De Gouden Ring van Rusland

Kerstmis-kathedraal Aleksandrov, Rusland
Kerstmis-kathedraal Aleksandrov, Rusland

Bij de naam ‘Gouden Ring van Rusland’ denk je al vrij snel aan een prachtig gebouw of kunstwerk. Maar de Gouden Ring is totaal wat anders, het is de benaming voor de verzameling van de meest historische steden van Rusland. Deze historische steden liggen op zo’n 100 à 250 kilometer ten oosten van Moskou, in een soort halve ring. Vroeger waren de plaatsen die tot de Gouden Ring behoren belangrijke steden, maar tegenwoordig zijn het slechts kleine provinciale stadjes. Tot de Gouden Ring behoren ongeveer 20 van deze stadjes. Reisgraag.nl heeft de belangrijkste op een rij gezet.

Heb je weinig kennis van Rusland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Aleksandrov

Aleksandrov is een kleine stad welke is gelegen op ongeveer 100 kilometer ten noordoosten van Moskou. Dit stadje heeft ongeveer 70.000 inwoners en is gesticht in de 12e eeuw. Aleksandrov is voornamelijk bekend van Tsaar Iwan ‘de Verschrikkelijk’, want hij heeft er van 1564 tot 1581 gewoond. Zijn oorspronkelijke huis is bewaard gebleven en is nu te bezichtigen in de vorm van een museum. Zo kun je onder andere de oorspronkelijke kamers, waaronder de martelkamer, bezichtigen. Andere bezienswaardigheden in dit stadje zijn het Kremlin van Aleksandrov en verschillende prachtige oude kathedralen met gouden koepels.

Rostov Veliky

Rostov Veliky, meestal gewoon Rostov genaamd, is één van de stadjes van de Gouden Ring die aanspraak maakt op ‘mooiste stad’ van de Gouden Ring. Rostov werd gesticht halverwege de 9e eeuw. In de 13e eeuw kreeg dit stadje een aanzienlijke status, want toen werd het aangesteld als hoofdstad van de ‘omringende vorstendommen’. Tegenwoordig is Rostov Veliky een groot dorp dat ongeveer 35.000 inwoners kent. In het centrum van dit stadje, aan de oever van het groter meer Nero, staat dé bezienswaardigheid van deze stad, namelijk een prachtig eeuwenoud Kremlin. Wel is het goed om te weten dat je Rostov Veliky niet moet verwarren met de grote stad Rostov-na-Donu, in de omgeving van de grens met Oekraïne. Vraag gratis een offerte aan

Soezdal

Het plaatsje Soezdal is het bewijs dat klein ook mooi kan zijn. Bij wijze van spreken zijn er in dit dorpje meer kerktorens dan inwoners aanwezig. Het ontstaan van Soezdal is anders dan bij de meeste plaatsen van de Gouden Ring, want Soezdal is gewoon ontstaan als een boerendorpje. Het dorpje heeft aan status gewonnen in 1024 na een bezoek van de prins van Kiev. Toen werd er een groot Kremlin omheind met een muur gebouwd. Niet veel later werd Soezdal aangesteld als hoofdstad van het prinsendom Rostov-Soezdal. In het begin van de 13e eeuw werd dit prinsendom één van de belangrijkste regio’s op het gebied van de handel in Rusland. Het prinsdom werd nog samengesmolten met het prinsdom van Nizhny Novgorod, maar in 1392 werden de gefuseerde prinsendommen eigendom van Moskou. In die tijd werden er veel kerken en kloosters gebouwd in en om Soezdal, in totaal wel meer dan 100 stuks. Daarmee werd Soezdal een belangrijk pelgrimsoord. Vanwege de historische waarde staat Soezdal tegenwoordig op de Werelderfgoedlijst. Het plaatsje heeft haar schitterende karakter weten te behouden, en is daarom zeer de moeite waard om eens te bezoeken. Daarom behoort Soezdal ook tot de Gouden Ring.

Overige stadjes

Verder zijn er nog een aantal belangrijke stadjes die behoren tot de Gouden Ring, waaronder Kostroma, Moerom, Vladimur, Yaroslavl en Sergiev Posad. Ieder stadje heeft zijn eigen bijzondere bezienswaardigheden en prachtige historische karakter.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,3

Gerelateerde artikelen