Trans SiberiŽ Express

Trans SiberiŽ Express, trein
Trans SiberiŽ Express, trein

De Trans Siberië Express is de trein die rijdt over de langste spoorlijn ter wereld. De route van de Trans Sib loopt van Moskou over 9.288 kilometer naar Vladivostok, het eindstation. Tijdens de reis doorkruist de trein Siberië, een groot gebied in het Aziatische deel van Rusland. Via de spoorlijn worden naast passagiers ook veel goederen vervoerd, waardoor het de meest belangrijke lijn van het land is. Veel plaatsen konden in het verleden niet of moeilijk bereikt worden. De komst van de Trans Sib zorgde voor sterke ontwikkeling in diverse gebieden. De spoorlijn wordt dan ook wel gezien als de levensader van Rusland.

Route

De originele route loopt van Moskou naar Vladistok, maar er lopen nog twee andere lijnen door Rusland. Beide routes beginnen net als de originele Trans Sib in Moskou en volgen zelfs voor een groot deel dezelfde route, maar hebben een andere eindbestemming. De Trans-Mongolië lijn doorkruist Mongolië alvorens te eindigen in Beijing. De Trans-Mantsjoerische lijn trekt al eerder richting China en eindigt ook in Beijing. Voor beide lijnen geldt dat je je reis vanaf Beijing voort kunt zetten naar Vladivostok, de uiteindelijke eindbestemming van de originele route.

Geschiedenis van Trans Siberië Express

In een poging de verre uithoeken van zijn land te verbinden gaf Tsaar Nicolaas III in 1891 opdracht voor de aanleg van een spoorlijn door Siberië. De bouw begon in Vladivostok en al in 1901 kon men, welliswaar via China, Vladivostok vanuit Moskou bereiken. De trein moest echter nog wel per veerboot het Baikalmeer oversteken. Stukje bij beetje werd de spoorlijn voltooid en in 1905 maakte de aanleg van de route langs het Baikalmeer de veerboot overbodig. De laatste hand aan de werkzaamheden werd gelegd in 1916, toen een brug over rivier de Amoer een directe reis mogelijk maakte. Tussen 1929 en 2002 werd de lijn volledig ge-electrificeerd.

per trein met de Transsiberia
per trein met de Transsiberia

Niet alleen voor toeristen

Tegenwoordig vertrekt de Trans Siberië Express meerdere malen per dag vanuit Moskou en vervoert zowel passagiers als goederen. De tocht is ook erg populair onder toeristen, die de enorme en bijzondere tocht mee willen maken. De route brengt je door uiteenlopende landschappen, langs prachtige bezienswaardigheden en je komt in aanraking met verschillende culturen. Jaarlijks worden er zo'n 200.000 containers vervoerd, goed voor ongeveer 30% van de Russische export producten.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

7,0

Gerelateerde artikelen