Reisadvies: Is Rusland een veilig vakantieland?

Op het moment is reizen in en naar Moskou veilig
Op het moment is reizen in en naar Moskou veilig

Reizen naar Rusland is in grote mate veilig. Houd wel rekening met veiligheidsrisico's zoals racistisch geweld tegen toeristen, vooral buitenlanders met een niet-blanke huidskleur wordt aangeraden om hiervoor op hun hoede te zijn. De dreiging van een terroristische aanslag in Rusland blijft reëel. Bekijk daarom eerst het reisadvies voor dit land in het onderstaande artikel, waarin we onder andere de onveilige gebieden, de veiligheid in Moskou en andere dingen waarmee je rekening mee moet houden bespreken.

Aanbieders van vakanties naar Rusland
Evaneos Klik
De Jong Intra Vakanties Klik
Sawadee Reizen Klik
TUI Klik

Huidig reisadvies

Voor Rusland geldt alleen een negatief reisadvies voor de gebieden in Noord-Krakausius zoals Tsjetsjenië en Dagestan, het gebied Kabardino-Balkariëen en het oostelijke en zuidelijke grensgebied van Stavropolski Kraj. Deze gebieden zijn namelijk de enige in Rusland die niet veilig zijn wegens het risico op terroristische aanslagen. De rest van Rusland heeft als reisadvies dat er veiligheidsrisico's aan verbonden zijn. Houd er rekening mee dat in de grote steden tijdens demonstraties meer kans is op gewelddadige acties.

Onveilige gebieden

Het is aan te raden om niet te reizen naar Kabardino-Balkarië, het oostelijke en zuidelijke grensgebied van Stavropolski Kraj, Tsjetsjenië en andere gebieden in Noord-Kaukasus, zoals Ingoesjetië en Dagestan. In al deze gebieden is er namelijk een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Deze gebieden zijn op de kaart aangegeven met een rode kleur. Let daarnaast ook op als je in de grote steden als Moskou en Sint-Petersburg bent. Tijdens demonstraties kan het namelijk voorkomen dat er geweld wordt gebruikt.

Veiligheid Moskou

Op het moment is het veilig om in of naar Moskou te reizen, maar let altijd op wanneer je op openbare locaties bent in Moskou. Er zijn in het verleden namelijk enkele aanslagen geweest op openbare locaties in Moskou. In januari 2011 was er een aanslag op het vliegveld van Moskou en in maart 2010 was er een bomaanslag in de metro van Moskou. 

Houd ook hier rekening mee

Veiligheid luchtverkeer
Er is in oktober 2015 een bomaanslag geweest op een Russisch vliegtuig dat van Egypte naar Sint-Petersburg vloog. Tot op heden is er geen aanslag meer geweest in het luchtverkeer, maar blijf wel altijd alert. 

Tot op heden is het veilig in het Russische luchtverkeer, maar blijf altijd op je hoede
Tot op heden is het veilig in het Russische luchtverkeer, maar blijf altijd op je hoede


Racisme
In Rusland is er de laatste tijd steeds meer racistisch geweld, dit is gericht op buitenlanders en dan met name op mensen met een niet-blanke huidskleur. De politie doet hier niets tegen. Daarom is het raadzaam om op je hoede te zijn tegen vreemdelingenhaat. Zo kun je het beste bijeenkomsten en demonstraties die gehouden worden door grote groepen vermijden. Vooral die van groepen jongeren kun je het beste uit de weg gaan.

Reisdocumenten en visa
In Rusland heb je naast een geldig reisdocument ook een visum nodig. Houd er rekening mee dat je het juiste doel opgeeft van dit visum. Als je namelijk als doel hebt gekozen voor toerisme, is het strafbaar als je tijdens je reis toch andere activiteiten gaat ondernemen. Er kan dan worden gedacht aan journalistieke of zakelijke activiteiten. De straf kan een boete zijn, maar ook een langdurig inreisverbod. Daarnaast is het volgens de Russische ambassade niet aan te raden om naar Abchazië in Georgië te reizen. Als je dit gebied namelijk bezoekt wordt je Russische visum automatisch ongeldig. De reden hiervoor is dat Georgië het ziet als een illegale manier om hun land binnen te komen en Georgië zet hier dan ook hoge boetes op. Bij het meerdere malen begaan van deze overtreding kun je zelfs een gevangenisstraf van één jaar krijgen.
Het is in Rusland strafbaar als je het verkeerde doel van je visum opgeeft.
Het is in Rusland strafbaar als je het verkeerde doel van je visum opgeeft.


Homoseksualiteit
Homoseksuelen hebben minder rechten in Rusland. Homoseksualiteit wordt in het land namelijk nog niet algemeen geaccepteerd. In juni 2013 is er zelfs een wet opgesteld, die wet verbiedt het om propaganda te maken onder minder jarigen over het uiten van een ‘niet-traditionele seksuele relatie’. Als iemand dit wel doet kan dit leiden tot een geldboete, maar je kan ook Rusland uitgezet worden.

Criminaliteit
De criminaliteit in Rusland is vooral in Moskou en Sint-Petersburg en wordt onder de bevolking afgerekend, de criminaliteit is dus niet gericht op buitenlanders. Toch is er de kans dat als je met de auto naar deze steden in Rusland gaat, je kentekenplaat gestolen wordt. Verder moet je altijd oppassen voor tasjesdieven en zakkenrollers. Ook zijn er af en toe nog gewelddadige overvallen op straat waar gedreigd wordt met wapens. Ga dus niet alleen de straat op.

Dataverkeer
Al het dataverkeer dat via het Russisch netwerk wordt verzonden, zoals bel- en internetverkeer, wordt door de Russen in de gaten gehouden.

Check de site van de Rijksoverheid voor het meest actuele reisadvies.Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

19 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

6,9

Gerelateerde artikelen