Rusland

Mooie gebouwen in Rusland
Mooie gebouwen in Rusland

Rusland ligt gedeeltelijk in Europa (Europees Rusland) en gedeeltelijk in Azië. Rusland is het grootste land ter wereld, bijna 2x zo groot als het daaropvolgende land, Canada. Qua inwonertal is Rusland het 8e land ter wereld. De Russische literatuur heeft altijd geleden onder een grote censuur. Regelmatig werden schrijvers die in ongenade waren gevallen bij de heersers verbannen naar Siberië of zelfs terechtgesteld. Tot de veranderingen in 1990 was Rusland binnen de Sovjet-Unie een communistisch land. Daarna is onder leiding van Boris Jeltsin in sneltreinvaart een beweging in de richting van het altijd zo verguisde westers 'kapitalisme' op gang gekomen. Deze ontwikkeling heeft het hele sociaaleconomische systeem van Rusland omgewoeld, waardoor aanvankelijk geen grotere welvaart werd bereikt, behalve voor de nieuwe elite en zakenwereld. Sinds 1999 kent Rusland echter een sterke economische groei, gemiddeld 6% per jaar. Die is vooral te danken aan de devaluatie van roebel en de hoge olieprijzen. Op Russische scholen zijn meestal alle leeftijdsgroepen op één onderwijsinstituut aanwezig. Kinderen zijn van 6 tot 17 jaar verplicht om naar school te gaan, te beginnen met de zogenaamde 1e afdeling, klas 1 t/m 4.

Heb je weinig kennis van Rusland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Rusland
Officiele naam:
Russische Federatie
ISO:
RU
Ligging:
oost
Hoofdstad:
Moskou
Inwoners:
+/- 143821200
Taal:
Russisch
Godsdienst:
Orthodox
Tijdzone:
UTC +6
Munteenheid:
Roebel
Klimaat:
landklimaat
Oppervlakte:
16777215 km≤
Beste reistijd:
mei - augustus

Russen zijn zeer muzikaal. Er bestaan enorm veel verschillende soorten aan dans- en zangstijlen, vooral in de koorzang. In de volksmuziek speelt de balalaika, een driehoekig snaarinstrument, een belangrijke rol.

Grootheden in de klassieke muziek zijn Tchaikovsky, Rachmaninov, Stravinsky en Sjostakovich. Er zijn vaak muziekfestivals ter ere van deze grote componisten. Het ballet van het Bolsjoi Theater in Moskou is wereldberoemd.

Ervaringen

Heb je ooit Rusland bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Rusland krijgt gemiddeld een 8,5 uit 10 op basis van 43 ervaringen:

8,5 43 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 15 met 43 resultaten

plaats: Moskou en St. Petersburg, reisperiode: oktober 2019

Fantastische steden voor wie van recente geschiedenis houdt. Architectuur, schilderijen (vergeet de Hollandse en Franse meesters), bezoek de Tretjakovgalerij i.p.v. het Poesjkin en bezoek naast de Hermitage ook hier het Russisch museum.

 • Algemeen 8
 • Cultuur 10
 • Restaurants 6
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 7
 • Ligging 8
plaats: Moskou en Sint-Petersburg, reisperiode: oktober 2019

Sint Petersburg vonden wij een veel mooiere stad dan Moskou. Vriendelijke mensen m.u.v. Chinese toeristen. Metro vervoer is perfect. Overall te druk.

 • Algemeen 7
 • Cultuur 7
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 7
 • Inwoners 7
 • Ligging 7
plaats: Moskou, reisperiode: september 2019

Geen verder commentaar, spreekt voor zich.

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 8
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 9
 • Ligging 8
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Rusland

De Sint-Nicolaaskathedraal (Veliki Novgorod)

Er bevinden zich drie grote kerken buiten het Kremlin van Novgorod. Deze kerken werden allemaal gebouwd in de tijd van Mstislav de Grote. De Sint-Nicolaaskathedraal (1113-1123) is een van de oudste kerken van Veliki Novgorod. In 1113 werd de kerk gebouwd in de Hof van Jaroslav. De kathedraal staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Verder vind je de oude kerken het Joerjevklooster (1030) en het Antoniusklooster (1117) buiten het Kremlin van Novgorod.

Het Kremlin van Novgorod (Veliki Novgorod)

Het Kremlin van Novgorod
Het Kremlin van Novgorod

Het Kremlin van Novgorod (Detinets), is het historisch centrum van Veliki Novgorod en ook nog eens het oudste Kremlin van Rusland. De muur is maar liefst 1.385 meter lang, 10,8 meter hoog en 3,3 meter dik. Tussen de muren van het gebouw vind je onder andere het monument Millennium van Rusland en de Sint-Sofiakathedraal die dateert uit 1050. Volgens verschillende kronieken werden de muren en torens van Het Kremlin van Novgorod verschillende keren door branden verwoest en weer opgebouwd.

Kathedraal van de Heilige Sofia (Veliki Novgorod)

De belangrijkste kerk van Veliki Novgorod is de Kathedraal van de Heilige Sofia, die tussen 1045 en 1052 werd gebouwd. Het is een van de oudste Russisch-orthodoxe kerken uit heel Rusland. De kerk moet iedereen herinneren aan de overwinning op de Turkse nomadenstam van de Petsjenegen. Achter de kathedraal bevindt zich een interessante klokkenwand, die waarschijnlijk uit de 17e eeuw dateert en de oorsprong zelfs uit de 15e eeuw.

Meer bezienswaardigheden

Artikelen

Eten en drinken

De Russische keuken is een boerenkeuken, waarvan de gerechten al eeuwen van generatie op generatie worden doorgegeven. Sober, maar voedzaam en in die zin komen de gerechten aardig overeen met de traditionele Hollandse pot. Haring en roggebrood zijn Russisch volksvoedsel, net als zuurkool. Borsjtsj is een soep van bieten, kool en vlees. Pirosjki gevulde deegkussentjes. Gemaakt van verschillende deegsoorten en met uiteenlopende vullingen.

Op het platteland en in de treinen vind je de samovar, een grote waterketel, waar thee uit geserveerd wordt. De Russen drinken ook veel kvas, een lichte drank die uit meel en vruchtsap wordt bereid. Wodka is de nationale drank. Letterlijk betekent het "watertje" en het is de relatief "gezondste" sterke drank die er bestaat. Wodka wordt vaak zelf gestookt waarbij het alcoholpercentage erg hoog is. Er zijn veel soorten wodka: naturel of met citroensmaak, Spaanse pepers, gember, kruidnagel of jeneverbes.

Vervoer

De afstand van Amsterdam naar Moskou is 2151 km, je kunt dus het beste (en snelste) met het vliegtuig gaan. De vliegreis van Amsterdam naar Moskou duurt ongeveer 3,5 uur. Een paar keer per week gaan er rechtstreekse vluchten. Ook per trein is Rusland goed bereikbaar. Je bent dan alleen wel ongeveer 40 uur onderweg.

Je kunt zelf rijden in Rusland, maar dat is niet echt makkelijk. De wegen zijn slecht, in de steden staan veel files en de borden zijn moeilijk leesbaar als je geen cyrillisch schrift kunt lezen. In een grote stad zoals bijvoorbeeld Moskou kan je de metro nemen, terwijl je op het platteland alleen af en toe een bus kunt tegenkomen. In de grotere steden is het altijd mogelijk om een taxi te nemen, maar eerst de prijs afspreken met de chauffeur en let erop dat je niet in een illegale taxi stapt. Het is het verstandigst en gemakkelijkst om in Rusland per trein of per vliegtuig te reizen, want op deze manier kunnen afstanden zo snel mogelijk worden afgelegd.

Visum

Voor een vakantie in Rusland dient je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig te zijn bij vertrek en is een visum vereist. Een visum kun je aanvragen bij het Consulaat van de Russische Federatie in Den Haag en duurt ongeveer 1 week.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Rusland ligt lager dan in Nederland. De munteenheid in Rusland is de Russiche roebel.

Veiligheid

De criminaliteit in Rusland is niet meer zo groot als vroeger. Toch is het verstandig om in de grote steden uit de buurt van de stations en verlaten plekken te blijven. In de trein wordt nog regelmatig uit bagage gestolen.

Medische informatie

De medische faciliteiten in Rusland staan, in de privéklinieken, op een hoog niveau en biedt voor de inwoners, in de staatsziekenhuizen, gratis verzorging aan. Indien je in Rusland ziek wordt dan is de noodhulp gratis, waarbij je een klein bedrag dient te betalen voor medicijnen en uw verblijf in het ziekenhuis.

Inentingen zijn niet verplicht maar worden wel aanbevolen. Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Het kraanwater in Rusland kan je niet drinken.

Bevolking

Rusland heeft veel inwoners, maar een lage bevolkingsdichtheid. Het grootste deel van de bevolking woont in Europees Rusland, het Oeralgebied en in het zuidwesten van Siberië. Het Russische Verre Oosten en het grootste deel van het noorden van Rusland zijn zeer dun bevolkt. Grote delen van het oosten (Siberië) zijn het hele jaar erg koud en de grond is er permanent bevroren (permafrost). Sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie is het aantal inwoners gedaald door emigratie en verslechterde levensomstandigheden. De vruchtbaarheid is gedaald, terwijl de sterfte vooral onder mannen enorm is gestegen als gevolg van verslechterde werkomstandigheden en alcoholisme. Hierdoor is de levensverwachting tussen mannen en vrouwen sterk verschillend. In Rusland wonen ongeveer 160 verschillende etnische groepen en inheemse volken. De belangrijkste etnische groepen zijn Russen, Tataren, Oekraïeners en Basjkieren. Rusland heeft een groot aantal religies, maar is overwegend atheïstisch. De Russisch-orthodoxe Kerk is ook na 1991 de meest dominante christelijke religie gebleven in Rusland, maar heeft veel aanhang verloren tijdens het communisme. Russen zijn erg muzikaal. Er bestaan enorm veel verschillende soorten aan dans- en zangstijlen, vooral in de koorzang. In de volksmuziek speelt de balalaika, een driehoekig snaarinstrument, een belangrijke rol. Grootheden in de klassieke muziek zijn Tchaikovsky, Rachmaninov, Stravinsky en Sjostakovich. Er zijn vaak muziekfestivals ter ere van deze grote componisten. Het ballet van het Bolsjoi Theater in Moskou is wereldberoemd.

De taal

De officiële taal is het Russisch, maar daarnaast worden er talloze zeer uiteenlopende talen gesproken. Veel van deze talen hebben een co-officiële status in de deelrepublieken en autonome districten waar de meeste sprekers wonen. Het Russisch is één van de grootste talen ter wereld en de grootste cultuurtaal in Europa. Het Russisch behoort tot de Indo-Europese taalfamilie. Binnen deze taalfamilie behoort het tot de Slavische talen. Het Russische klanksysteem kent 5 klinkers en 36 medeklinkers.

Flora & Fauna

In Rusland is een grote variëteit aan flora en fauna te vinden. Van de korstmossen in de noordelijke toendragebieden tot loofbossen en (woestijn)steppe in het zuidoosten. Dieren die in de arctische zone voorkomen zijn: * zeehonden * walrussen * ijsberen In de noordelijke bossen komen herten en bruine beren voor. Meer oostwaarts, richting Vladivostok leven op de Centraal-Aziatische vlaktes ook: * luipaarden * cheeta’s * gazelles * wilde geiten * gemzen * (Siberische) tijgers En in de omgeving van het Baikalmeer komen onder andere beren, bizons, herten en wilde katten voor. Ook zijn er diverse vogel- en vissoorten waaronder zalm en steur, bekend van de Russische kaviaar.

Geschiedenis

Rusland vormde van 1917 tot 1991 als Russische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek (RSFSR) de kern van de Sovjet-Unie. Rusland is nu een onafhankelijk land en een invloedrijk lid van de Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS).

Heeft u interesse in een reis naar Rusland? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing