Oekra´ne van A tot Z

Kasteel Kiev, hoofdstad Oekraine
Kasteel Kiev, hoofdstad Oekraine

A van Armoede

In Oekraïne is er veel armoede. Een kwart van de werkende gezinnen in het land leeft onder de armoedegrens. Bij gezinnen met 1 kostwinnaar is dat zelfs 37 procent. Voornamelijk gezinnen met kinderen hebben er onder te lijden, van de gezinnen die meer dan 3 kinderen hebben leeft 70 procent onder de armoedegrens, met twee kinderen 39 procent en met 1 kind 26 procent. Ook is er een verschil tussen de steden het platteland; van de gezinnen in de steden leeft 15 procent onder de armoedegrens en op het platteland 36 procent. De grootste oorzaak van de armoede zijn de lage lonen, de hoge belastingen en sociale premies.

Heb je weinig kennis van Oekra´ne? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

B van Buurlanden

Grenslanden van Oekraïne zijn Slowakije, Polen, Roemenië, Hongarije, Moldavië, Rusland en Wit-Rusland.

C van Charkov

Charkov is een stad in het noordoosten van Oekraïne. Het is een belangrijke culturele, universitaire en industriële stad. Hier bevindt zich ook het Vrijheidsplein, wat het op 5 na grootste plein van Europa is. Dit jaar is dit de speelstad van Nederland tijdens het EK. Vraag gratis een offerte aan

D van Diefstal

In het land komen straatcriminaliteit en kleinschalige diefstallen voor. Dingen die regelmatig worden toegepast zijn geld- en wisseltrucs en het toevoegen van verdovende middelen aan drankjes. Er bestaat ook een berovingsrisico bij het bezoeken aan sommige nachtclubs, disco's en onbekende contacten.

E van EK 2012

Het Europees Kampioenschap Voetbal 2012 wordt in Oekraïne en Polen gehouden. De speelstad van het Nederlands elftal is Charkov, in Oekraïne.

F van Festival

Een groot festival met elektronische muziek is kaZantip. Dit festival wordt in de Krim in Oekraïne gehouden, aan de kust van de Zwarte Zee. In 1991 is het festival als klein surffeest begonnen en ondertussen is het uitgegroeid tot een evenement dat ruim een maand duurt.

G van Gematigd Landklimaat

In het grootste deel van Oekraïne heerst een gematigd landklimaat. Dit wil zeggen dat de temperaturen in de zomer extreem hoog zijn en in de winter extreem laag.

H van Hryvnia

De Hryvnia, ook wel Grivna genoemd, is de nationale munteenheid van Oekraïne sinds 2 september 1996. Het prijsniveau ligt een stuk lager dan in Nederland. 1 Hryvnia bestaat uit 100 kopiyok.

I van Inentingen

Er zijn geen vaccinaties verplicht als je naar Oekraïne reist. Wel zijn er een aantal inentingen aanbevolen, namelijk tegen DTP, hepatitis A en bij een verblijf langer dan 3 maanden tegen buiktyfus en hepatitis B.

J van Junior Eurovisiesongfestival

In 2009 werd de zevende editie van het Junior Eurovisiesongfestival in Kiev, de Oekraïense hoofdstad, gehouden.

K van Kiev

Kiev is de hoofdstad en tevens de grootste stad van het land. Aan weerszijden van de stad ligt de rivier de Dnjepr.

L van Lviv

De stad Lviv ligt in het westen van het land in de buurt van de grens met Polen. In Nederland staat de stad bekend als Lemberg. In de 13e eeuw werd deze stad opgericht door de vorst van Galicië. Zijn zoon heette Lev, waarnaar de stad vernoemd is. Dit centrum staat sinds 1998 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

M van Medische voorzieningen

De medische voorzieningen in Oekraïne zijn beperkt. Er zijn voldoende ziekenhuizen en aan basisvoorzieningen is ook geen tekort meer. Wel is er een gebrek aan veel andere zaken. In geval van consult of hulp wordt er door artsen vaak een contante betaling verwacht.

N van Nationaal gerecht

Het meest bekende nationale gerecht van het land is salo. Dit is afgekoeld varkensvet. Dit gerecht is uit armoede ontstaan, omdat gewoon vlees te duur was. De salo wordt beter en duurder naarmate het ouder is.

O van Odessa

Odessa is de vierde stad van Oekraïne en is in het zuiden gelegen, aan de Zwarte Zee. De stad ligt op de heuvels rondom een kleine haven.

P van Pontische steppe

De Pontisch-Kaspische Steppe is een steppegebied dat in het zuiden van Oost-Europa ligt. Het gebied strekt zich van de noordelijke oever van de Zwarte Zee tot de regio ten oosten van de Kaspische Zee uit en loopt van Moldavië en Oost-Roemenië via Oekraïne en de Russische federale districten Zuid en Wolga tot het westen van Kazachstan.

Q van ?

R van Rivieren

Er zijn drie grote rivieren die het land doorkruisen, namelijk de Dnjepr, de Dnjestr en de Donets. De Dnjepr is de langste rivier.

S van Sovjet-Unie

Oekraïne is in het zuidwesten van de voormalige Sovjet-Unie gelegen. Dit was tussen 1922 en 1991 een communistische staat in Eurazië.

T van Taal

De voertaal in het land is Oekraïens, maar bijna alle bewoners hebben Russisch leren spreken en doen dit ook. Door minderheden wordt vaak de eigen taal gesproken.

U van Universiteit

De bekendste universiteit in Oekraïne is de Nationale Universiteit Kiev-Mohyla Academie en ligt in de hoofdstad Kiev. In 1632 werd de school opgericht als de Kiev-Mohyla-academie.

V van Vlag

De nationale vlag bestaat uit twee horizontale banen in de kleuren blauw en geel. De blauwe baan zit aan de bovenkant en de gele eronder. Deze werd al in de onafhankelijkheid van het land tussen het jaar 1918 en 1921 gebruikt. Vanaf 1921, sinds het land opnieuw zelfstandigheid verkreeg, is de vlag weer in gebruik genomen.

W van Wodka

Een drank die veel gedronken wordt is wodka. Dit wordt uit graan of aardappelen gestookt, veel bewoners brouwen het zelf. Het is echter af te raden dit te drinken, aangezien er veel te veel alcohol in zit en het destillaat vaak onzuiver is.

X van ?

Y van Yalta

Yalta is gelegen op het Krim-schiereiland aan de Zwarte Zee ten zuiden van Oekraïne. Het is zowel een stad als gemeente. Yalta is als hoofdstad van de resorts in de Krim erkend en is ook een zeepoort van de zuidelijke oever van de Krim.

Z van Zwarte Zee

De Zwarte Zee ligt tussen Klein-Azië en Europa. Landen die rond deze zee liggen zijn Oekraïne, Bulgarije, Turkije, Rusland, Roemenië en Georgië. De oppervlakte is 442.000 km² en het diepste punt is 2.210 meter.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,7

Gerelateerde artikelen