Nationale symbolen van Oekra´ne

Vlag Oekraine
Vlag Oekraine

Oekraïne is een land in Oost-Europa en beschikt over een aantal nationale symbolen. In dit artikel worden de volgende nationale symbolen van Oekraïne toegelicht: het volkslied, de vlag en het wapen.

Heb je weinig kennis van Oekra´ne? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Het volkslied van Oekraïne

Het nationale volkslied van Oekraïne heeft een bijzonder kenmerk. De titel van het volkslied is 'Sjtsje ne vmerla Oekrajiny' en betekent zoiets als Oekraïne is nog niet dood. Het bijzondere aan dit lied is dat de tekst al stamt uit het jaar 1862 en de muziek pas een jaar later gemaakt werd in het jaar 1863. De tekst is geschreven door dichter en etnograaf Pavlo Tsjoebynsky die afkomstig was uit Kiev. De muziek die pas veel later gecomponeerd werd, is afkomstig van Mychajlo Verbytsky die componist, koordirigent en priester was.

Het lied werd enorm populair onder de gehele bevolking van Oekraïne in de tijd van de revolutie van het jaar 1917. Dit was ook de reden en het moment om het lied aan te nemen als nationaal volkslied van Oekraïne. Het volkslied is ook een hele tijd verboden geweest toen Oekraïne tot de Sovjet-Unie behoorde. Echter kreeg het lied ten tijde van de perestrojka weer veel populariteit. Vanaf het jaar 1992 werd de melodie door het parlement, van Oekraïne dat toen weer onafhankelijk was, wederom gebruikt als nationaal volkslied. Er deden zich destijds wel verschillende versies van teksten de ronde. In 2003 werd door het parlement een definitieve en officiële versie van de tekst aan het nationaal volkslied toegevoegd. De tekst was wel licht gewijzigd ten opzichte van het origineel dat opgesteld was door Tsjoebynsky. Dit is gedaan omdat sommige delen van de tekst erg veel op het nationale volkslied van Polen leken.

De tekst van het nationale volkslied van Oekraïne luidt in het Nederlands als volgt:

Nog is Oekraïens glorie niet vergaan, en niet haar vrijheid,
Nog glimlacht ons, jonge broeders, het lot toe.
Verdwijnen zullen onze vijanden als dauw in de zon,
en ook wij, broeders, zullen heersen in ons eigen land.

Onze ziel en ons lichaam zullen wij geven voor onze vrijheid.
En wij zullen tonen, dat wij, broeders, van het geslacht der Kozakken zijn.

Onze ziel en ons lichaam zullen wij geven voor onze vrijheid.
En wij zullen tonen, dat wij, broeders, van het geslacht der Kozakken zijn.

De vlag van Oekraïne

Behalve het volkslied als nationaal symbool heeft Oekraïne ook een nationale vlag. Deze vlag bestaat uit twee banen, die horizontaal gelegen zijn, in de kleuren blauw en geel. De blauwe baan zit boven en de gele daaronder. Deze geel-blauwe vlag werd al gebruikt in de onafhankelijkheid van Oekraïne tussen het jaar 1918 en het jaar 1921. Deze vlag is ook weer in gebruik genomen vanaf 1991, toen Oekraïne opnieuw zelfstandigheid verkregen heeft.

De kleuren geel en blauw in de Oekraïense vlag hebben geen specifieke gebeurtenis of gedachte. Wel hebben deze kleuren belangrijke symbolische rollen gespeeld in de geschiedenis van Oekraïne. Tegenwoordig worden de kleuren in de nationale vlag van Oekraïne getypeerd als uitgestrekte graanvelden (geel) onder de Oekraïense hemel (blauw). Deze verklaring bestaat pas sinds halverwege de 19e eeuw en is door nationalisten bedacht. De reden hiervoor was om een uitleg te geven voor de kleuren. Vraag gratis een offerte aan

Het wapen van Oekraïne

Naast het volkslied en de vlag heeft Oekraïne ook een nationaal wapen. Het nationale wapen bestaat sinds 26 juni 1996, wat tevens de datum is van de vastlegging van de grondwet van Oekraïne. Het wapen is in de grondwet ook vastgelegd als officieel symbool van Oekraïne. Van het wapen bestaan er twee versies, een grote en een kleine. Van het grote wapen is er echter geen specifiek ontwerp wettelijk vastgelegd. Wel staan in beide wapens de kleuren blauw en geel centraal.

Het grote wapen
Dit bestaat uit een schild met daarop een Zaporzje Kozak die bewapend is en de Roetheense Leeuw als wapendrager. De Kozak staat symbool voor de gebieden uit het Oost-Oekraïne terwijl de Roetheense Leeuw symbool staat voor heraldische geschiedenis uit het westen van Oekraïne.

Het kleine wapen
Deze bestaat uit een blauwkleurig schild met daarop in het midden een gouden drietand. In de grondwet staat beschreven dat de drietand het teken was van het Kievse Rijk, maar in werkelijkheid schijnt dit waarschijnlijk een mythe te zijn. Er zijn veel legendes over de oorsprong van de drietand als symbool, maar de overeenkomst met de gouden drietand en de drietand van Neptunus is erg opvallend. Op de scholen in Oekraïne wordt er aan de kinderen geleerd dat in de drietand het woord 'volja', wat vrijheid betekent, gelezen kan worden.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

6 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,3

Gerelateerde artikelen