Cetinje

Cetinje is een stad in de bergen van Montenegro met ongeveer 20.000 inwoners. De stad ligt aan de voet van de berg de Lovćen, een plek die voor de inwoners van Montenegro heilig is. Qua cultuur en historie is Cetinje ook heel belangrijk voor Montenegro. Zo werd de stad door de Montenegrijnen vroeger ook wel 'Museumstad' genoemd. Cetinje heeft een historische stadskern met barokke paleizen, oude kloosters en kerken en gebouwen van ambassades. Veel van de architectuur in de stad is afkomstig uit de 18e en 19e eeuw.

Heb je weinig kennis van Montenegro? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Cetinje
Plaatsen in de buurt van Cetinje (Montenegro) :
 • Budva (13 km)
 • Kotor (13 km)
 • Tivat (17 km)
 • Podgorica (29 km)
 • Bar (37 km)
 • Ulcinj (58 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Cetinje

  King Nikola's Museum (Cetinje)

  King Nikola's Museum
  King Nikola's Museum
  Kaart met locatie King Nikola's Museum

  Het voormalige paleis van koning Nikola Petrovic I wordt tegenwoordig gebruikt als museum. Het museum ligt op het centrale plein van de stad. Koning Nikola was enorm belangrijk voor Montenegro. Montenegro kreeg namelijk sterke banden met allerlei belangrijke vorstenhuizen in Europa door de uitgehuwelijkte kinderen en de sluwe diplomatie van Nikola. In het museum maak je door middel van een rondleiding kennis met de manier van leven van de koning en zijn gezin. Zo bezoek je de diverse kamers, slaapkamers, kom je meer te weten over de geschiedenis en zijn er diverse tentoonstellingen met schilderijen, kledij, meubilair, wapens en muntstukken.

  Orthodoxe Kerk van Ćipur (Cetinje)

  Orthodoxe Kerk van Ćipur
  Orthodoxe Kerk van Ćipur

  Bij de resten van het klooster in Cetinje ligt de Orthodoxe kerk van Ćipur. De kerk werd gebouwd door prins Nikola in 1890. Het is een klein kerkje met een grote koepel met zes zijden met daarin een klokkentoren. De kerk, gewijd aan 'De geboorte van onze lieve vrouwe', lijkt een geheel te zijn met het klooster in Cetinje. Er zitten echter een aantal eeuwen tussen hen in.

  Orthodoxe klooster (Cetinje)

  Orthodoxe klooster
  Orthodoxe klooster
  Kaart met locatie Orthodoxe klooster

  Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Cetinje is het orthodoxe klooster. Het klooster van Cetinje is een van de belangrijkste kloosters van het land. Zo liggen de resten van de heilige van Cetinje hier en is het een spiritueel centrum voor de staat van Montenegro. Het klooster is voorzien van byzantijnse iconen en wandschilderijen uit de middeleeuwen. Ook is er in de schatkamer van het klooster veel te zien, zoals de relikwieën, de gemummificeerde hand van Johannes de Doper en een stuk van het Heilige Kruis.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Montenegro bekijken.

  Vervoer

  Doordat Cetinje tegenwoordig eigenlijk nog maar een relatief kleine plaats is, is er niet heel veel openbaar vervoer. Wel gaan er regelmatig bussen vanaf de kustplaats Budva naar Cetinje. Ook is het mogelijk om vanuit Cetinje door te reizen naar de hoofdstad Podgorica. Kotor is tevens een bestemming die vanuit hier bereikt kan worden. Meestal rijden de bussen niet volgens een schema en dien je je kaartje in de bus te kopen. In de stad zelf kan je je prima te voet verplaatsen. Natuurlijk is het ook mogelijk om een auto te huren en daarmee de rest van de omgeving te verkennen.

  Geschiedenis

  Cetinje heeft een veelbewogen geschiedenis. Dit komt doordat Montenegro als enige gebied onafhankelijk bleef tijdens de Turkse overheersing van de Balkan. De prins-bisschoppen bestuurden het land in die tijd vanuit Cetinje. Het land werd door de grote mogendheden erkent tijdens het Congres van Berlijn in 1878. Er werden ambassades gevestigd in de stad door onder andere Oostenrijk-Hongarije, Frankrijk en Groot-Brittannië. Tijdens de tijd van het Koninkrijk Montenegro was Cetinje de hoofdstad, na de Eerste Wereldoorlog verloor de stad deze naam echter. Montenegro ging toen namelijk deel uitmaken van de Koninkrijk van de Slovenen, Kroaten en Serviërs. Cetinje was niet meer de hoofdstad van het Koninkrijk, maar nog wel van Montenegro. Podgorica nam die rol later over. De stad krijgt wel weer een aantal centrale functies terug in 1993, hierdoor krijgt Cetinje weer een gedeeltelijke rol in het bestuur van het land.

  Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Ontvang gratis een reischeque
   Flexibele voorwaarden
   ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  1Bekijk onze reizen naar Cetinje