Rusland van A tot Z

Hermitage St Petersburg, Rusland
Hermitage St Petersburg, Rusland

A van Aartsengel Michaël kathedraal

Op het centrale plein van het Kremlin is begin 16e eeuw begonnen met de bouw van de kathedraal van de aartsengel Michaël. De kathedraal werd ontworpen door Alevisio Novi een Italiaanse architect die twaalf kerken bouwde in Moskou. Voordat de kathedraal gebouwd werd stond er een 13e-eeuwse kerk.
De Kathedraal van de aartsengel Michaël deed jarenlang dienst als kerk voor de kroning, koninklijke bruiloften en begrafenissen. Er liggen nog steeds verschillende tsaren begraven, je vindt er bijvoorbeeld het graf van Ivan de Verschrikkelijke en Ivan de Grote.

het Baikal meer
het Baikal meer

Heb je weinig kennis van Rusland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

B van Baikalmeer

Het Baikalmeer is een meer in Rusland dat dicht bij de grens met China ligt. Het meer is ongeveer even groot als België, met een oppervlakte van 31.500 km2 en op het diepste punt een diepte van 1642 meter. Door deze oppervlakte en diepte is het meer het grootste zoetwaterreservoir ter wereld. Berekend is dat de inhoud van het meer de drinkwaterbehoeften van de gehele wereldbevolking zou kunnen voorzien voor 30 jaar.
Rondom het meer zijn verschillende kleine en grotere vissersdorpjes te vinden. Een van de grotere dorpjes, Irkutsk, heeft een prachtige Russisch orthodoxe kerk. Van buiten is hij zalmkleurig met blauwe daken en binnenin de kerk is alles beschilderd met figuren uit de bijbel. Daarnaast vind je in dit stadje nog één decembrist house, een houten huis dat is omgetoverd tot museum. Het verhaal achter deze huizen is als volgt; 26 december 1825 was er op het centrale plein in Sint-Petersburg een opstand tegen de Tsaar, deze liet zich niet kennen en veroordeelde de opstandelingen tot straffen en ballingschap in Siberië. In Siberië werden zij onthaald als helden en velen van de veroordeelden vestigden zich in Irkutsk in de houten huisjes, waar er nu nog maar één van is.

C van Christus-verlosserkerk

De grootste Russisch-orthodoxe kerk ter wereld vind je in Moskou. De naam van de kerk, Christus-verlosserkerk, is al een keer eerder gebruikt voor een andere kerk op het Kremlin, maar deze kerk werd door Stalin vernietigd. Hij had het plan er een gigantisch communistisch gebouw neer te zetten, deze plannen gingen niet door en uiteindelijk is er het grootste zwembad ter wereld gebouwd.
De huidige Christus-Verlosserkerk werd gebouwd in 1997 voor de 850ste verjaardag van Moskou. De kerk kreeg dezelfde vorm als de oorspronkelijke kerk. Als je richting deze kerk loopt zie je al van ver de gouden koepels. Vraag gratis een offerte aan

D van Decembristenopstand

Op 26 december 1825 kwamen de decembristen met 3000 soldaten naar het Senatskaja Plosjtsjad in Sint-Petersburg. De opstand was tegen tsaar Nicolaas I die recent de troon had bestegen. De decembristen die de opstand leidden waren hoge militairen en Russische adel. De opstand van 26 december werd door de tsaar bloedig neergeslagen en de decembristen werden naar Siberië verbannen of kregen zware straffen. Een van de bezienswaardigheden in Rusland dat er is ter nagedachtenis aan de decembristen is het Decembrist House. Het is een museum waar je veel kunt leren over de decembristen en de opstand van 1825.

Uglich Kremlin, Dimitri kerk
Uglich Kremlin, Dimitri kerk

E van Elbroes

De Elbroes is de hoogste (vulkanische) berg van de Kaukasus, van Rusland en van Europa met zijn 5642 meter hoogte. De Elbroes ligt ten noorden van de hoofdbergkam en behoort dus tot het Europese gedeelte van de Kaukasus. Overigens vind je ook in het Aziatische gedeelte van de Kaukasus geen hogere berg dan de Elbroes. De Elbroes heeft eigenlijk twee toppen waarvan de top in het Europese gedeelte de hoogste is (5642 meter) en de Oosterse top is met 5621 meter net iets lager.

F van Feestdagen

Kerstmis
De Orthodox katholieke Russische kerk volgt een andere kalender, hierdoor zijn de vieringen van feestdagen altijd 14 dagen later als in bijvoorbeeld Nederland. Zo kun je als toerist dus twee keer kerstmis vieren.

Dag van de overwinning
In veel landen die vroeger een deel waren van de Sovjet-Unie is 9 mei een nationale feestdag. Deze dag vieren onder andere de Russen hun overwinning op Nazi-Duitsland. Tijdens deze feestdag zul je veel jongeren in het park vinden, ook zijn er extra winkeltjes neergezet waar je de basisbenodigdheden kunt kopen, ook sterke drank dus. 's Avonds is er in de meeste steden een grote vuurwerkshow.

G van GUM warenhuis

Het GUM warenhuis in Moskou staat aan het Rode Plein. Het werd in 1888 gebouwd ter vervanging van een handelsgebouw, pas 64 jaar later werd het warenhuis geopend. GUM is een afkorting voor Universele Staats Winkel, dat is dan ook wat het is, een staatswinkel. Het warenhuis bestaat uit 4 verschillende winkelstraten verdeeld over 2 verdiepingen met 150 winkels. Het hele warenhuis is overkapt met glas, zodat er veel lichtinval is. Naast een aantal internationale modemerken zitten er ook kleinere exclusieve winkels.

metro in Moskou
metro in Moskou

H van Hoofdstad (Moskou)

Metro
In Moskou is het reizen met de metro een bezienswaardigheid op zich. Is het in de meeste landen een manier om van A naar B te geraken, is het in Moskou een reis door de meest prachtige metrostations. Er zijn in totaal 125 metrostations te vinden in Moskou die allemaal op hun eigen manier speciaal zijn. Soms vind je er zelfs mozaïeken, beeldhouwwerken en wandschilderingen en soms lijkt een metrostation op een klein paleisje.

Café Pushkin
In café Pushkin vind je op iedere verdieping een andere 19e-eeuwse aankleding. Zo is er bijvoorbeeld een 19e-eeuwse bibliotheek, een apotheek en een dakterras. Ondanks de aankleding uit de 19e-eeuw is het café pas in 1999 gebouwd. Je kunt terecht bij café Puskin voor een traditioneel Russische lunch of een diner.

I van Izaäkkathedraal

Volgens velen is de Izaäkkathedraal de mooiste kathedraal van Sint-Petersburg. De kerk werd al in 1818 ontworpen maar werd pas in 1858 geweid. Het gebouw is gemaakt van grijs marmer en rood graniet. Er waren 24.000 boomstammen nodig voor alleen al de grondfundering, de kathedraal heeft plaats voor 14.000 mensen en weegt 300.000 ton. De kathedraal is officieel een atheïstisch museum met veel 19e-eeuwse kunstvoorwerpen.

Izaakkathedraal Sint-Petersburg
Izaakkathedraal Sint-Petersburg

J van Joegyd-Va Nationaal Park

Het nationaal park is zeker een bezoek waard. Het park is 18.917 km2 groot en wordt voor het grootste gedeelte bezet door taiganaaldbossen. De hoogste berg is de Manaraga met 1662 meter. In Joegyd-Va wonen rendieren, otters, wolven, veelvraten en beren. Naast deze dieren leven er ook een aantal zeer zeldzame vogels.

K van Kremlin

Het historische en geografische centrum van Moskou, daardoor heet het deel ook Kremlin, het is namelijk afgeleid van het woord dat versterkte stadskern betekend (kreml). Het is de zetel van de Russische federatie en de Russische regering. In het Kremlin zijn overigens niet alleen de regering en federatie ondergebracht, je vindt er ook de Tsarenklok, diverse kathedralen, een museum, het Tsarenkanon en verschillende paleizen. Elk van deze gebouwen is een prachtige bezienswaardigheid op zich.

L van Lenin

Vladimir Iljitsj Oeljanov is bij meer mensen bekend onder één van zijn schuilnamen Lenin. Hij was de eerste premier van de Sovjet-Unie. Na zijn regeerperiode werd Lenin door enkele beroertes getroffen en nadat hij bij één van deze beroertes zijn spraakvermogen kwijtraakte stierf hij in 1924. Hoewel zijn vrouw Kroepskaja erop tegen was, werd zijn lichaam gebalsemd permanent tentoongesteld op het Rode Plein in een mausoleum. Wel moet iedere twee weken zijn lichaam opnieuw speciaal behandeld worden en wordt het regelmatig goed opgeknapt. Je kunt het mausoleum bezoeken, maar het is wel een populaire toeristische trekpleister, dus de rijen zijn vaak erg lang.

M van Matroesjka

De eerste schetsen van de Matroesjka's werden in 1890 gemaakt door Sergei Malyutin. Wanneer het eerste ontwerp uitgewerkt was en de ontwerper deze aan zijn vrienden liet zien vonden deze dat ze eruitzag als onze 'Matrjona' (buurmeisje in het Russisch). Omdat voor buurmeisje meerdere woorden werden gebruikt, waaronder Matroesjka, heten ze vanaf dat moment Matroesjka's.
Een van de eerste kunstenaars (Sikorskij) van wie de Matroesjka's bij het grote publiek bekend werden worden tegenwoordig voor 3000 euro verkocht. Tegenwoordig is het vakmanschap er een beetje af en komen ze met vrachtwagenladingen tegelijk naar Europese landen en zijn ze niet alleen meer in vrouwelijke poppetjes maar ook in kerken, huisdieren en beroemde personen te krijgen. Wel kun je op sommige plaatsen in Rusland nog een unieke Matroesjka laten maken met je eigen gezicht.

N van Novgorod

Novgorod is de oudste stad van Rusland, dat terwijl Novgorod eigenlijk 'nieuwe stad' betekend. De stad is gebouwd in de 9e eeuw aan beide kanten van de Volkhov rivier. Novgorod had van het jaar 1136 tot 1478 zijn eigen democratie, eigen wetten en een eigen gouverneur. Tegenwoordig is het 200.000 inwoners tellende Novgorod een provinciaal en rustig stadje, maar is het wel erg populair onder toeristen. Dit waarschijnlijk door de eeuwenoude gebouwen en straten.

Kerk met groen dak in Novgorod, Rusland
Kerk met groen dak in Novgorod, Rusland

O van Oeral

Het Oeralgebergte loopt van noord naar zuid Rusland. De Oeral is het langste gebergte van Europa met ongeveer 2.500 kilometer. De hoogste top van het Oeralgebergte is 1.894 meter (Narodnaja). Perm is Europa's meest oostelijke stad en ligt in het Oeralgebergte. Perm is, doordat de stad in het Oeralgebergte ligt, één van de weinige steden in Rusland die de originele Russische cultuur nog leeft. Ondanks dat het een stad is in een gebergte heeft het een inwoneraantal van 1,2 miljoen, vele hotels, restaurants en een bruisend nachtleven. Je kunt in Perm komen via de Trans Siberië Express (zie de T), met de auto via de snelwegen en met het vliegtuig naar Perm's internationale luchthaven.

P van Pleinen

Rode Plein
Ivan de Grote gaf eind 15e eeuw de opdracht de ruimte voor het Kremlin in Moskou open te laten zo kon er daar voor de markt opgezet worden. Het rood in de naam van het plein komt niet van de kleur van het communisme, maar van 'krasnyj' dat zowel 'rood' als 'mooi' betekend. Het Rode Plein is 100 meter breed en 550 meter lang. Vanaf het podium aan de zuidkant van het plein spraken de tsaren het volk toe en ook werden daar de executies die openbaar plaatsvonden gehouden.

Paleisplein
Het centrale plein in Sint-Petersburg verbindt de paleisbrug met de Nevski Prospekt. Op het plein vind je het winterpaleis, waarin één gedeelte van de collectie van de Hermitage (één van de grootste en omvangrijkste kunst- en cultuurcentra ter wereld) is gevestigd. In de Russische geschiedenis heeft het plein al het één en ander meegemaakt, zo speelde de 'Bloederige zondag' zich af op het plein. Tijdens 'Bloederige zondag' beschoten troepen van de tsaar duizenden demonstranten.

Q van ?

R van Russisch roulette

Bij het gokspel Russisch roulette wordt er ingezet met iemands leven. Er wordt een revolver geladen met één enkel patroon waarna de cilinder wordt rondgedraaid en het voor de spelers niet bekend is waar de kogel inzit. Daarna wordt de revolver bij zichzelf of een ander tegen het hoofd gezet en haalt diegene de trekker over. De kans dat de kogel wordt gevuurd is vaak één op zes. Het aantal doden dat over de jaren is gevallen bij dit levensgevaarlijke 'spel' is niet bekend.

Vroeger werd het vaak om geld gespeeld door soldaten. Iedereen deed om beurten geld in de pot en wanneer één van de medespelers de pot groot genoeg vindt pakte hij de revolver en 'schoot'. Wanneer hij overleed kregen de overige spelers hun geld terug en begon het spel opnieuw. Wanneer hij het overigens overleefde kreeg hij de pot.

S van Sint-Petersburg

Sint-Petersburg lijkt veel op Amsterdam, het is dan ook waar tsaar Peter de Grote zijn inspiratie vandaan haalde voor de stad. De prachtige unieke architectuur kreeg vorm onder Katherina II en Elizabeth. Tegenwoordig krijgt heeft de stad de naam van moderne en trendy stad vol hippe, jonge mensen. Een aanrader in Sint-Petersburg is de 4 kilometer lange Nevski Prospekt, met vele bezienswaardigheden, winkels en mooie gebouwen te vinden zijn. Sint-Petersburg is vooral bekend om haar rijke theatergeschiedenis. Zo vind je er onder andere het Jusopovpaleis, het Hermitagetheater en het belangrijkste Mariinski theater.

T van Trans Siberische spoorlijn

De spoorweg die Wladiwostok met Moskou verbindt bestaat al sinds begin vorige eeuw. Volgens het monument in Wladiwostok bedraagt de totale lengte van het traject 9.288 kilometer. Een paar belangrijke steden op de route zijn; Moskou, Perm, Omsk en Wladiwostok. Tijdens de treinreis door Rusland kom je verschillende prachtige stukken natuur tegen en ook de steden die de trein aandoet zijn het bezoeken waard. Naast de Trans Siberië Express zijn er nog twee routes; de Trans Mongolië Express en de Trans Mantsjoerije Express. De eerste van deze twee is bijna hetzelfde als de Trans Siberië Express maar buigt halverwege af om in Mongolië uit te komen. De andere route heeft Beijing als eindbestemming en rijdt door Mantsjoerije (een Chinese provincie).

U van Uitgaan

Het afgelopen decennium is er in Moskou heel wat veranderd op het gebied van uitgaan. Was er in de Sovjet periode nauwelijks uitgaansgelegenheid, in het moderne Moskou vind je honderden barretjes en clubs. Over het algemeen is het uitgaan in Moskou redelijk aan de prijs, maar zoek even verder en je vindt genoeg leuke en goedkopere bars en clubs.

Wil je een club in Moskou bezoeken dan moet je rekening houden met een streng deurbeleid, er wordt namelijk gekeken hoe je gekleed bent en het hangt daar dan ook vanaf of je binnenkomt. Wel worden toeristen in Rusland erg respectvol behandeld en heb je dus al een streepje voor op de lokale bevolking. Naast clubs en barretjes zijn er nog meer leuke plaatsen om 's avonds van te genieten, zo is het een aanrader om het staatscircus van Moskou te bezoeken, dit circus bevindt zich in het centrum van Moskou. Daarnaast wordt Moskou gezien als een van de grotere steden op het gebied van theater, zo zijn er 70 verschillende theaters waar je een keus uit kunt maken.

V van Vlag

De vlag van Rusland bestaat uit drie horizontale banen die de kleuren wit, blauw en rood heeft. Hoewel er in de Russische wetgeving geen betekenissen aan de vlag worden gegeven, zijn er een paar redenen die geaccepteerd worden als de goede.

Volgens één theorie is het wapen van Moskovië een inspiratie geweest voor de kleuren. Het wapen toont namelijk Sint Joris met een blauwe cape, rijdend in een rood veld op een wit paard. Nog een interpretatie is dat de kleuren afgeleid zijn van het sociale systeem in het Russisch keizerrijk. Rood voor de boeren, blauw voor de keizer en wit voor god. Een wat meer romantische interpretatie is dat het rood staat voor het bloederige verleden, het blauw voor een bewolkt heden en wit voor een heldere en open toekomst.

W van Wodka

Vaak is het de Wodka waar mensen aan denken bij Rusland. De op één na meest verkochte gedistilleerde drank ter wereld vindt namelijk zijn oorsprong in Rusland. Het woord wodka is afgeleid van water of in ieder geval het Russische woord daarvoor. Op het eerste gezicht heeft wodka ook wel iets weg van water, het is helder, zonder kleur of geur, alleen vinden we in wodka een alcoholpercentage van rond de 40%. Door de populariteit van deze drank in Rusland komen er jaarlijks duizenden mensen om als gevolg van de verslaving aan wodka (of een andere alcoholische drank).

X van ?

Y van Yaroslav, aan de Gouden Ring 

Z van Zwarte Zee

De Zwarte Zee ligt tussen Klein-Azië en Europa en beslaat een oppervlakte van 422.000 km2. Het diepste punt van de zwarte zee is 2.210 meter. De naam van de zwarte zee komt uit de oudheid. De Grieken bevoeren regelmatig de zee en duidden deze aan met de naam gastvrije zee (Pontos Euxeinos). Hoewel je bij de naam zou denken dat het dus een rustige zee was was niets minder waar, de zwarte zee was berucht door haar winter- en herfststormen. Zij werd dan ook eigenlijk ongastvrije zee (Pontos Axeinos) genoemd. Maar omdat de Grieken de goden niet wilde uitdagen, kozen zij voor de kleur zwart (de kleur van de dood).

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen