Charkov: ontdek de EK speelstad van Oranje

Stationsgebouw Charkov, speelstad Oranje
Stationsgebouw Charkov, speelstad Oranje

Ben je op zoek naar een kimono, strandjurkje of een poncho voor je kinderen? Ga dan snel naar https://www.silentbeach.nl/ en gebruik de kortingscode Reisgraag10 voor 10% korting!

De stad Charkov in het oosten van Oekraïne is tijdens het Europees Kampioenschap van 2012 de speelstad van het Nederlands Elftal in de poulefase. Hier zal Oranje tijdens de groepsduels de strijd aangaan met de geduchte tegenstanders uit de 'poule des doods': Denemarken (9 juni), Duitsland (13 juni) en Portugal (17 juni). Het is de meest oostelijk gelegen speelstad in Oekraïne en bovendien een stad die maar bij weinig Nederlanders bekendheid geniet. Daarom hieronder alle do's en don'ts voor iedereen die de gok waagt om een tripje richting de Oost-Oekraïense stad te ondernemen.

Heb je weinig kennis van Oekra´ne? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Studentenstad

Wellicht denk je bij Charkov aan een grauwe en saaie Oost-Europese stad en hoewel de stad vooral bekend staat als industriestad, geniet Charkov ook de status van belangrijke culturele en universitaire stad in Oekraïne. Zo bruist de stad namelijk van de studenten, want door de hele stad liggen universiteiten. Charkov heeft bijna anderhalf miljoen inwoners, waarvan 1 op de 5 student is. Er zijn dus genoeg jonge mensen op straat en gezellige kroegjes om een (Oranje)feestje te vieren!

Cultuur snuiven

En als er even geen wedstrijd te zien is, hoef je niet bang te zijn dat je je gaat vervelen, want in Charkov kun je ook nog een beetje cultuur snuiven. De grootste en bekendste bezienswaardigheid van de stad is toch wel het Vrijheidsplein, dat het op twaalf na grootste plein ter wereld is. Deze naam kreeg het plein echter pas in 1991, daarvoor werd de originele naam van het plein gebruikt: het Dzerzjinski-plein. Oorspronkelijk was het plein namelijk vernoemd naar de revolutionair Feliks Dzerzjinski, één van de oprichters van de bolsjewistische geheime dienst. Nadat Oekraïne in 1991 onafhankelijk was geworden, werd ook de naam van het plein veranderd.

In het midden van het grote plein pronkt nog een gigantisch standbeeld van Lenin en de architectuur van de gebouwen in de stad doet denken aan de Sovjettijden: ze zijn statig, grijs en grauw. Een prachtig lichtpuntje in de eentonige bouwstijl is dan ook de kerk met de gouden torentjes: deze Uspensky kathedraal is gelegen in het centrum van Charkov. Vraag gratis een offerte aan

Oranjecamping

Nu zullen veel Oranjesupporters waarschijnlijk niet toekomen aan de culturele bezienswaardigheden, omdat ze hun dag veel liever doorbrengen op de Oranjecamping onder het genot van een hapje, drankje en het gezelschap van medesupporters. Voor het opzetten van de camping heeft de stad een schitterende locatie toegewezen, namelijk een schiereiland in een rivier die door de stad loopt. Het is bijna geheel omringd door water en het terrein is groot genoeg om er een paar duizend Oranjefans te laten verblijven. Ze kunnen er helemaal hun eigen ding doen en een groot Oranjefeest vieren!

Tijdens een groot feest op de Oranjecamping is een eerste levensbehoefte natuurlijk een lekkere hap en een goed glas bier. Maar wat gaat dat eigenlijk kosten? Je bent in ieder geval een heel stuk goedkoper uit dan in Nederland want het prijsniveau ligt in Oekraïne een flink stuk lager. Houd wel in gedachten dat je hier niet met euro’s kunt betalen, maar dat je dus in het bezit moet zijn van Oekraïense Hryvnia’s.

Veiligheid

Helaas is het in de Oekraïense speelstad van het Nederlands Elftal niet altijd even veilig, dus je kunt donkere plekken in de stad ’s nachts beter vermijden. Het meest verstandige is misschien nog wel om ’s nachts gewoon op de Oranjecamping te blijven. Op loopafstand van het eiland in de rivier ligt een metrostation, zodat alle Nederlandse voetbalfans gemakkelijk hun weg naar het stadion kunnen vinden.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

0,0

Gerelateerde artikelen