Rusland: Magisch Olkhon Eiland

Rusland: Magisch Olkhon Eiland
Rusland: Magisch Olkhon Eiland

Je verwacht het niet meteen in Siberië, maar hier ligt het grootste zoetwatermeer ter wereld. Hier, in het Baikalmeer, ligt het Olkhon Eiland, een onvoorstelbaar mooie plek. De makkelijkste manier om het eiland te bereiken is per minibus vanuit de Russische stad Irkutsk, een rit van ongeveer zes uur. Het eiland biedt een prachtig uitzicht over het meer, maar heeft zelf ook een divers landschap dat de moeite waard is. Je vindt hier zowel steppe als taiga en zelfs een kleine woestijn. Ook zijn er diverse meren en zijn er mooie rotsformaties langs de kust.

Khuzir

Het grootste dorp op het eiland is Khuzir, dat 1.500 inwoners heeft. Hier verblijven ook de meeste toeristen. Het dorp, dat bestaat uit houten huisjes en enkele kleine supermarkten en restaurants, is met name geliefd vanwege het prachtige uitzicht op het meer. Hier vind je ook Shaman Rock. Bewoners van het eiland geloven dat Burkhan, een modern religieus figuur, in de grot van de rots woont. Shaman Rock behoort tot de negen meest heilige plaatsen van Azië. Daarnaast is er het Khuzir Museum. De entree is goedkoop, als die al wordt gevraagd. Het kleine museum toont enkele lokale artefacten over de shamanistische oorsprong en de geschiedenis van Olkhon. De uitleg is echter wel allemaal in het Russisch, dus veel zul je er waarschijnlijk niet van begrijpen.

Verblijf

Een aanrader is Nikita's Guesthouse, vlakbij Shaman Rock. Hier verblijf je in houten huisjes, waar drie maaltijden per dag bij inbegrepen zitten. Bovendien organiseren zij erg veel excursies. Heb je meer behoefte aan rust en natuur dan is Yurts in Khankhoi een ideale plek. Het nabijgelegen meer Khankhoi is beroemd vanwege het warme water en de vele vissen die er zitten. Op het hele eiland zijn ook erg veel campingplekken te vinden, die vooral geliefd zijn bij de vele backpackers.

Excursies

Je kunt het eiland per fiets verkennen, deze worden op veel plaatsen verhuurd. Maar de bergen zijn erg steil en in de zomer is het erg warm, waardoor dit niet ideaal is. Ook kun je kayaks en waterfietsen huren. De makkelijkste manier om het eiland te verkennen is toch wel door een van de vele excursies te boeken. Hieronder staan de leukste op een rijtje. Deze vertrekken allemaal van Nikita's Guesthouse, maar de meesten worden op veel verschillende plaatsen aangeboden.

- Cape Khoboy. Dit is bij uitstek de populairste excursie. Cape Khoboy is het meest noordelijke punt van het eiland en wordt gezien als een heilige plek waar je nieuwe energie krijgt. De hobbelige tocht en het uitzicht is prachtig. Onderweg stop je nog bij diverse plaatsen, zoals Three Brothers Cape. Op de terugweg ga je picknicken en krijg je vissoep, gekookt op open vuur. Het is ook mogelijk per boot heen te varen en met de bus terug te komen.
- Shara Nuur. Dit betekent “het gele meer” en is het enige mineraalmeer op het eiland. Het water heeft een helende werking en als je er in zwemt kleurt je huid licht rood vanwege de zoutmineralen. Op deze plek kun je ook wilde vogels en dieren spotten.
- Kharantsy. Ga te paard naar Kharantsy, een tocht van ongeveer 10 kilometer. Je rijdt over het strand, door het bos en over de heuvels. Er is een mogelijkheid om per auto terug te gaan.
- Buryat Village. Tijdens deze excursie leer je allerlei dingen over de Buryat tradities, folklore, kunst, geloof en de manier van leven. In een naastgelegen dorp bezoek je een openluchtmuseum.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen