Reisadvies: Is Rusland een veilig vakantieland?

Reisadvies Rusland
Reisadvies Rusland

Rusland is een enorm land met verschillen tussen de gebieden. Is het overal in Rusland veilig? Wat zijn de onveilige gebieden? Met welke zaken moet je als toerist rekening houden? In onderstaand artikel lees je het reisadvies voor Rusland.

Reizen naar Rusland wordt momenteel afgeraden in verband met de Russische oorlog tegen Oekraïne. De situatie in het land is onzeker waardoor Rusland een negatief reisadvies krijgt vanuit de overheid. 

Heb je weinig kennis van Rusland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Huidig reisadvies Rusland

Het reisadvies voor Rusland is grotendeels oranje en gedeeltelijk rood. Dit heeft te maken met de Russische oorlog tegen Oekraïne en de situatie die daardoor is ontstaan. De situatie in Rusland is onzeker waardoor het wordt afgeraden om naar deze bestemming te reizen. Voor de gebieden aan de Oekraïense grens (Branskaya, Kurskaya, Belgorodkaya, Voronezhkaya en Rostovkaya), Tsjetsjenië en overige gebieden van de Noord-Kaukasus krijgen een rood reisadvies. Het is te gevaarlijk om naar deze gebieden te reizen. Reis ook niet naar het gebied Kabardino-Balkarië en het zuidelijke en oostelijke grensgebied van Stavropolski Kraj met Dagestan en Tsjetsjenië. Ook hiervoor geldt een rood reisadvies. De rest van Rusland krijgt een oranje reisadvies. Reis alleen neer deze gebieden als het echt niet anders kan.
Reisadvies Rusland

Onveilige gebieden in Rusland

Er wordt afgeraden naar Kabardino-Balkarië, het oostelijke en zuidelijke grensgebied van Stavropolski Kraj, Tsjetsjenië en andere gebieden in Noord-Kaukasus te reizen. In al deze gebieden is er namelijk een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Deze gebieden zijn op de kaart aangegeven met een rode kleur. Daarnaast wordt er afgeraden nu naar regio's te reizen die grenzen aan de Oekraïense grens, zoals Branskaya, Kurskaya, Belgorodkaya, Voronezhkaya en Rostovskaya. Vraag gratis een offerte aan

Veiligheid in Rusland

In Rusland komt regelmatig criminaliteit voor. Toeristen hebben voornamelijk last van zakkenrollers op plekken waar veel mensen samen komen. Met name in de hoofdstad Moskou en de stad Sint-Petersburg wordt er aangeraden alert te blijven. In Sint-Petersburg komen steeds meer gewelddadige straatovervallen voor. Ga hier niet alleen de straat op en reis niet na zonsondergang. Ga je op stap in de grote steden? Wees dan alert op je drankje. In het uitgaansleven komt het voor dat er drugs in een drankje wordt gedaan met als doel je te drogeren en te beroven. Houd er ook rekening mee dat Rusland bekend staat om het racisme. Racistisch geweld tegen buitenlanders komt regelmatig voor. Vooral mensen met een andere huidskleur of die homoseksueel zijn moeten voorzichtig zijn. Tot slot geldt er een verhoogde terroristische dreiging voor enkele gebieden in Rusland. Houd dus rekening met mogelijke aanslagen, vooral in de (grote steden) zoals de hoofdstad Moskou, de stad Sint-Petersburg en steden in het zuiden van Rusland. En ook in het openbaar vervoer en op luchthavens.

St. Basil's Cathedral in St. Petersburg
St. Basil's Cathedral in St. Petersburg

Houd hier ook rekening mee:

  • Voor Rusland is een paspoort verplicht. Deze moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn na het verlopen van het gewenste visum.
  • Naast een geldig paspoort heb je voor Rusland een visum nodig.
  • Rusland is een racistisch land waar ook racistisch geweld voorkomt. Wees alert op mogelijke vreemdelingenhaat.
  • Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Rusland. Er is zelfs een wet dat propaganda van niet-traditionele seksuele relaties onder minderjarigen verbiedt. Iemand die zich hier schuldig aan maakt, kan een boete, celstraf of zelfs uitzetting riskeren.
  • Russische autoriteiten mogen datagegevens via Russische communicatienetwerken in de gaten houden, analyseren en bewaren. 
  • In Rusland zijn er militaire zones. Deze zones worden aangegeven met borden en omheiningen en zijn niet toegankelijk voor buitenlanders. Het is ook verboden om foto's te maken van militaire objecten. Hier kan je voor worden aangehouden.

Link

Voor het actuele reisadvies kan je terecht op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

22 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

6,9

Gerelateerde artikelen