijfboom, maar een van meer dan 2000 jaar oud. Het wordt ook wel de 'oudste boom van Europa' genoemd. De olijfboom heeft een omtrek van wel meer dan 10 meter. Bar staat ook bekend om de productie van olijfolie. Ook wordt er in december een olijffestival gehouden dat erg leuk is om te bezoeken.

  Stari Bar (Bar)

  Stari Bar
  Stari Bar
  Kaart met locatie Stari Bar

  De belangrijkste toeristische attractie in Bar is de Stari Bar, ook wel bekend als Old Bar. Stari Bar ligt, in tegenstelling tot de nieuwere delen van de stad, niet in de buurt van de zee maar op een rustige heuvel. De stad werd ooit opgericht door de Illyriërs als vestingstad. Binnen in Stari Bar, zullen de toeristen de overblijfselen vinden van de twee belangrijkste kerken van de oude stad, namelijk St. Catherine (14e eeuw) en St. Veneranda (15de eeuw). Ook de kerk van St. Nikola, opgericht in 1288, is een belangrijke bezienswaardigheid.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Montenegro bekijken.

  Vervoer

  Het vervoer in en rondom Bar bestaat natuurlijk voornamelijk uit het vervoer over water. Tussen Bar en Bari vaart iedere dag een veerboot. Tussen Ancona en Bar vaart in de zomer ook twee keer per week een ferry. Per trein reizen vanaf Bar is ook mogelijk. Er rijdt namelijk een passagierslijn van Bar naar de hoofdstad Podgorica, waardoor een uitje naar deze stad zeer gemakkelijk te maken is.

  Geschiedenis

  In de 9e eeuw stond de stad Bar bekend onder de naam Antivari/Antibari. Dit ondanks dat de heerschappij veranderde toen hertog Vojislav van Zeta het Byzantijnse leger versloeg in 1042. In 1077 werd zijn zoon Mihailo gekroond tot koning. Twaalf jaar later werd Bar de zetel van het aartsbisdom en kwam de stad onder Servisch bewind te staan. Stefan Nemanja van de Nemanjic dynastie regeerde tot 1183. De rijke, culturele en architectonische schoonheid van de stad is niet alleen afkomstig van Nemanja. Gedurende die tijd werd de stad ook geregeerd door de Romeinen, de Venetianen en zelfs de Turken, die het overnamen in 1571 en meer dan 300 jaar regeerde. Het was pas in 1878 dat de Montenegrijnen controle namen over Bar. Dit was hetzelfde jaar dat Montenegro een gouvernementele status op het Berlijnse Congres ontving. Gedurende deze tijd werd Stari Bar (het oude centrum) bijna vernietigd door toevallige explosies veroorzaakt door het Montenegrijnse leger. Nadat de Montenegrijnen de stad volledig onder controle hadden, werd de naam van de stad in 1878 ook veranderd. Ze bouwden de eerste haven van de stad. De oude stad liep ook beschadiging op tijdens de aardbeving van 1979.

  Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Ontvang gratis een reischeque
   Flexibele voorwaarden
   ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  1Bekijk onze reizen naar Bar