10 bijzondere plekken in Oekra´ne

Yalta vanaf het water, Krim, Oekraine
Yalta vanaf het water, Krim, Oekraine

Oekraïne is een land met veel mooie plekken, dit maakt het land geschikt om bijvoorbeeld in rond te reizen maar ook voor een strandvakantie kun je er terecht. Oekraïne heeft een mooi landschap en een aantal populaire bestemmingen. Op verschillende plaatsen in het land zijn bijzondere bezienswaardigheden met veel historie. Om veel te zien is een rondreis in Oekraïne ideaal. Reisgraag.nl heeft 10 bijzondere plekken geselecteerd die de moeite waard zijn voor een bezoek tijdens een rondreis door Oekraïne.

Heb je weinig kennis van Oekra´ne? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

1.Donetsk

Donetsk is een stad gelegen in het oosten van Oekraïne. Er wonen ongeveer 1,2 miljoen inwoners en daarmee is het, op gebied van grootte, de vierde stad van het land. Het landschap rondom de stad bestaat uit kleine bossen, heuvels en meren. Donetsk is een echte industrie-stad en vooral bekend om de steenkoolmijnen. De stad is in de Tweede Wereldoorlog totaal verwoest, maar is in typische Sovjet-stijl weer volledig opgebouwd. Sinds 1961 heet de stad Donetsk, welke is vernoemd naar de rivier de Donez. Naast een belangrijk industrieel centrum beschikt Donetsk over veel universiteiten en hogescholen. Daarmee is de stad ook een belangrijk opleidingscentrum. In het jaar 2012 zal er in Oekraine en Polen het Europees Kampioenschap voetbal georganiseerd worden. Donetsk zal dan één van de speelsteden zijn.

2.Yalta

De stad Jalta is wereldberoemd geworden door de Conferentie van Yalta. In februari 1945 werd deze conferentie gehouden. De leiders van de geallieerde landen Engeland, Verenigde Staten en de Sovjet-Unie kwamen hier bij elkaar. Gesproken werd over de situatie die zou ontstaan naar afloop van de Tweede Wereldoorlog. Yalta is gelegen in het zuiden van Oekraïne op het Krim-schiereiland. De stad heeft een redelijk aangenaam klimaat, vanwege de ligging in de luwte van het Krimgebergte. Yalta beschikt over 2.250 zonuren per jaar, heeft een verkoelende wind vanaf zee, in de winters weinig sneeuw en een gemiddelde temperatuur van 24°C in juli. Dit maakt Yalta tot een populair en geliefd kuuroord.

Enkele bezienswaardigheden in Yalta zijn:
- het Zwaluwnest
- het exotische paleisparkcomplex
- het Tsjechovmuseum
- de botanische tuin Nikitski met plantenmuseum
- de expositiehal met tentoonstellingen van Russische artiesten
Vraag gratis een offerte aan

3.Kherson

Kherson is een echte havenstad. Het ligt in het zuiden van Oekraine en bestaat al sinds het jaar 1778. De naam van de stad, Kherson, is afkomstig van het naburige schiereiland de Krim. In het Grieks wordt zo'n eiland 'Chersonesos' genoemd, wat schiereiland betekent. Verder mondt rivier de Dnipro uit in de Dnipro-liman, welke nog 70 kilometer stroomafwaarts loopt en in de Zwarte Zee uit mondt.

4.Kiev

Kiev is een van de oudste steden van Europa en is tevens de hoofdstad van Oekraïne. Kiev is trouwens ook de grootste stad van het land. De rivier de Dnjepr stroomt door het centrum van Kiev. Het is onduidelijk wanneer de stad precies ontstaan is. Kiev is sinds 1991 de hoofdstad van Oekraïne en beschikt over een aantal Orthodoxe kerken en kathedralen, monumenten, musea, parken en moderne boulevards. Verder is er in Kiev een stedelijke markt waar handelaren vlees, vis, groente en fruit verkopen. Nabij het centrum bevinden zich nog twee botanische tuinen. Met al zijn bezienswaardigheden heeft Kiev een overduidelijke charme en sfeer van een rijkelijke metropool. Onder andere de brede boulevards, veilige voetgangersgebieden, leuke cafés, parken en stranden in de bekken van de Dnjepr dragen bij aan deze charme en sfeer. Naast charme en sfeer beschikt Kiev over een metro netwerk. De metro staat bekend als snelste en betrouwbaarste mogelijkheid van openbaar vervoer in Oekraïne. Een ideale manier om door de hele stad te reizen.

5.Krim-schiereiland

De Krim is een schiereiland die behoort tot Oekraïne. Het ligt ten zuiden van Oekraïne in het noordelijke deel van de Zwarte Zee. Het eiland heeft een oppervlakte van 27.000 vierkante kilometer. In het noord-westen van de Krim is er een verbinding met Oekraïne. Het grootste gedeelte van de Krim bestaat uit steppe, maar in het zuiden is er het Krimgebergte gelegen. Het gebergte heeft een hoogte van 1545 meter. Ten zuid-oosten hiervan is er een kuststrook met een mediterraan klimaat gelegen. In dit gebied zijn er veel kustplaatsen met mooie stranden, waaronder Jalta. Ook staat het gebied bekend om zijn wijnen. Dit gebied staat ook wel bekend als de Russische Rivièra. In het noord-westen de verbinding met Oekraine, in het zuiden de badplaatsen en wijngaarden, en het oosten? In het oosten van de Krim zijn er een aantal belangrijke plaatsen waar ijzererts gewonnen en verwerkt wordt. Het gehele schiereiland beschikt over een prachtige natuur, en er zijn ook veel culturele monumenten. Verder is het schiereiland een populaire bestemming tijdens de zomers. Er zijn een aantal toeristische plaatsen en stranden op het schiereiland, waaronder Jalta, Yevpatoriya en Sudak. Naast toeristische plaatsen beschikt de Krim ook over een aantal interessante bezienswaardigheden:

- Archeologische sites
- De Byzantijnse burcht
- Grot kloosters
- Tartar dorpen
- Moskeeën en Paleizen

6.Lvov / Lviv

De stad Lviv, ook wel bekend als Lvov, is gelegen in het westen van Oekraïne dicht bij de grens met Polen. De stad is bekend onder een groot aantal benamingen: Lviv (Oekraïens), Lvov (Russisch / Armeens), Lwów (Pools), Lemberg (Nederlands / Duits) en Leopolis (Latijn). De stad werd in de 13e eeuw opgericht door de vorst van Galicië. Deze vorst heeft de stad naar zijn zoon Lev vernoemd. Lviv behoort door het grote aantal benamingen tot een belangrijke stad in midden-Europa op het gebied van cultuur en historie. In de geschiedenis van Lviv is de stad heel wat malen door verschillende bevolkingsgroepen bewoond. Zo woonden er onder andere Polen, Roethenen (Oekraïners), Duitsers, Armeniërs en Joden. Door al deze bevolkingsgroepen zijn er sporen nagelaten in het beeld van de stad. Het centrum van Lviv beschikt over veel monumenten en bezienswaardigheden in verschillende stijlen, zoals barok, classicisme, gotiek, jugendstil en neostijlen. Door al deze stijlen heeft het centrum van Lviv een historisch karakter. Sinds 1998 staat dit centrum ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad beschikt over een flink aantal bezienswaardigheden, waaronder veel kerken.

7.Mariupol

In het zuid-oosten van Oekraine ligt de havenstad Mariupol. Deze stad is gelegen aan de kust met de Zee van Azov. Ten noorden van de stad ligt de rivier de Kalmi. De stad beschikt over een oud gedeelte die erg rijk is aan monumenten. Veel gebouwen in de stad zijn gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Naast de gebouwen en monumenten beschikt Mariupol ook over prachtige parken. In het verleden hebben er veel Grieken gewoond in de stad. Mariupol wordt wel gezien als het centrum van de Griekse cultuur in Oekraïne. Naast de monumenten, parken en cultuur is Mariupol een echte industrie stad. In de stad bevinden zich twee grote staalfabrieken. Naast deze fabrieken is er ook nog een grote zeehaven bij Mariupol.

8.Odessa

Odessa is een havenstad gelegen op heuvels, in het zuid-westen van Oekraïne aan de Zwarte zee. De stad beschikt over enkele fraaie stranden waar heerlijk van de zon genoten kan worden. En in de avonden is Odessa uitermate geschikt om lekker uit te gaan. De beachclubs worden dan omgetoverd tot ware nachtclubs die tot de late uurtjes geopend zijn. Naast de stranden het uitgaan is Odessa een erg multiculturele stad. Er leven verschillende nationaliteiten en geloven naast elkaar. De kerken, moskeeën en synagogen staan zijn er vreedzaam naast elkaar te vinden. Absolute trekpleister voor Odessa zijn de Potemkin trappen. Deze trappen zijn voor Odessa wat de Eiffeltoren voor Parijs is en de Big Ben voor Londen. Tegenwoordig kun je rustig de trappen betreden maar in juni 1905 vloeide er bloed op deze plek. Door scheepsknechten van het leger werd toen het beruchte slagschip de Potemkin gemuit. Een grote massa verzamelde zich in de haven toen het schip binnenvoer. Vanaf de trappen schoot de Tsaristische garde op de mensen massa. Er werden maar liefst tweeduizend mensen gedood. Door de filmmaker Eisenstein werden de trappen legendarisch. Hij maakte de beroemde film 'de pantserkruiser Potemkin'.

9.Solotvina

Vlakbij de grens met Roemenië ligt de stad Solotvina. Deze stad is bekend om zijn lokale diepe zoute omlaag. Aan de rand van de stad liggen meren met een hoog zoutgehalte. Deze meren staan ook wel bekend als de Oekraïense Dode Zee. Ook in deze meren blijf je drijven. Bij de meren is er een recreatiecentrum gebouwd. Bij Solotvina zit er ook veel zout op 300 meter diepte in de grond. Het zout wordt door middel van zoutmijnen gewonnen. Een bezoek aan de zoutmijnen is officieel niet toegestaan.

10.Tsjernobyl

Tsjernobyl is een stadje in het noorden van Oekraïne gelegen aan de rivier de Pripjat. Het stadje ligt dicht bij de grens met Wit-Rusland. Tsjernobyl is vooral bekend geworden door een ongeluk in de kerncentrale in 1986. Nog steeds is er in het gebied een sterke concentratie van straling aanwezig. In een straal van 30 kilometer rondom de kerncentrale is er een zogenaamde vervreemdingszone. Dit is verboden gebied. In dit gebied is de straling nog erg sterk. In de omliggende regio is de straling minder sterk. Er wonen nog steeds ongeveer 5 miljoen mensen in besmet gebied. Inmiddels is de straling in het gebied laag genoeg om een dagbezoek aan het gebied te ondernemen.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

27 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

6,3

Gerelateerde artikelen