De president van Rusland

Russische president Vladimir Poetin
Russische president Vladimir Poetin

De huidige president van Rusland is Vladimir Vladimirovitsj Poetin. Zijn bijnaam is VVP, wat de afkorting van zijn naam is. Hij was de tweede en is momenteel de vierde president van het land. Door veel politieke tegenstanders wordt Poetin als dictator gezien. Dit komt door zijn onderdrukking van de persvrijheid en zijn harde optreden tegen opstanden en betogingen tegen het regeringsbeleid. Daarnaast is er corruptie ontstaan onder zijn bewind en leven veel Russen in grote armoede. Hiervoor wordt hij bekritiseerd.

Er zijn ook veel Russen waar hij echter populair is, omdat hij zelfrespect, stabiliteit en economische welvaart gebracht heeft na de chaotische jaren van zijn eerste voorganger Boris Jeltsin. Poetin was al eerder president van Rusland, namelijk van 31 december 1999 tot en met 7 mei 2008. Na 2 termijnen werd hij op 8 mei 2008 premier van Rusland. Sinds 7 mei 2012 is hij opnieuw president van Rusland.

Loopbaan

Vladimir werd op 7 oktober 1952 geboren in Leningrad en woont tegenwoordig in Sint-Petersburg. Zijn moeder is Maria Ivanovna en zijn vader Vladimir Spiridonovitsj. Zijn vader heeft in de Sovjet-Marina gediend en vervolgens in de geheime dienst NKVD. Het echtpaar heeft nog twee zonen gekregen aan het eind van de jaren '30, maar een is overleden aan difterie en de ander door ondervoeding tijdens het Beleg van Leninggrad in de Tweede Wereldoorlog.

Poetin heeft aan de Universiteit van Leningrad gestudeerd en haalde in 1975 zijn diploma. Dat jaar nog stapte hij de KGB in waar hij terecht kwam in de buitenlandse inlichtingendienst. Hij woonde van 1985 tot 1990 in Dresden, wat toen de Duitse Democratische Republiek was. Hier heeft Poetin gewerkt aan een onderdeel van de KGB dat met het verzamelen van militaire en politieke inlichten was belast. Daarnaast was hij verantwoordelijk voor de het gevangen zetten en het verhoor van maatregelen voor westerse spionnen die wilden binnendringen in de Sovjet-Unie. Vladimir Poetin was drager van het Ereteken van de Sovjet-Unie.

Nadat de KGB-dependance en –gevangenissen werden opgeheven in de DDR keerde hij in 1990 terug naar Leningrad, waar hij acht jaar later een jaar hoofd van de Federalnaja Sloezjba Bezopasnosti, de opvolger van de KGB werd. In augustus 1999 werd hij tot 31 december in hetzelfde jaar de eerste minister van de regering, waar hij het respect van de Russische bevolking won door zijn manier van handelen tijdens de invasie in Tsjetsjenië. Poetin werd na het aftreden van Jeltsin in 1999 de tweede president van de Russische Federatie.

In 2000 won Vladimir Poetin de presidentsverkiezingen en in 2004 werd hij herkozen. In die tijd werd hij gesteund door de politieke partij Verenigd Rusland. Vladimir liet zich in 2007 kiezen tot lijsttrekker van deze partij en gaf aan de functie van premier te willen vervullen als er een president komt waarmee hij goed kan samenwerken en Verenigd Rusland bij de Russische parlementsverkiezingen in 2007 een grote overwinning boekt.

Politieke stijl

De politieke stijl van de huidige president is een combinatie van tegenstrijdige lijnen volgens sommige critici. Poetin is voorstander van liberalisering van de economie, maar hij vertoont ook autoritaire neigingen.

Persoonlijk leven

Vladimir Poetin is vanaf zijn jongere jaren al judoka op hoog niveau. Zijn vrouw is Ljoedmila Poetina, een lerares Duits en luchtvaartstewardess. Samen hebben zij twee dochters: Maria (1985) en Jekaterina (1986). Sinds 1992 is Poetin lid van de Russisch-orthodoxe kerk. Hij spreekt vloeiend Duits en redelijk Engels.

Voorgaande presidenten

De eerste president van Rusland was Boris Jeltsin. Hij heeft geleefd van 1931 tot 2007. Van 1991 tot 1999 was Jeltsin president. Sloper van de Sovjet-Unie, wordt hij ook wel genoemd. Vladimir Poetin nam het presidentschap over in 1999 en was dit tot 2008. De derde president was de in 1965 geboren Dmitry Medvedev van 2008 tot en met 2012. In mei dit jaar werd Vladimir Poetin opnieuw president van Rusland met 63,6 procent van de stemmen. zijn termijn zal in 2018 aflopen.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,0

Gerelateerde artikelen